Lumina UV, folosită în lupta cu COVID-19, în combinație cu polimeri și oligomeri

©

Autor:

Lumina UV, folosită în lupta cu COVID-19, în combinație cu polimeri și oligomeri
Combinarea luminii UV cu anumite materiale polimerice și oligomerice ar putea distruge în totalitate virusurile sau bacteriile, inclusiv noul coronavirus, de pe diferite suprafețe, se arată într-un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea din New Mexico.
Pandemia cu virusul SARS-CoV-2 continuă să facă ravagii în întreaga lume, în timp ce noi modalități de oprire a răspândirii sau de atenuare a bolii întârzie să apară. Deși majoritatea experților sunt de acord că un vaccin ar încetini semnificativ sau chiar ar opri răspândirea virusului, este posibil ca lucrările pentru dezvoltarea, aprobarea și distribuirea unui astfel de vaccin să dureze mai mult de câteva luni. În acest timp, măștile, distanțarea socială și dezinfectarea, ar rămâne singurele metode de prevenire a infectării cu eficacitate dovedită.

O nouă descoperire, realizată de cercetătorii de la Universitatea din New Mexico, ar putea ajuta la gestionarea noului coronavirus, dar și a altor virusuri sau bacterii cu potențial periculos. O echipă condusă de David Whitten, profesor în Departamentul de Inginerie Chimică și Biologică, a arătat că anumiți polimeri și oligomeri pot ucide aproape complet virusului, atunci când sunt combinați cu lumina UV.

Noile descoperiri vor putea fi aplicate cu ușurință pe produsele de consum, comerciale și de îngrijire a sănătății, cum ar fi șervețelele, spray-urile, îmbrăcămintea, echipamentul de protecție personală (EIP) pentru lucrătorii din domeniul sănătății și, în realitate, aproape orice produs sau suprafață. Folosind noua tehnologie, aproape orice suprafață poate fi protejată de virus. Un alt avantaj unic este că, spre deosebire de produsele dezinfectante tradiționale, acest nou material nu se spală cu apă și nu lasă reziduuri toxice ca urmare a procesului de fotodegradare.

„Deși dezinfectanții precum înălbitorul sau alcoolul sunt eficienți împotriva virusului, aceștia sunt volatili și corozivi, ceea ce limitează sterilizarea durabilă a suprafețelor tratate”, a spus Whitten. Același cercetător subliniază că, pentru ca materialul să fie activ împotriva virusului, acesta trebuie expus la lumină. Lumina activează procesul de „andocare” care este important și necesar pentru plasarea oligomerului sau a polimerului la suprafața particulei de virus, permițând absorbția luminii care generează oxigenul reactiv intermediar la suprafața particulei de virus.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-12-2020 | creare: 14-12-2020 | Vizite: 457
Bibliografie
Battling COVID-19 using UV light, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201209115207.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antivirale naturale (alimente) - eficiente împotriva coronavirusului?
  • Tratament COVID-19 în New York: vitamina C
  • COVID-19: Terapia cu plasmă convalescentă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum