Efectele apei de mare (sărate) asupra corpului

©

Autor:

Efectele apei de mare (sărate) asupra corpului

Marea nu reprezintă doar o destinație turistică sau un loc de relaxare. Numeroși bolnavi cu diferite afecțiuni, atât copii, cât și adulți sau vârstnici, au indicație de la medic să aleagă marea ca loc de tratament natural pentru bolile lor și aceasta datorită numeroaselor efecte pozitive pe care apa de mare (apa sărată) le are asupra organismului uman.

Studiile realizate în acest sens au demonstrat că apa sărată de mare prezintă numeroase beneficii asupra sănătății organismului uman. Care sunt însă aceste benefecii? În cadrul acestui articol vom prezenta efectele apei sărate de mare asupra corpului uman.

Cura de sănătate a tractului respirator prin aerosoli.
Cercetările recente au demonstrat eficiența apei aerosolilor marini în vindecarea diferitelor afecțiuni respiratorii inflamatorii. Particulele de aerosoli rezultă în urma combinării apei sărate de mare cu aerul atmosferic. Inhalarea acestor aerosoli marini s-a dovedit a fi benefică în tratamentul diferitelor afecțiuni respiratorii de etiologie inflamatorie, precum faringite, laringite, bronșite sau astm bronșic. De asemenea, aerosolii de mare sunt eficienți în combaterea alergiilor respiratorii, a rinitei alergice și a astmului bronșic alergic.

Apa de mare poate fi eficientă chiar și în cazul sinuzitei. Aerosolii marini facilitează eliberarea și reducerea inflamației la nivelul sinusurilor nazale.

Aerosolii dețin în componență iod, care asigură buna funcționare a glandei tiroide. Astfel, apa de mare are efecte benefice și asupra sistemului endocrin. De asemenea, aerosolii marini au capacitatea de a îmbunătăți funcția cardiacă, ajută la întărirea sistemului imunitar reduce riscul de apariție a inflamațiilor nazale.

Cea mai potrivită perioadă din zi în care se recomandă efectuarea terapiei cu aerosoli marini este în primele trei ore de dimineața, după răsăritul soarelui și seara, după o oră de la apunerea soarelui.

Apa sărată de mare îmbunătățește psihicul.
Persoanele diagnosticate cu depresie sau stări de anxietate sunt sfătuite să aleagă marea ca destinație turistică. Aceasta se datorează faptului că apa de mare relaxează organismul uman, atât prin zgomotul produs de valurile mării în timpul unei plimbări pe mal, cât și prin priveliștea oferită de către aceasta. O baie în apa de mare relaxează organismul uman în întregime și aceasta datorită conținutului crescut de magneziu și de litiu prezenți în componența apei de mare, cu puternic efect calmant și de relaxare a masei musculare din corp. Apa sărată de mare stimulează eliberarea de endorfine de către creierul uman, substanțe care induc o stare de bine prganismului uman și favorizează eliberarea de stres.

Apa sărată de mare ajută la combaterea insomniei.
Aerul de mare este încărcat cu ioni negativi, care stimulează absorbția de oxigen la nivelul organismului. Acești ioni negativi au capacitatea de a echilibra nivelul de serotonină în organism (hormon cu rol în reducerea stresului psihic, denumit și „hormonul fericirii”).

Astfel se explică faptul că, după petrecerea unei zile întregi pe plajă, somnul devine mai profund și mai odihnitor, iar persoana în cauză se simte mult mai relaxată și mai energică.

De asemenea, expunerea la soare stimulează secreția de endorfine; acestea împreună cu stimularea secreției de serotonină de către ionii negativi prezenți în aerul de mare, reprezintă elementele potrivite atingerii unei stări de echilibru psihic.

Apa de mare - importantă sursă de vitamine și minerale.
Cercetările realizate în acest sens au demonstrat faptul că apa de mare deține în componență 84 de elemente vitale, deosebit de importante pentru sănătatea organismului uman. Aceste elemente sunt reprezentate de săruri minerale, aminoacizi, oligoelemente și vitamine.

Pe lângă aceasta, apa de mare deține în componență numeroase microorganisme cu efect antibiotic și antimicrobian.

Un studiu ralizat în acest sens a demonstrat faptul că, concentrația de minerale și oligoelemente ale apei de mare este similară plasmei sangvine.

Datorită concentrației crescute în minerale, aminoacizi, oligoelemente și vitamine, apa de mare stimulează mecanismul de vindecare proprie a organismului și stimulează întărirea sistemului imunitar.

Apa de mare ajută la îmbunătățirea aspectului pielii.
Un studiu realizat pe acest subiect a demonstrat faptul că apa de mare favorizează deschiderea porilor pielii, asigurând eliminarea toxinelor din piele printr-o curățare eficientă a acesteia, facilitează absorbția sărurilor minerale la nivel cutanat și protejează pielea de diferitele tipuri de afecțiuni dermatologice.

De asemenea, conținutul crescut de magneziu prezent în componența apei de mare reduce inflamația pielii și o hidratează intens, redându-i un aspect catifelat.

Conținutul crescut de sare (sodiu) și alte săruri minerale (iod, magneziu, etc.) al apei de mare are efect antiseptic, exfoliant și cicatrizant asupra pielii. Conform medicilor dermatologi, apa de mare seste un aliat de nădejde în lupta împotriva acneei.

Apa de mare este utilă în cadrul tratamentului diferitelor afecțiuni gastrice.
Ingestia unor cantități reduse de apă sărată de mare determină curățarea colonului, detoxifierea organismului și are efect energizant.

Apa de mare stimulează circulația sangvină.
Băile în mare stimulează circulația sangvină în corpul uman, asigurând buna desfășurare a sistemului circulator și oxigenarea corespunzătoare a organismului.

Apa de mare ajută la combaterea reumatismului articular și a artritei și ameliorează durerile articulare și musculare apărute în cadrul acestor afecțiuni.

Apa sărată de mare ajută la combaterea diferitelor afecțiuni hepatice și renale.
Apa de mare stimulează procesul de regenerare celulară în cazul bolnavilor diagnosticați cu diferite tipuri d eafecțiuni caracterizate prin distrucție celulară masivă (precum vciroza hepatică, boala cronică de rinichi, etc.) și favorizează eliminarea apei acumulată în exces la nivelul corpului uman, apărută ca o complicație în cadrul acestor afecțiuni (edeme, ascită). [1], [2]


Data actualizare: 20-08-2019 | creare: 20-08-2019 | Vizite: 3510
Bibliografie
1. The health benefits of sea water, link: https://www.surfertoday.com/surfing/the-health-benefits-of-sea-water
2. Potential Health Benefits of Deep Sea Water: A Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5221345/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: