De ce tinerii și femeile răspund mai puțin eficient la imunoterapia pentru cancer
Imunoterapia pentru cancer reprezintă întărirea sistemului imun al pacientului pentru a elimina tumorile pe cont propriu și este extrem de promițătoare pentru unii pacienți, însă pentru alții pare să nu funcționeze.
Cercetătorii de la University of California San Diego School of Medicine au descoperit că deși tinerii și femeile au sisteme imune care îndepărtează mai eficient celulele tumorale, celulele care rămân în urmă nu sunt atât de vizibile pentru componentele imune, astfel că unele tipuri de imunoterapie pentru cancer sunt ineficiente în cazul lor.
Explicația este că la suprafața majorității celulelor din organism există Complexe Majore de Histocompatibilitate (CMH), care prezintă sistemului imun fragmente antigenice din interiorul celulei, precum mutații genetice ale celulelor canceroase, fiind astfel eliminate. Totuși, acest mecanism poate fi evitat cu ajutorul unor molecule de punct de control imun care fac CMH invizibile pentru sistemul imun. Aici intervin inhibitorii de punct de control imun, un tip de imunoterapie, care fac din nou celulele canceroase vizibile sistemului imun.
Este cunoscut faptul că vârsta și sexul influențează răspunsul imun, spre exemplu femeile dezvoltă o cantitate dublă de anticorpi în urma unui vaccin și sunt mai predispuse la boli autoimune, iar intensitatea răspunsului imun scade cu înaintarea în vârstă. Având în vedere că femeile și tinerii au răspunsuri imune mai puternice, ar fi de așteptat ca imunoterapia pentru cancer să funcționeze mai bine în cazul lor, nu mai rău. Pentru a înțelege acest paradox, echipa dr. Hannah Carter a studiat genomurile a peste 10.000 de pacienți cu cancer și a descoperit că femeile și tinerii acumulează mai multe mutații care nu pot fi prezentate eficient de CMH sistemului imun comparativ cu bărbații și pacienții mai în vârstă. Răspunsurile imune puternice ale femeilor și tinerilor îndepărtează cu ușurință celulele care prezintă eficient antigene mutante, însă nu și pe cele ale căror mutații sunt slab prezentate, iar inhibitorii de punct de control nu pot îmbunătăți acest lucru.
Rezultatele studiului nu sunt neapărat valabile pentru copii, întrucât cancerele pediatrice sunt foarte diferite din punct de vedere genetic de cele ale adulților. În plus, majoritatea pacienților din studiu erau de origine caucaziană, astfel că sunt necesare date suplimentare pentru toate populațiile.
Concluzia principală este că vârsta și sexul influențează interacțiunea dintre sistemul imun și celulele canceroase, iar CMH sunt responsabile de rezultatul acestei interacțiuni.
Pe măsură ce avansează cunoștințele despre interacțiunea dintre cancer și sistemul imun, tratamentele pot fi individualizate, iar pacienții pot fi mai bine informați privind alegerea tipului de tratament și răspunsul la imunoterapie înainte de începerea acesteia.
sursa: Science Daily
foto: UC San Diego News Center
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Băuturile îndulcite cu zahăr pot crește riscul de deces din cauza cancerului
- Metformin se arată promițător în tratamentul cancerului
- Prevalența și supraviețuirea în cazul cașexiei la pacienții cu cancer: o revizuire sistematică și meta-analiză
- Noua terapie transdermică, utilă în vaccinarea împotriva COVID-19 și a cancerului
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni