Un dispozitiv eficient ce ar putea înlocui biopsiile de piele
Cercetătorii de la Stevens Institute of Technology vor să diminueze numărul de biopsii de piele care se efectuează în prezent pentru diagnosticul cancerului de piele. Aceștia dezvoltă un dispozitiv portabil, cu costuri reduse, cu scopul de a reduce rata biopsiilor la jumătate.
Noul dispozitiv utilizează tehnologie folosită deja în aeroporturi, la nivelul porților de securitate. Scopul este de a scana pielea unui pacient și de a determina existența sau nu a cancerului de piele, folosind unde milimetrice. Razele pătrund aproximativ 2 mm în piele fără a avea consecințe la nivel celular, cu realizarea imediată a unei hărți 3D din leziunile scanate la nivel cutanat.
În prezent, numărul biopsiilor care se realizează în spitale este crescut, producându-se aproximativ 30 de astfel de leziuni benigne, dintre care doar un caz de cancer de piele este identificat.
Pacienții suferă leziuni ce ar putea fi evitate prin intermediul noului dispozitiv, iar tehnica ar avea o sensibilitate de identificare a cancerului de piele de 97% și o specificitate de 98%, folosind imagini de înaltă rezoluție pentru a capta cele mai mici formațiuni cutanate.
Dispozitivul poate să ofere o hartă 3D a leziunilor scanate, iar algoritmul de analiză va permite un diagnostic mai puțin invaziv pentru tumorile maligne, urmând a fi comercializat cu mai puțin de 100 USD bucata, costurile fiind extrem de reduse comparativ cu variantele existente.
Scopul cercetătorilor prin intermediul dispozitivului este de a facilita diagnosticul leziunilor maligne cu eficiență maximă și costuri minime.
sursa: Science Daily
foto: Un dispozitiv portabil în curs de dezvoltare la Stevens Institute of Technology poate scana pielea și detecta diferite tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul (stânga), carcinomul cu celule scuamoase (la mijloc) și keratoza actinică (dreapta). Stevens Institute of Technology
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Recoltare biopsie hipofaringe
- Biopsie in gat
- Diagnostic biopsie
- Sangerare dupa raclaj biopsic
- Durere dupa biopsie