E normal să uiți ce ai făcut ieri?
Autor: Vasiliu Alina
Atunci când uiți lucruri ocazional este normal, dar pe măsură ce îmbătrânești, aceste momente de uitare pot indica diagnosticul de demență - pierderea memoriei și a abilităților de gândire care interferează cu traiul independent, adesea din cauza bolii Alzheimer sau a altor modificări ale creierului.
De ce uiți?
Uitarea poate fi o parte normală a îmbătrânirii. Lapsurile de memorie pot apărea, de asemenea, din motive precum:
- lipsa de somn
- stres
- alcool
- medicamente
- dureri cronice
- deficit de vitamina B12
- tulburări tiroidiene
- depresie majoră și a alte afecțiuni psihiatrice.
Șase tipuri de pierderi de memorie normale
Uitarea de fapte sau de evenimente de-a lungul timpului și reamintirea incorectă a unui detaliu se numără printre șase probleme de memorie normale care nu ar trebui să creeze îngrijorare.
- 1. Uitarea care apare ca rezultat al lipsei de atenție și de concentrare. Spre exemplu, așa se explică situațiile în care uiți unde ți-ai lăsat cheile.
- 2. Amintirile blocate. Se manifestă, spre exemplu atunci când știi cuvântul pe care încerci să-l spui dar nu îl poți recupera din memorie. De obicei, apare atunci când mai multe amintiri similare intervin între ele.
- 3. Confunzi anumite detalii. Spre exemplu, poți să-ți amintește cu exactitate de cele mai multe evenimente, dar nu îți poți aminti unele detalii. Cercetările indică importanța hipocampului - o regiune a creierului crucială în formarea amintirilor despre evenimente. Oamenii de știință estimează că, după vârsta de 25 de ani, hipocampul pierde 5% din celulele nervoase la fiecare deceniu care trece.
- 4. Uiți amintiri vechi. Deși, de obicei este destul de ușor să-ți amintești ce ai făcut în ultimele câteva ore, amintirea aceleași evenimente și activități de acum o lună sau un an este mult mai dificilă.
- 5. Memoria pe termen scurt. Tocmai ai fost prezentat cuiva și, câteva secunde mai târziu, nu-ți amintești numele acelei persoane. Sau ai văzut un film grozav, dar când îi spui unui prieten despre asta a doua zi, ai uitat complet de titlu. Îmbătrânirea modifică punctele forte ale conexiunilor dintre neuronii din creier. Informațiile noi pot elimina alte elemente din memoria pe termen scurt, cu excepția cazului în care acestea se repetă din nou și din nou.
- 6. Faci mai multe lucruri în același timp. La un moment dat, numărul de lucruri pe care le poți face simultan se diminuează. Poate că nu mai poți urmări știrile și nu mai vorbești la telefon în același timp. Studiile arată că, atunci când îmbătrânim creierul trebuie să depună eforturi pentru a-și menține concentrarea. (1)
E normal să uiți ce ai făcut ieri?
Pe măsură ce înaintezi în vârstă devine mai greu să stochezi (și, prin urmare, să recuperezi) amintirile evenimentelor care tocmai au avut loc. Este normal să uiți ce ai făcut ieri, ca urmare a cantității de informații noi pe care creierul o procesează, dar dacă, atunci când primești un indiciu, nu reușești să îți amintești întâmplările din ziua precedentă, acesta este un semn de îngrijorare. De asemenea, dacă ești dezorientat cu privire la timp și loc ar trebui să consulți un specialist.
De asemenea, ar trebui să iei în considerare motivele enumerate mai sus care pot explica pierderile de memorie. Pentru a împiedica apariția acestora, de exemplu, poți ajusta programul de somn, poți încerca respirația profundă sau alte tehnici pentru a reduce stresul, poți schimba doza sau tipul de medicamente pe care le folosești, poți reduce consumul de băuturi alcoolice, poți lua suplimente de vitamine sau puteți fi tratat pentru o afecțiune tiroidiană sau depresie.
La ce vârstă ar trebui să te îngrijorezi?
Destul de rar, o persoană sub 60 de ani poate să prezinte simptomele demenței, cu excepția cazului în care există un istoric familial. Riscul de demență este de 10% la persoanele de 65 de ani și se apropie de 50% până la vârsta de 85 de ani. Consilierea unui profesionist din domeniul sănătății este necesară pentru a diagnostica diferența dintre pierderile normale de memorie și demență.
Testele includ revizuirea istoriei și naturii simptomelor, un examen fizic, adesea un scanare cerebrală pentru a exclude accidentele vasculare cerebrale și un examen mental pentru a determina gradul și natura deficienței cognitive. (2)
5 sfaturi care să te ajute să-ți amintești
1. Fii organizat. Notează ceea ce ai de făcut într-un calendar, caiet sau smartphone. Stabilește anumite locuri în care să-ți lași cheile, ochelarii și alte articole pe care le utilizezi în mod regulat.
2. Repetă. Atunci când vrei să-ți amintește numele unei persoane pe care abia ai cunoscut-o, încearcă să-i repeți numele. De asemenea, dacă acorzi atenție detaliilor - cum ar fi culoarea părului sau ocupația – vei reuși să-ți amintești numele mult mai ușor.
3. Evită distragerile. Încearcă să faci un singur lucru simultan. Oprește televizorul, computerul, telefonul și orice alte dispozitive care îți pot distrage atenția.
4. Separă. Este mai ușor să îți amintești informațiile noi atunci când le împarți în bucăți mici.
5. Notează. Poartă cu tine un laptop sau un carnețel pentru a nota informațiile noi. (3)
2. Did You Just Forget, or Is It Something More Serious? Url: https://www.nytimes.com/2016/12/05/health/did-you-just-forget-or-is-it-something-more-serious.html
3. Are you experiencing normal memory loss or dementia?Url: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/are-you-experiencing-normal-memory-loss-or-dementia
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu imi aduc aminte ca m-am certat ieri.e grav?
- Uit cuvinte obisnuite!
- Probleme cu memoria si orientarea in spatiu
- E normal sa iti uiti o idee, un gand, aproape instantaneu?
- Diferite simptome, cauza?
- Nu stiu unde sa merg ca sa rezolv problema cu incapacitatea de a reține lucruri
- Tulburări de memorie şi concetrare
- Pierderi de memorie la 27 de ani
- Memorie de scurta durata la mama de 83 ani?