Când uitarea devine patologică?
FuncÈ›iile memoriei suferă modificări odată cu înaintarea în vârstă, care nu reprezintă cu certitudine o înclinaÈ›ie spre patologic. Din acest motiv, este utilizată în mod frecvent noÈ›iunea de „uitare benignă asociată senescenÈ›ei”, care implică modificări ce aparÈ›in procesului normal de îmbătrânire È™i nu sunt asociate cu patologia sistemului nervos central. Astfel, poate fi explicată pierderea memoriei asociată cu vârsta în cazul persoanelor sănătoase. Rămâne de văzut însă unde se situează graniÈ›a dintre uitarea benignă È™i cea patologică È™i când este momentul potrivit să mergem la medic.
Cauzele uitării
Există o serie de factori ce pot provoca pierderea involuntară a memoriei atât la adulÈ›i, cât È™i la copii:
1. Diferite afecțiuni sau obiceiuri nocive din viața cotidiană
- Efectele secundare ale unor medicamente;
- O dietă deficitară în vitaminele B6, B9, B12;
- Abuz de alcool;
- Afecțiuni ale glandei tiroide;
- Afecțiuni hepatice și/sau renale;
- Hipoxie cerebrală (de exemplu: accidentul vascular cerebral);
- Leziuni cerebrale;
- Tratament oncologic (chimioterapie, radioterapie);
- Tumori sau infecții la nivel cerebral;
- Depresia;
- Anxietatea;
- Furia;
- Suferința provocată de pierderea unei persoane dragi.
De cele mai multe ori, pierderea memoriei determinată de acești factori este tratabilă.
2. Procesul de îmbătrânire
În timp, calitatea amintirilor se poate deteriora, în absenÈ›a unei patologii.
3. Afectarea cognitivă ușoară
Afectarea cognitivă uÈ™oară reprezintă o tulburare care provoacă pierderea memoriei, dar nu împiedică pacientul să îÈ™i desfășoare activitățile zilnice. Unele studii arată că afectarea cognitivă uÈ™oară reprezintă un indicator timpuriu al bolii Alzheimer, dar acest lucru nu este valabil întotdeauna.
4. Demența
Pierderea memoriei din cauza demenÈ›ei este una dintre cele mai mari probleme care afectează adulÈ›ii în vârstă, chiar dacă nu este o consecință directă a îmbătrânirii. DemenÈ›a se caracterizează prin apariÈ›ia (în general cronică) a problemelor cognitive ce afectează memoria, vorbirea È™i comportamentul. Există diferite tipuri de demență, dar boala Alzheimer este cea mai frecventă.
Creierul prezintă mai multe regiuni specializate în gestionarea diferitelor tipuri de memorie. Cele două tipuri principale de memorie sunt:
- Memoria de scurtă durată - reține o cantitate limitată de informații pe o perioadă scurtă de timp, oferind timpul necesar organismului pentru a percepe și analiza stimulii externi.
- Memoria de lungă durată - stochează o cantitate mare de informaÈ›ii complexe pe o perioadă lungă de timp. Memoria de lungă durată este ceea ce oamenii numesc în general „memorieË®.
Aceasta se împarte la rândul său în:
- Memorie nedeclarativă sau implicită (mers pe bicicletă, condus)
- Memorie declarativă sau explicită, care utilizează experienÈ›ele personale pentru a înÈ›elege lumea (numele unor persoane dragi, ce s-a întâmplat acum o lună sau un an) (7)
Tipuri de pierdere a memoriei
- Pierderea temporară a memoriei (pierderea unor informații care revin după o perioadă de timp)
- Pierderea permanentă a memoriei (pierderea definitivă a unor amintiri).
Uitarea normală asociată vârstei
De cele mai multe ori, pierderile de memorie asociate procesului de îmbătrânire nu sunt doar normale, ci È™i necesare, oferind numeroase beneficii în ceea ce priveÈ™te abilitățile cognitive È™i creative umane.
ImportanÈ›a uitării este un concept relativ nou pentru È™tiință. Până acum aproximativ un deceniu, uitarea normală a fost privită drept un proces pasiv, lipsit de semnificaÈ›ie. Ulterior, prin colaborarea a numeroase domenii È™tiinÈ›ifice a fost elaborată teoria conform căreia există „nano-maÈ™iniË® moleculare diferite în neuroni – una pentru memorie È™i cealaltă pentru uitare. Acest lucru indică prezenÈ›a unui mecanism activ la nivel cerebral, specializat în eliminarea informaÈ›iilor inutile, cu scopul păstrării È™i stocării pe termen lung a celor relevante.
