Proteinele inflamazomului previn cancerul prin reglarea celulelor stem
Un studiu preclinic realizat de cercetători de la Weill Cornell Medicine a descoperit că un grup de proteine ale sistemului imunitar, numite inflamazom, ajută la prevenirea malignizării celulelor stem hematopoietice prin eliminarea unor receptori de pe suprafața lor și blocarea activității genelor oncogene. Studiul, publicat pe 2 ianuarie 2025 în Nature Immunology, deschide calea către dezvoltarea unor terapii care să vizeze stadiile incipiente ale cancerului.
Rolul dual al inflamazomului
Inflamazomul este cunoscut pentru rolul său în promovarea inflamației asociate cu rezultate nefavorabile în stadiile avansate ale cancerului. Cu toate acestea, studiul sugerează că, în fazele incipiente, inflamazomul previne transformarea malignă a celulelor.
„Sistemul imunitar înnăscut, care include inflamazomul, are un rol dincolo de apărarea împotriva infecțiilor. Acesta menține homeostazia în țesuturi, monitorizând proliferarea celulelor stem și prevenind astfel transformarea lor în celule canceroase. Această activitate este independentă de inflamație,” a declarat Dr. Julie Magarian Blander, profesor la Weill Cornell Medicine.
Studiul și descoperirile principale
Modelul de studiu
Pentru a înțelege debutul cancerului, cercetătorii au utilizat un model murin de limfom B numit Eµ-myc, caracterizat printr-o mutație în oncogenul Myc. Aceste șoareci dezvoltă tumori după un interval de timp îndelungat, oferind cercetătorilor ocazia de a studia etapele incipiente ale bolii.
Inflamazomul și prevenirea tumorilor
Când activitatea inflamazomului a fost întreruptă genetic, celulele stem hematopoietice au proliferat rapid, accelerând dezvoltarea tumorilor. Studiul a arătat că inflamazomul limitează nivelurile proteinei Ras, un produs oncogen care, împreună cu mutația Myc, poate declanșa formarea cancerului.
Cercetătorii au identificat că activitatea protectoare a inflamazomului este localizată în stromul măduvei osoase, nu direct în celulele stem hematopoietice. Stromul reglează nivelurile receptorilor solubili pentru factorul de necroză tumorală (TNF), care controlează proliferarea celulelor stem.
„Am descoperit că receptorii TNF sunt îndepărtați de pe celulele stem la șoarecii cu inflamazom funcțional, dar sunt reținuți la șoarecii fără inflamazom. Acest lucru duce la o proliferare crescută a celulelor stem și subliniază importanța menținerii unui nivel sănătos al receptorilor TNF pentru homeostazia celulară,” a explicat Dr. Blander.
Implicații și pași următori
Rezultatele acestui studiu subliniază potențialul inflamazomului în prevenirea malignizării celulelor stem. Cercetătorii intenționează să testeze efectele protectoare ale inflamazomului în alte tipuri de țesuturi și să identifice celulele stromale responsabile de această activitate.
„O terapie care ar viza inflamazomul ar trebui să fie direcționată doar către partea asociată inflamației care promovează progresia tumorală, păstrând funcția sa benefică de întârziere a tumorigenesisului,” a subliniat Dr. Blander.
A stromal inflammasome Ras safeguard against Myc-driven lymphomagenesis.
Nature Immunology.
doi.org/10.1038/s41590-024-02028-z
Image by rawpixel.com on Freepik
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Combinația dintre o dietă care mimează postul negru și vitamina C poate fi eficientă împotriva anumitor tipuri de cancer
- Pacienții cu cancer de prostată pot beneficia de pe urma terapiei hormonale, urmată simultan cu radioterapia
- Medicina tradițională chineză arată potențial în tratamentul cancerului
- Tratamentul cu ARN mesager poate îmbunătății imunoterapia, oferind o șansă în plus la vindecare pacienților cu cancer
- Ce boli se pot trata cu ajutorul celulelor stem?
- Celulele stem pot vindeca autismul?
- Clinica recuperare tetraplegie bucuresti - informatii
- IRC si celulele stem
- Ciroza hepatica
- Reconstructie degete celule stem
- Infiltratii cu celule STEM - coxartroza
- SLA tratament celule stem Italia