Efectele negative ale utilizării smartphone-ului

©

Autor:

Efectele negative ale utilizării smartphone-ului
Noi studii demonstrează că persoanele care utilizează cel mai frecvent smartphone-ul au șanse mai mari să aibă nervul median elongat, funcția mâinii și forța de strângere a pumnului fiind de asemenea afectate.

Studiul, publicat online pe 3 iunie 2015 în Muscle & Nerve, este de tip tranversal (cross-sectional) și nu clarifică legătura cauzală dintre utilizarea smartphone-ului și apariția sindromului de tunel carpian.

Dr. Esra Erkol Inal de la Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Süleyman Demirel University din Isparta, Turcia, afirmă că relevanța clinică a acestui studiu nu este evidentă și ar fi necesare studii ulterioare. Tinerii ar trebui să fie, însă, avertizați asupra pericolelor la care îi expun aceste dispozitive.

Ținerea în mână a acestui tip de dispozitiv (smartphone) obligă utilizatorul să efectueze mișcări repetitive de flexie/extensie la nivelul încheieturii mâinii și să utilizeze policele (degetul mare) pentru a tasta. Aceste mișcări, conform cercetătorilor, sunt implicate în etio-patogenia sindromului de tunel carpian.

Importanța acestei probleme este în creștere având în vedere că, din ce în ce mai mulți tineri utilizează smartphone-uri și alte dispozitive care se țin în mână. Cercetătorii sugerează că studenții petrec un timp mediu de 3 ore pe zi trimițând mesaje, e-mail-uri, ajustându-și agenda și utilizând internetul pe dispozitivele lor mobile.

Studiul realizat a inclus 102 studenți, dintre care 66 utilizau un dispozitiv tip smartphone în timp ce 36 nu le utilizau. Cercetătorii au împărțit studenții în 3 grupuri în funcție de nivelul lor de utilizare a smartphone-ului: non-utilizatori, utilizatori ocazionali, utilizatori frecvenți. Această împărțire a fost făcută utilizând Smartphone Addiction Scale (un scor de evaluare a dependenței de smartphone). Versiunea turcă a acestui scor este alcătuită din 33 de întrebări notate pe o scală cu 6 puncte, valorile mari ale scorului fiind asociate cu un risc crescut pentru dependența de smartphone.

Nu există criterii oficiale pentru dependența de smartphone. Bazându-se pe definiția pentru dependența de internet, dependența de smartphone reprezintă folosirea excesivă a dispozitivului, până la afectarea vieții de zi cu zi a utilizatorului. Dr. Inal afirmă că dependența de smartphone are multe din caracteristicile oricărui tip de dependență, afectând toleranța, preocupările, starea de spirit a utilizatorului, prezentând fenomenul de sevraj, dorința incontrolabilă de a folosi dispozitivul și pierderea controlului.

Studenții cu rezultate ale Smartphone Addiction Scale mai mari de 84 de puncte (scor median) au fost considerați utilizatori frecvenți iar cei cu scoruri sub această valoare, utilizatori ocazionali.

Cercetătorii au evaluat funcționalitatea mâinii utilizând Indexul Duruöz pentru mână (Duruöz Hand Index), un chestionar cu 18 întrebări evaluând activitățile zilnice, inclusiv cele care necesită utilizarea forței și a mișcărilor rotatorii, mișcări de precizie, dexteritate, flexia primelor 3 degete. Participanții au fost rugați să evalueze gradul de dificultate al acestor mișcări. Pentru a evalua mișcarea de apucare și forța de strângere a pumnului, a fost utilizat un dinamometru de mână Jamar. Participanții au fost rugați să strângă cât mai puternic posibil dinamometrul și să mențină această strângere maximală.

Au fost realizate și investigații imagistice, la nivelul ambelor mâini, prin ultrasonografie. A fost investigat tendonul mușchiului flexor lung al policelui în incidențele longitudinală și axială, la capătul distal de inserție al acestuia de la nivelul încheieturii mâinii, în repaus și în timpul fazei de extensie/flexie pasivă. Au fost investigate imagistic, de asemenea, articulațiile policelui, bilateral, în incidențele axială și longitudinală.

Utilizând Scala Analog Vizuală, participanții au evaluat nivelul de durere existent la nivelul mâinii dominante, de-a lungul săptămânii anterioare studiului, atât în repaus, cât și în timpul realizării unor mișcări.

Cercetătorii au descoperit că elongarea nervului median a avut o incidență semnificativ mai mare în grupul utilizatorilor frecvenți de smartphone, comparativ cu non-utilizatorii (p=0, 022). Ultrasonografia a demonstrat o mărire a tendonului mușchiului flexor lung al policelui în toate grupurile, dar cele mai mari valori au fost înregistrate în grupul utilizatorilor frecvenți de smartphone. În urma acestor rezultate, dr. Inal afirmă că personalul medical ar trebui să fie atent, în timpul examinării mâinii unui utilizator frecvent de smartphone, la nervul median și tendonul mușchiului flexor lung al policelui.

Corelând Smartphone Addiction Scale cu forța de strângere a pumnului și Scala Analog Vizuală, s-a observat că durerea în timpul mișcării a fost semnificativ mai mare la utilizatorii frecvenți de smartphone și non-utilizatori, comparativ cu utilizatorii ocazionali. Dr. Inal notează de asemenea creșterea durerii de la nivelul policelui proporțional cu creșterea rezultatului Smartphone Addiction Scale. Utilizarea excesivă a degetului mare poate explica acest rezultat, putând afecta forța de strângere a pumnului.

Mișcările repetitive de flexie/extensie ale încheieturii mâinii și elongarea nervului median ar putea fi evitate prin utilizarea dispozitivelor de tip smartphone cu ambele mâini și plasarea tastelor la capătul superior al acestor dispozitive. Dr. Inal consideră că cel mai important factor în afectarea nervului median, a forței de strângere a pumnului și funcționalității mâinii, este durata zilnică de utilizare a smartphone-ului.

Sursa: Medscape

Data actualizare: 04-06-2018 | creare: 16-06-2015 | Vizite: 2648
Bibliografie
Smartphone Overuse May Affect Hand Function, link: Smartphone Overuse May Affect Hand Function
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O terapie minim-invazivă, eficientă în tratamentul simptomatic al sindromului de tunel carpian
  • Rolul vitaminei D în tratamentul sindromului de tunel carpian
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum