Efectele benefice ale suplimentelor cu spirulină în managementul bolilor cardiovasculare
©
Autor: Airinei Camelia
Spirulina, recunoscută pentru conținutul său nutrițional ridicat, este considerată un „super-aliment”, fiind bogată în proteine, minerale, vitamine, carbohidrați, ficocianină, carotene și acizi grași. Efectele terapeutice ale Spirulinei includ proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice, antioxidante, hipolipemice și neuroprotective, atribuite în principal pigmenților săi, cum ar fi ficocianina și β-carotenul.
Datorită proprietăților sale hipolipemice și antioxidante, suplimentarea cu spirulină ar putea fi benefică în reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, spirulina a demonstrat efecte hipotensive și antidiabetice, sugerând un impact pozitiv asupra metabolismului lipidic și a nivelurilor de glucoză circulantă.
O echipă de cercetători italieni a examinat descoperirile clinice și experimentale recente pentru a înțelege contribuțiile terapeutice ale spirulinei în gestionarea bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc asociati. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Nutrients.
Studiul a revizuit diverse trialuri clinice și studii pe modele animale care au investigat proprietățile hipoglicemice ale spirulinei, comparând eficacitatea acesteia în scăderea nivelurilor de zahăr din sânge cu metformina, tratamentul standard pentru hiperglicemie în diabet. Spirulina a arătat, de asemenea, proprietăți hipolipemice, scăzând concentrațiile de colesterol LDL și trigliceride în plasmă, în timp ce creștea nivelurile de colesterol HDL, efectele benefice nefiind dependente de doză sau toxice la concentrații ridicate.
Concluziile revizuirii subliniază beneficiile potențiale multiple ale consumului de spirulină, fie ca aditiv la alimentele obișnuite, fie ca supliment nutraceutic, inclusiv efecte hipoglicemice, antioxidante și hipolipemice. Cu toate acestea, dozajul și momentul suplimentării cu spirulină trebuie standardizate pentru beneficii optime în reducerea riscului de boli cardiovasculare. Pe baza acestor date, studiul recomandă planificarea unor cercetări mai riguroase în viitor pentru a stabili un ghid comun privind „cum și când” să se utilizeze spirulina.
sursa: News Medical
Datorită proprietăților sale hipolipemice și antioxidante, suplimentarea cu spirulină ar putea fi benefică în reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, spirulina a demonstrat efecte hipotensive și antidiabetice, sugerând un impact pozitiv asupra metabolismului lipidic și a nivelurilor de glucoză circulantă.
O echipă de cercetători italieni a examinat descoperirile clinice și experimentale recente pentru a înțelege contribuțiile terapeutice ale spirulinei în gestionarea bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc asociati. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Nutrients.
Studiul a revizuit diverse trialuri clinice și studii pe modele animale care au investigat proprietățile hipoglicemice ale spirulinei, comparând eficacitatea acesteia în scăderea nivelurilor de zahăr din sânge cu metformina, tratamentul standard pentru hiperglicemie în diabet. Spirulina a arătat, de asemenea, proprietăți hipolipemice, scăzând concentrațiile de colesterol LDL și trigliceride în plasmă, în timp ce creștea nivelurile de colesterol HDL, efectele benefice nefiind dependente de doză sau toxice la concentrații ridicate.
Concluziile revizuirii subliniază beneficiile potențiale multiple ale consumului de spirulină, fie ca aditiv la alimentele obișnuite, fie ca supliment nutraceutic, inclusiv efecte hipoglicemice, antioxidante și hipolipemice. Cu toate acestea, dozajul și momentul suplimentării cu spirulină trebuie standardizate pentru beneficii optime în reducerea riscului de boli cardiovasculare. Pe baza acestor date, studiul recomandă planificarea unor cercetări mai riguroase în viitor pentru a stabili un ghid comun privind „cum și când” să se utilizeze spirulina.
sursa: News Medical
Data actualizare: 29-02-2024 | creare: 29-02-2024 | Vizite: 367
Bibliografie
Spirulina shows promise in battling heart disease and diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20240226/Spirulina-shows-promise-in-battling-heart-disease-and-diabetes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Grăsimile alimentare pot promova ateroscleroza prin interacțiunea dintre bacteriile din intestin și sistemul imun
- Consumul de bere modifică compoziția lipidelor globulelor roșii
- Laptele de vacă interferă cu absorbția levotiroxinei
- Nitrații alimentari și vitamina C pot fi administrate împreună pentru a îmbunătăți funcția endotelială
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Mi-am autoprovocat schizofrenie de la supradoza de Spirulina?
- Spirulina - cum se utilizeaza?
- Spirulina ajuta la slabit?
- SPIRULINA - "medicament minune"?
- Mancarime teribila
- Spirulina si valori crescute ale FT4
- Tratamentul cu Spirulina