Efectele COVID-19 pe termen lung asupra funcțiilor chimio-senzoriale
©
Autor: Teodorescu Mihai
Sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), virusul responsabil pentru pandemia actuală, cauzează disfuncții olfactive la aproximativ 60% dintre pacienții infectați. Un nou studiu, condus de o echipă de cercetători canadieni, arată că peste jumătate dintre persoanele cu COVID-19 raportează pierderea mirosului la 3-7 luni de la infectare. Aproximativ 40% dintre participanți au raportat, de asemenea, că se confruntă cu o sensibilitate gustativă continuă la peste 4 luni de la infectare.
Studiile care au investigat efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra funcției chemosenzoriale au fost limitate din mai multe motive, precum eșantionul redus sau diagnosticul neclar al infecției. Ca urmare a acestor limitări, trebuie efectuată o analiză suplimentară a prevalenței disfuncțiilor olfactive și a altor modificări ale funcțiilor chemosenzoriale. În acest scop, un grup de cercetători canadieni a realizat un studiu cuprinzător care investighează efectele pe termen lung ale COVID-19.
Cercetătorii au analizat peste 700 de lucrători din domeniul sănătății cu infecții confirmate de COVID-19 în timpul primului val de pandemie. Oamenii de știință au utilizat chestionare și un test pentru evaluarea funcțiilor chemosenzoriale. Participanții la studiu au fost rugați să își auto-evalueze sensibilitatea olfactivă, gustativă și trigeminală utilizând o scală analogică vizuală de 10 puncte. Participanții au fost rugați, de asemenea, să-și evalueze simptomele chimio-senzoriale în trei momente distincte, înainte de infecția cu SARS-CoV-2, în timpul infecției și la momentul completării chestionarului pentru studiu.
Studiul a concluzionat că peste jumătate dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 au raportat disfuncții senzoriale la trei luni de la vindecare, ceea ce demonstrează faptul că pierderea gustului sau mirosului poate continua după infecție și nu poate reveni la valoarea inițială pentru o perioadă lungă de timp. În studiul actual, 75-85% dintre participanții infectați și-au recuperat simțul olfactiv în decurs de 60 de zile. Conform cercetătorilor, disfuncția chemosenzorială continuă poate fi cauzată de modificări cronice ale sistemului nervos central, ce pot apărea prin capacitatea SARS-CoV-2 de a infecta neuronii olfactivi la om.
sursa: News Medical
Studiile care au investigat efectele pe termen lung ale COVID-19 asupra funcției chemosenzoriale au fost limitate din mai multe motive, precum eșantionul redus sau diagnosticul neclar al infecției. Ca urmare a acestor limitări, trebuie efectuată o analiză suplimentară a prevalenței disfuncțiilor olfactive și a altor modificări ale funcțiilor chemosenzoriale. În acest scop, un grup de cercetători canadieni a realizat un studiu cuprinzător care investighează efectele pe termen lung ale COVID-19.
Cercetătorii au analizat peste 700 de lucrători din domeniul sănătății cu infecții confirmate de COVID-19 în timpul primului val de pandemie. Oamenii de știință au utilizat chestionare și un test pentru evaluarea funcțiilor chemosenzoriale. Participanții la studiu au fost rugați să își auto-evalueze sensibilitatea olfactivă, gustativă și trigeminală utilizând o scală analogică vizuală de 10 puncte. Participanții au fost rugați, de asemenea, să-și evalueze simptomele chimio-senzoriale în trei momente distincte, înainte de infecția cu SARS-CoV-2, în timpul infecției și la momentul completării chestionarului pentru studiu.
Studiul a concluzionat că peste jumătate dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 au raportat disfuncții senzoriale la trei luni de la vindecare, ceea ce demonstrează faptul că pierderea gustului sau mirosului poate continua după infecție și nu poate reveni la valoarea inițială pentru o perioadă lungă de timp. În studiul actual, 75-85% dintre participanții infectați și-au recuperat simțul olfactiv în decurs de 60 de zile. Conform cercetătorilor, disfuncția chemosenzorială continuă poate fi cauzată de modificări cronice ale sistemului nervos central, ce pot apărea prin capacitatea SARS-CoV-2 de a infecta neuronii olfactivi la om.
sursa: News Medical
Data actualizare: 07-07-2021 | creare: 07-07-2021 | Vizite: 439
Bibliografie
COVID-19's long-term effects on chemosensory function, link: https://www.news-medical.net/news/20210705/COVID-19s-long-term-effects-on-chemosensory-functions.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Copiii și adolescenții imunocompromiși, foarte vulnerabili la infecții, nu prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19
- Lumina UV, folosită în lupta cu COVID-19, în combinație cu polimeri și oligomeri
- Mutația L452R în proteina spike SARS-CoV-2 reușește să evite apărarea organismului
- Medicamente antivirale care ar putea combate infecția cu virusul SARS-CoV-2
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Sechele post covid
- Dispnee dupa Covid 19
- PostCovid- simptome, probleme, rezultat RMN - ”mici AVC sechelare”
- Arsuri la nivelul capului si vene dilatate pe frunte
- Idei? respirație dificila, senzație nasoala în capul pieptului, ameteli, dureri și înțepături de cap
- Simptome post Covid
- Gadilat in gat si tuse
- Tensiune mică
- Ajutați-ma