Impactul dietei ketogenice în cancerul la sân

©

Autor:

Impactul dietei ketogenice în cancerul la sân
Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei și este puternic influențat de tiparele alimentare. Deși dieta ketogenică, caracterizată prin un aport ridicat de grăsimi și scăzut de carbohidrați, a trezit interes ca posibil tratament, beneficiile acesteia în cazul cancerului la sân nu sunt încă cunoscute. Majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe dietele mediteraneene ca metode preventive sau terapeutice.
Într-o recenzie recentă publicată în revista Nutrients, cercetătorii au examinat potențialul terapeutic al dietei ketogenice în cazul cancerului la sân. Recenzia a inclus studii preclinice pe animale, studii controlate randomizate, studii de caz-control, studii de cohortă și studii clinice. Au fost folosite baze de date precum Scopus, PubMed/MedLine, Cochrane Library, Google Scholar și Web of Science pentru a explora rolul dietei ketogenice în gestionarea cancerelor la sân.

Asociația dintre cancerul la sân și dietă

Incidența cancerului la sân a fost corelată cu schimbările alimentare și introducerea de alimente ultraprocesate, în special cele de origine animală. Factori precum adipozitatea și homeostazia energetică sunt importanți în risc pentru cancerul la sân. Studiul Women's Intervention Nutrition Study (WINS) a arătat că femeile care au beneficiat de tratamente nutriționale au avut o creștere de 24% a intervalului liber de recidivă în comparație cu grupul de control.

Efectele dietei ketogenice asupra cancerului la sân

Mecanismul „Warburg Effect” presupune că celulele canceroase utilizează glicoliza pentru a crea lactat și energie, ceea ce este legat de proliferarea și creșterea tumorilor. Dieta ketogenică poate modifica metabolismul celulelor tumorale și poate, în anumite situații, preveni dezvoltarea tumorilor.

Dieta ketogenică induce o creștere a corpurilor cetonice și o scădere a nivelurilor de glucoză în celulele tumorale cu mitocondrii defectuoase. În plus, BHB (beta-hidroxibutirat) favorizează transcripția genelor reglementate de factorul nuclear eritroid 2 (Nrf2) și formarea de glutation, care detoxifică celulele de speciile reactive de oxigen (SRO).

Concluzii

Pe baza rezultatelor recenziei, dieta ketogenică a arătat potențial în reducerea dezvoltării tumorilor și în creșterea răspunsului la tratament în cazul cancerului la sân. Cu toate acestea, lipsește un volum mare de studii clinice, iar există încă preocupări cu privire la siguranța și implicațiile pe termen lung ale cetozei.

Este important de notat că, deși există indicii promițătoare că dieta ketogenică poate avea proprietăți anticanceroase, există și potențiale efecte secundare pe termen lung, cum ar fi modificări metabolice nedorite, niveluri crescute ale lipidelor din sânge, steatoza hepatică, pietre la rinichi, hipoproteinemia și deficiențe de coenzime.

Având în vedere complexitatea și gravitatea subiectului, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili eficacitatea și siguranța dietei ketogenice în tratamentul cancerului la sân.

sursa: News Medical
foto: Boontoom Sae-Kor/Shutterstock.com

Data actualizare: 18-10-2023 | creare: 18-10-2023 | Vizite: 425
Bibliografie
Impact of ketogenic diets on breast cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20231017/Impact-of-ketogenic-diets-on-breast-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum