Efectele negative asupra memoriei ale anesteziei

©

Autor:

Efectele negative asupra memoriei ale anesteziei
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Anaesthesia anestezia generală sau regională în vederea unei intervenții chirurgicale poate accelera declinul cognitiv și accentua pierderile de memorie la persoanele cu vârsta aproape de 50 de ani și nu doar la vârstnici, așa cum deja a fost demonstrat.

La studiu au participat 964 adulți cu vârsta medie de 54 de ani incluși în Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention, dintre care 312 participanți au suferit intervenții chirurgicale ce au necesitat anestezie. Acestora li s-au administrat două teste cognitive la începutul studiului și apoi după patru ani pentru a observa care dintre participanți sunt mai susceptibili la apariția tulburărilor de memorie și instalarea declinului cognitiv.

Dintre cei 670 de participanți fără afectarea memoriei conform rezultatelor testării de la începutul studiului, cei care au suferit intervenții chirurgicale în cei patru ani de monitorizare au fost de două ori mai predispuși să experimenteze semne ale alterării memoriei comparativ cu participanții care nu au fost operați.

În total, 21 din 114 adulți (18%) care au suferit o intervenție chirurgiclă au dezvoltat tulburări de memorie până la finalul studiului, în comparație cu 56 din 556 adulți (10%) care nu au necesitat operație chirurgicală.

Efectele asupra memoriei: „Mici, dar semnificative”

Modificările cognitive observate după intervenția chirurgicală sunt mici, imperceptibile – cel mai probabil adulții în cauză sunt asimptomtici, dar semnificative potrivit testelor de memorie aplicate participanților,” precizează Dr. Kirk Hogan, investigatorul principal al studiului, și colaboratorii.

Cercetătorii au identificat de asemenea o rată mai accelerată a declinului cognitiv la persoanele cu performanță scăzută la testarea memoriei de la începutul studiului.

Anestezia locală vs generală

Dr. Gayatri Devi, neurolog în cadrul Spitalului Lenox Hill din New York afirmă că impactul anesteziei ar putea fi mult mai dramatic la pacienții cu risc crescut pentru afecțiuni ale memoriei, inclusiv boala Alzheimer. Acesta recomandă utilizarea anesteziei locale ori de câte ori este posibil pentru a diminua riscurile asociate anesteziei generale.

Asocierea dintre anestezie și alterarea memoriei trebuie validată prin studii suplimentare pentru o mai bună înțelegere a efectelor pe termen lung ale anesteziei la orice vârstă, inclusiv la tineri, dar în special la persoanele de vârstă mijlocie și la vârstnici care odată cu înaintarea în viață pot dezvolta afecțiuni și complicații ce necesită intervenții chirurgicale profilactice, curative sau operații paliative.

Sursa: Healthline Media

Data actualizare: 23-11-2019 | creare: 06-03-2018 | Vizite: 9560
Bibliografie
(1) Going Under Anesthesia May Impact Your Memory, link: https://www.healthline.com/health-news/going-under-anesthesia-may-impact-memory#1
(2) Cognitive decline in the middle-aged after surgery and anaesthesia: results from the Wisconsin Registry for Alzheimer's Prevention cohort, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/anae.14216/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum afectează sedentarismul memoria?
  • E normal să uiți ce ai făcut ieri?
  • Pierderi de memorie la tineri - ce e normal și ce nu
  •