Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
Cercetătorii de la Universitatea din Bayreuth, Germania, au descoperit recent faptul că particulele de microplastice pătrund mai ușor în celule dacă acestea sunt expuse mediilor acvatice naturale, apă dulce și apă sărată. Biomoleculele din apă sunt depuse pe suprafețe microplastice, ceea ce ajută la internalizarea acestora din urmă în celule. Rezultatele studiilor au fost publicate în revista Science Advances.
În cadrul studiului, cercetătorii s-au concentrat pe particule microplastice cu diametrul de aproximativ trei micrometri, acestea regăsindu-se frecvent în mediu. Unele particule au fost plasate în apă dulce, într-un iaz artificial, în timp ce altele au fost plasate în apă sărată, într-un acvariu marin. Biomoleculele s-au depus pe suprafața acestor particule microplastice în decurs de două săptămâni.
Anja Ramsperger, prim autor al studiului, explică faptul că aceste biomolecule sunt carbohidrați, aminoacizi, acizi nucleici și proteine. Acesta le aseamănă cu o „eco-coroană”, care se formează pe particulele microplastice într-un mediu natural.
Oamenii de știință au examinat aceste particule acoperite cu biomolecule pentru a observa cum interacționează cu celulele vii. În acest scop au fost utilizate celule de la șoarece. Pentru a distinge dacă particulele sunt internalizate de către celule sau doar aderă la suprafața acestora, cercetătorii au colorat componente importante ale celulei-filamentele de actină. Pe imaginile microscopice obținute, particulele internalizate pot fi recunoscute ca „pete întunecate”. Dr. Holger Kress spune că etichetarea fluorescentă a filamentelor de actină le-a permis exact să vadă ce particule au fost internalizate de celule. Cu ajutorul metodelor spectroscopice ei au putut verifica că aceste particule erau într-adevăr microplastice: particule de polistiren, nu impurități accidentale.
Grupul control al acestei cercetări a fost reprezentat de particule microplastice care au fost incubate în apă ultrapură și, prin urmare, nu a fost acoperită cu o eco-coloană. S-a observat că aceste particule au fost internalizate doar ocazional de către celule.
„Studiul nostru susține presupunerea că microplasticele care au fost expuse mediului natural- și, prin urmare, sunt acoperite cu biomolecule- nu numai că trec prin tractul digestiv, atunci când sunt ingerate împreună cu alimentele, dar pot, de asemenea, să pătrundă în țesuturi. Daunele pe care aceste particule le pot provoca nu au fost încă suficient analizate. Este neclar care dintre proprietățile microplasticelor sunt, de fapt, responsabile pentru orice posibile efecte negative. Găsirea unor răspunsuri este importantă pentru a putea dezvolta noi materiale și soluții în acest domeniu, în viitor”, explică Prof. Dr. Christian Laforsch.
sursa: Science Daily
foto: UTB
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Antidepresivele pot slăbi rezistența oaselor prin încetinirea regenerării lor
- Un nou studiu corelează consumul moderat de alcool cu un risc mai mare de cancer
- Strategiile de coping adoptate de persoanele cu insomnie pentru a putea dormi duc la scăderea calității somnului
- Protejarea stratului de ozon va preveni peste 440 de milioane de cazuri de cancer de piele în următorii 100 ani, doar în SUA
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni