Efectul anticancerigen al ceaiului negru (meta-analiză)

©

Autor:

Efectul anticancerigen al ceaiului negru (meta-analiză)
Această revizuire a analizat mecanismele posibile anti-cancer ale ceaiului negru prin articole din ultimii 10 ani de pe Web of Science, PubMed și Google Scholar. Explorăm potențialul ceaiului negru pentru prevenirea și gestionarea cancerului și discutăm, de asemenea, mecanismele și limitările corespunzătoare.

În prezent, incidența și rata de mortalitate a cancerului sunt în creștere de la an la an. Cancerul nu este doar o cauză principală de deces, ci și principalul obstacol în prelungirea duratei de viață a oamenilor în diverse țări. Conform statisticilor recente ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020 au fost 19,3 milioane de cazuri noi de cancer și 10 milioane de decese legate de cancer la nivel mondial. Cele mai comune tipuri de cancer sunt cancerul pulmonar, cancerul mamar la femei, cancerul de intestin și cancerul de prostată.

Ceaiul negru este un fel de ceai post-fermentat cu caracteristici senzoriale unice ce conține multe substanțe bioactive, cum ar fi polifenoli, teabrownina, polizaharide etc., care au fost raportate a fi benefice pentru sănătatea umană.

Componente bioactive în ceaiului negru

Ceaiul negru conține o varietate de compuși bioactivi, inclusiv catechine, acizi fenolici, flavonoli, flavone, alcaloizi, terpenoizi și derivații lor. Polifenolii din ceaiul negru includ catechine, flavonoizi, antociani și alte compuși, care au activități biologice precum anti-oxidare, antisepsie și anti-inflamație.
Ceaiul negru este, de asemenea, bogat în aminoacizi, în special teanină și acid γ-aminobutiric, care au activități biologice precum îmbunătățirea imunității, anti-oboseală, îmbunătățirea memoriei și calmare.

Efecte anti-cancer ale ceaiului negru și ale componentelor sale în diferite modele de cancer

Componentele active din ceaiul negru au arătat efecte anti-cancer în diferite modele de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, hepatic, cutanat, mamar și pancreatic, atât in vivo, cât și in vitro.
Polizaharidele solubile în apă izolate din ceaiul negru au inhibat semnificativ proliferarea celulelor de cancer pulmonar A549 și a celulelor de cancer hepatic SMMC7721. Theabrownina a fost raportată ca inhibând proliferarea celulelor de cancer pulmonar atât in vitro, cât și in vivo.

Potentialele mecanisme prin care ceaiul negru inhibă cancerul

  • efecte antiinflamatorii,
  • efectel antioxidante,
  • inhibarea proliferării celulelor canceroase,
  • inducerea apoptozei celulelor canceroase,
  • efectele anti-obezitate și
  • reglarea florei intestinale.

În continuare le vom lua în discuție pe fiecare în parte

Efectul antiinflamator al ceaiului negru

Cercetările arată că dezvoltarea cancerului este strâns legată de răspunsul inflamator, iar multe tipuri de cancer sunt cauzate de inflamație cronică. Factorul nuclear-kappa B (NF-κB) este un factor de transcripție implicat într-o varietate de procese biologice, inclusiv imunitate și inflamație. Ceaiul negru a fost demonstrat că are un efect antiinflamator, iar prevenirea și tratamentul cancerului din perspectiva antiinflamatorie au fost evaluate în numeroase studii clinice și rapoarte.

Efectul antiinflamator al ceaiului negru în diverse modele experimentale

În analiza efectului terapeutic al șase tipuri de ceai asupra leziunilor hepatice induse de tetraclorură de carbon (CCl4) la șoareci, ceaiul negru a putut inhiba calea NF-κB pentru a fi antiinflamator și a reduce leziunile hepatice. De asemenea, ceaiul negru a fost demonstrat că ameliorează colita indusă de sulfat de dextran sodic și reduce nivelul factorilor inflamatori, în principal prin reglarea căilor de semnalizare NF-κB și HIF-1α, reglarea bacteriilor intestinale și îmbunătățirea sintezei de acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi butiratul.

Efectul ceaiului negru în Inflamația Indusă de acumularea de grăsimi

În modelul de inflamație indusă de acumularea de grăsimi, ceaiul negru a fost arătat în numeroase studii că reduce nivelurile factorilor proinflamatori și ameliorează răspunsul inflamator din organism. Acest lucru indică faptul că ceaiul negru poate inhiba depunerea de lipide în peretele vasului de sânge, reduce răspunsul inflamator și, în cele din urmă, inhibă formarea plăcii în peretele arterial.

Concluzii

În ansamblu, aceste descoperiri indică faptul că ceaiul negru ar putea avea potențial ca abordare naturală pentru prevenirea cancerului de colon prin reducerea inflamației. Este demn de remarcat că majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe colită și inflamația cauzată de acumularea de grăsimi. În acest sens, studiile viitoare pot să se concentreze pe efectele antiinflamatoare ale ceaiului negru asupra altor organe.

Efectul Antioxidant al ceaiului negru

Stresul oxidativ apare atunci când producția și eliminarea radicalilor liberi de oxigen în organism sau celule sunt dezechilibrate. Acesta este asociat cu apariția unei varietăți de boli, dar afectează și evoluția cancerului. Studiile au demonstrat proprietățile antioxidante ale ceaiului negru, iar antioxidanții sunt negativ corelați cu apariția cancerului. Prin urmare, consumul de ceai negru ar putea ajuta la prevenirea cancerului prin reducerea stresului oxidativ în organism.

Proprietățile antioxidante ale ceaiului negru în experimente in vitro

Numeroși cercetători au utilizat experimente in vitro pentru a verifica proprietățile antioxidante ale ceaiului negru. Printre acestea, polifenolii, inclusiv polifenolii din ceai, cinci catechine și două flavonoide, au arătat o corelație pozitivă semnificativă cu activitățile antioxidante in vitro. Comparativ cu Pu’er matur, s-a constatat că activitatea antioxidantă medie a Pu’er brut este mai mare, iar principalii contribuitori sunt polifenolii și flavonoidele.

Efectul antioxidant al ceaiului negru în experimente in vivo

Datele in vivo au confirmat, de asemenea, efectul antioxidant al ceaiului negru. Extractul de ceai negru a redus nivelurile ROS în celulele hematopoietice prin inhibarea expresiei NOX4 și a îmbunătățit semnificativ supraviețuirea șoarecilor expuși la iradiere corporală totală. Extractul de ceai Pu’er poate îmbunătăți activitățile enzimelor antioxidante, cum ar fi glutation peroxidază și superoxid dismutază, în șobolani hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și poate reduce nivelul de malondialdehidă, un produs al peroxidării lipidice, în șobolani obezi.

Concluzii

Există numeroase studii privind proprietățile antioxidante ale ceaiului negru in vitro, iar experimente celulare și animale mai aprofundate ar trebui să fie efectuate pentru a verifica în continuare aceste proprietăți. În experimentele pe animale, există multe studii privind modelarea dietei bogate în grăsimi, iar în viitor pot fi proiectate mai multe modele de boli pentru a verifica activitatea antioxidantă. În plus, majoritatea studiilor antioxidante se concentrează doar pe enzimele aparente fără a explora în continuare căile și mecanismele antioxidanților.

Inhibarea proliferării celulelor canceroase

Ceaiul negru inhibă proliferarea prin inhibarea ciclului celular. În studiile privind cancerul de sân, s-a constatat că ceaiul Pu’er inhibă proliferarea liniei celulare de cancer mamar uman MDA-MB-231 prin activarea căii JNK. De asemenea, ceaiul Pu’er induce blocarea fazei G1 în celulele HepG2, posibil prin activarea AMPK pentru a îmbunătăți nivelul de expresie al P21. În celulele de cancer gastric SGC-7901, Pu’er a blocat faza S a ciclului celular și a redus semnificativ faza G2/M.

Promovarea apoptozei celulelor canceroase

Fermentarea microbiană îmbunătățește biodisponibilitatea componentelor ceaiului negru. S-a constatat că metilxantina izolată din ceaiul Pu’er a contribuit la activitatea anti-tumorală a ceaiului Pu’er. De asemenea, s-a constatat că ceaiul Pu’er fermentat a crescut numărul de corpuri apoptotice în celulele de cancer de colon HT-29 și în celulele endoteliale umane din vena ombilicală. În plus, s-a observat că teabrowninele (TB) promovează apoptoza celulelor canceroase, iar calea a fost identificată ca reducând fosforilarea PI3K și Akt.

Efectul anti-obezitate al ceaiului negru

Obezitatea a devenit o problemă de sănătate globală, având implicații serioase, inclusiv un risc crescut de cancer. Ceaiul negru a fost studiat pentru potențialul său în combaterea obezității și reglarea florei intestinale.
Ceaiul negru a fost raportat ca având capacitatea de a reduce nivelurile de lipide, ceea ce oferă o nouă perspectivă pentru prevenirea și tratamentul cancerului. Studiile au arătat că ceaiul negru poate reduce semnificativ nivelurile de trigliceride (TG), colesterol total (TC) și LDL-C, în timp ce crește nivelul de oxid nitric (NO) în modele animale. Mai mult, ceaiul negru poate inhiba activitatea lipazei pancreatice, contribuind astfel la reducerea acumulării de grăsimi.

Reglarea florei Intestinale

Ceaiul negru a fost, de asemenea, arătat că modulează microbiota intestinală. Polifenolii din ceaiul negru pot regla microbiota intestinală, crescând abundența bacteriilor benefice și reducând cea a bacteriilor dăunătoare. Acest lucru sugerează că ceaiul negru poate oferi o strategie nouă și eficientă pentru prevenirea și tratamentul colitei și, implicit, a cancerului de colon.

Studii de cohortă privind efectele ceaiului negru

Ceaiul negru și cancerul de vezică urinară

Într-un studiu prospectiv pe 532.949 de participanți, nivelurile mai ridicate ale consumului de ceai au fost asociate cu un risc mai scăzut de cancer de vezică urinară (comparativ cu lipsa consumului de ceai: HR = 0,87, 95% C.I. = 0,77–0,98 pentru un consum redus; HR = 0,86, 95% C.I. = 0,77–0,96 pentru consum moderat; HR = 0,84, 95% C.I. = 0,75–0,95 pentru consum mare) [139].

Ceaiul negru și carcinomul hepatocelular

În cadrul Investigației Prospective Europene în Cancer și Nutriție, au fost identificate 201 cazuri de carcinom hepatocelular la 486.799 de bărbați/femei urmăriți timp de 11 ani și s-a constatat că consumul crescut de ceai a fost asociat cu un risc mai scăzut de carcinom hepatocelular [140].

Alte studii de cohortă

Studiile au descoperit că consumul a trei căni de ceai negru fermentat pe zi poate reduce riscul de boli coronariene și diabet.
Au existat multe studii prospective privind efectele anticancer ale ceaiului negru și ceaiului verde.
Creșterea aportului de ceai verde și ceai negru poate reduce riscul de cancer pulmonar, cancer ginecologic, cancer de vezică urinară etc., iar efectul său anticancerigen este atribuit în principal polifenolilor din ceai, cum ar fi epigalocatechin-3-galat și teaflavine.

Concluzii

Ceaiul negru a demonstrat potențial în prevenirea și tratamentul cancerului prin mecanisme precum efectele antiinflamatorii, antioxidante, inhibarea proliferării celulelor canceroase, inducerea apoptozei celulelor canceroase, efectele anti-obezitate și reglarea florei intestinale. Cu toate acestea, este necesară o cercetare mai aprofundată pentru a înțelege mecanismele moleculare exacte ale ingredientelor active din ceaiul negru în relație cu abilitățile lor anti-cancer.

Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 279
Bibliografie
Possible Mechanisms of Dark Tea in Cancer Prevention and Management: A Comprehensive Review
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/18/3903
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: