Glicemie bazală modificată (glicemia între 100 și 125) - explicații și sfaturi utile
Glicemia bazală reprezintă nivelul glucozei din sânge măsurate dimineața pe nemâncate - numită și à jeun. Aceasta are valori normale cuprinse între 70 și 99 mg/dL.
Glicemia bazală modificată este atunci când valorile cresc la 100-125 mg/dL, situație numită și prediabet. Practic, nivelul de zahăr din sânge este mai crescut decât în mod normal, dar nu suficient de crescut încât să fie diabet zaharat. (1)
De ce prediabetul este important?
Prediabetul este important pentru că diabetul este important. Persoanele care au o glicemie bazală modificată au riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, afecțiune metabolică ce implică numeroase complicații. (3)
De ce se modifică glicemia bazală?
Celulele beta ale pancreasului au rolul de a secreta insulina, principalul hormon hipoglicemiant al organismului. Când glicemia crește, crește și secreția de insulină. În condiția prediabetică, cresc nivelurile de insulină pentru a normaliza nivelul glicemic, ceea ce duce la hiperinsulinemie cronică, cu epuizarea celulelor beta pancreatice și scăderea sensibilității receptorilor de insulină; fără suficientă insulină, nivelurile glicemice nu pot fi ținute în parametrii normali, astfel apare o glicemie bazală mai crescută. (4)
Factori de risc:
- Obezitate (indicele de masă corporală ≥ 25 kg/m2);
- Rasa: african american, nativ american, asian american, latino;
- Istoric de boli cardio-vasculare;
- Rude de gradul I cu istoric de diabet zaharat;
- Hipertensiune arterială;
- Femei cu sindrom de ovar polichistic;
- Sedentarism;
- HDL colesterol mai mic de 35 mg/dL și/sau trigliceride peste 280 mg/dL;
- Alte condiții clinice asociate cu rezistență la insulină: obezitate severă, acanthosis nigricans. (2)
Screeningul persoanelor ce prezintă acești factori de risc este foarte important, având în vedere faptul că glicemia bazală modificată nu prezintă manifestări clinice specifice. Pentru a detecta starea metabolică de prediabet, se pot realiza următoarele teste:
- Măsurarea glicemiei după un repaus alimentar de 8 ore/ à jeun, valori între 100-125 mg/dL confirmă glicemia bazală modificată;
- Testul de toleranță la glucoză orală: măsurarea glicemiei înainte și la două ore după ingestia a 75 mg de glucoză orală, diagnosticul de prediabet se pune la valori ale glicemiei de 140-199 mg/dL;
- Măsurarea hemoglobinei glicate (HbA1c), măsoară nivelul mediu al glicemiei din ultimele 2-3 luni; valorile cuprinse între 5, 7% și 6, 4% impun diagnosticul de prediabet;
- Măsurarea glicemiei aleatoriu, în orice moment, cu valori între 140-199 mg/dL este diagnostic de prediabet. (1)
Care este managementul prediabetului?
Cele mai importante recomandări se adresează modificărilor stilului de viață.
Efortul fizic este foarte important, pe lângă faptul că reduce greutatea corporală, ajută și la creșterea sensibilității la insulină; rezistența la insulină fiind direct proporțională cu cantitatea unor mediatori chimici secretați de către celulele adipoase, unul dintre ei fiind LRG1 (6). Sunt foarte benefice 30 de minute de efort fizic moderat pe zi, putându-se opta pentru mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau alergarea ușoară.
Modificări ale dietei includ evitarea dulciurilor rafinate, înlocuirea sucurilor îndulcite cu apă sau ceai, consumul de legume, fructe, cereale integrale, lactate degresate și iaurturi neîndulcite, evitarea mâncării de tip fast-food și a prăjelilor. Atenție și la programul meselor, mesele neregulate neajutând la scăderea din greutate.
Alte recomandări sunt renunțatul la fumat, consum de alcool mai redus și formarea unui program de somn adecvat, de aproximativ 7-8 ore pe noapte. Somnul puțin și apneea în somn sunt alți factori asociați cu rezistența la insulină. (5)
Un adjuvant al stilului de viață îl reprezintă metforminul, un antidiabetic oral, care ajută la controlul glicemiei, însă nu aduce beneficii mai mari comparativ cu dieta și exercițiile. (7)
Concluzii:
- Glicemia bazală modificată este o stare metabolică ce poate evolua spre diabet zaharat;
- Identificarea factorilor de risc și screeningul sunt foarte importante;
- Pentru un bun control glicemic, modificarea stilului de viață joacă un rol crucial.
2. D. Tsilingiris, N.G. Vallianou, M. Dalamaga. Prediabetes screening: Questionable benefits in the golden years. ScienceDirect. Metabolism Open vol. 10, iunie 2021, 100091. Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589936821000153?via%3Dihub
3. L. Butcher. What Does It Mean to Have Prediabetes?. Knowable Magazine, 2021. Link: https://www.medscape.com/viewarticle/962971#vp_1
4. Shin-Hae Lee, Shi-Young Park, C.S. Choi. Insulin Resistance: From Mechanisms to Therapeutic Strategies. Diabetes Metabolism Journal, 2021. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8831809/
5. R.E. Zuniga, M.D. DeBoer. Prediabetes in Adolescents: Prevalence, Management and Diabetes Prevention Strategies. Diabetes Metab Syndr Obes 2021; 14: 4609–4619. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8629936/
6. S. He, J. Ryu, J. Liu, H. Lou, Y. Lv et al. LRG1 is an adipokine that mediates obesity-induced hepatosteatosis and insulin resistance. J Clin Invest. 2021 Dec 15; 131(24): e148545. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8670837/
7. K. S Madsen, Y. Chi, M. I. Mentzendorf, B. Richter, B. Hammingsen. Metformin for prevention or delay of type 2 diabetes mellitus and its associated complications in persons at increased risk for the development of type 2 diabetes mellitus. Cochrane Library, 2019. Link: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008558.pub2/full
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Oare e diabet zaharat? Sunt foarte speriat
- Prediabet cauzat de medicamente?
- În prediabet ai voie smoothieuri de fructe amestecate cu legume?
- La o glicozilata de 6 fix este necesar tratament?
- O sa inversez posibilul diabet sau prediabet și o sa devin nutritionist
- Diabet sau prediabet?
- Obezitate gradul 1 si Siofor 1000