Dietele bogate în grăsimi promovează producția de trimetilamină, un metabolit implicat în apariția aterosclerozei
Autor: Domșa Dariana
O dietă bogată în grăsimi perturbă activitatea mucoasei intestinale și a comunităților sale microbiene și promovează producția unui metabolit care poate contribui la apariția bolilor cardiovasculare, potrivit unui nou studiu.
Cercetările, conduse de Mariana Byndloss, profesor asistent de patologie, microbiologie și imunologie la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, au relevat un mecanism neexplorat anterior pentru modul în care dieta și obezitatea pot crește riscul de boli cardiovasculare, prin afectarea relației dintre intestine și microbii care trăiesc în intestine.
În studiile anterioare, cercetătorii au descoperit că celulele epiteliale care căptușesc intestinele și microbii intestinului împărtășesc o relație reciproc avantajoasă care promovează un mediu intestinal sănătos. Atunci când au investigat dacă boli precum obezitatea afectează această relație, echipele de cercetare au descoperit că o dietă bogată în grăsimi provoacă inflamații și dăunează celulelor epiteliale intestinale la modelele animale. „Dieta bogată în grăsimi afectează funcția mitocondriilor generatoare de energie, determinând celulele intestinale să producă mai mult oxigen și nitrați”, a explicat Byndloss.
La rândul lor, acești factori stimulează creșterea microbilor dăunători enterobacteriaceae și stimulează producția bacteriană a unui metabolit numit TMA (trimetilamină). Ficatul transformă TMA în TMAO (trimetilamină-N-oxid), care a fost implicat în promovarea aterosclerozei și creșterea riscului relativ de mortalitate pentru toate cauzele la pacienți.
Cercetătorii au demonstrat că un medicament aprobat în prezent pentru tratamentul bolii inflamatorii intestinale a restabilit funcția celulelor epiteliale intestinale. Medicamentul, numit acid 5-aminosalicilic, activează bioenergetica mitocondrială în epiteliul intestinal. „Aceasta este dovada că este posibil să se prevină rezultatele negative asociate cu o dietă bogată în grăsimi. Un medicament, cum ar fi acidul 5-aminosalicilic, ar putea fi utilizat împreună cu un probiotic, atât pentru a restabili un mediu intestinal sănătos, cât și pentru a crește nivelurile benefice de microbi”, a adăugat Byndloss.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Locuiești într-o zonă cu multe restaurante fast-food? Ai un risc mai mare de AVC
- Strategiile pentru reducerea consumului de zahăr ar putea include proteinele dulci
- Dieta mediteraneană, protecție împotriva micșorării creierului la vârsta a treia
- Ingineria genetică a plantelor ar putea lupta împotriva „foamei ascunse”
- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- Ateroscleroza - tratament?
- Tratamentul cu Sortis e obligatoriu?
- Neurologie - rezultat CT cerebral
- Ateroscleroza
- Infarct miocardic
- Ateroscleroza a aortei abdominale