Abilitatea de a uita contribuie la:
- Sortarea constantă a amintirilor/ a informațiilor stocate;
- Sporirea creativității;
- Luciditatea gândirii;
- Dezvoltarea flexibilității mentale, esenÈ›ială pentru înÈ›elegerea unor concepte abstracte.
Astfel, deși uitarea unor mici amănunte din viața cotidiană poate fi frustrantă uneori, cu siguranță, aceasta nu reprezintă un semnal de alarmă.
Simptomele tipice ale uitării normale includ:
- 1. Uitarea unor amintiri de-a lungul timpului (Transience)
Acest proces este considerat a fi benefic, deoarece creierul elimină amintirile neutilizate pentru a face loc altora noi.
- 2. Uitarea unor informații mai puțin importante.
De asemenea, persoanele cu depresie sunt mai predispuse la a avea pierderi de memorie. Preocuparea pentru cauza tristeÈ›ii È™i anxietății lor, îngrijorarea constantă sau obsesia unei tragedii recente poate duce la uitarea altor subiecte. (1, 2, 3, 4)
Arta de „a da drumulË® amintirilor nefolositoare
- Implicarea activă în viaÈ›a socială
InteracÈ›iunea socială pare să înăbuÈ™e partea creierului care stochează amintirile de natură emoÈ›ională. Din acest motiv, absenÈ›a contactului uman a fost îngrijorătoare în timpul pandemiei COVID-19.
- Decizia conștientă de a renunța la resentimente și dezamăgiri din trecut
Conexiunile neuronale devin mai puternice în jurul unei amintiri căreia i se acordă o atenÈ›ie excesivă. (2)
Uitarea patologică
Spre deosebire de uitarea normală legată de vârstă, pierderea memoriei din sfera patologică este progresivă, iar beneficiile uitării normale menÈ›ionate anterior nu se aplică È™i în acest caz. Această stare se înrăutățeÈ™te în mod constant, iar în cele din urmă, pacientul nu mai poate trăi singur (toate compartimentele vieÈ›ii sunt afectate). (3, 5)
Incapacitatea de a forma amintiri noi, recente, poartă denumirea de amnezie anterogradă, în timp ce dificultatea de a păstra amintirile stabilite anterior, în trecutul îndepărtat, se numeÈ™te amnezie retrogradă. Cele două tipuri sunt adesea prezente împreună, însă acestea pot fi diferenÈ›iate în anumite circumstanÈ›e. (6)
Simptomele specifice uitării patologice includ:
- Adresarea în mod repetat a aceloraÈ™i întrebări;
- Uitarea unor cuvinte uzuale în timpul vorbirii;
- Amestecarea cuvintelor;
- AÈ™ezarea greÈ™ită a obiectelor în locuri nepotrivite;
- Pierderea frecventă a obiectelor personale;
- Dificultăți în adoptarea unor decizii;
- Realizarea cu dificultate a unor sarcini uzuale;
- Rătăcirea într-o zonă familiară/Dezorientare;
- Schimbări de dispoziție sau comportament fără un motiv aparent. (3, 5, 7)
Când ar trebui să apelez la ajutor autorizat?
Cauzele apariÈ›iei uitării patologice sunt multiple, iar diferenÈ›ierea acesteia de uitarea normală este, de cele mai multe ori, dificilă. Unii oameni încearcă să ascundă problemele de memorie, iar membri familiei sau prietenii compensează uneori aceste pierderi, fără a fi conÈ™tienÈ›i de cât de mult s-au adaptat situaÈ›iei. Cu toate acestea, obÈ›inerea unui diagnostic prompt este importantă în vederea administrării unui tratament adecvat pentru gestionarea simptomelor. De asemenea, în cazurile severe, medicul poate îndruma pacientul către organizaÈ›ii specializate, ce pot facilita procesul de adaptare față de evenimentele apărute în viaÈ›a acestuia. (5)
Este normal ca persoanele cu tulburări de memorie să nu conÈ™tientizeze imediat propria lor problemă, motiv pentru care membri familiei ori persoanele apropiate prezintă un rol foarte important în depistarea acesteia. Totodată, persoanele care suferă de depresie sau anxietate tind să acorde foarte multă atenÈ›ie micilor pierderi de memorie, ceea ce îi determină să exagereze severitatea propriei condiÈ›ii.
Astfel, atâta timp cât deficienÈ›ele de memorie nu sunt frecvente È™i se înscriu în sfera normalității (uitarea unor detalii nesemnificative, pierderea unor obiecte, uitarea temporară a unui nume/ loc în care au fost lăsate anumite obiecte), nu există niciun motiv de alarmă.
Cu toate acestea, dacă persoana:
- prezintă suplimentar dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice,
- nu îÈ™i aminteÈ™te lucruri semnificative din viaÈ›a sa (unde locuieÈ™te, numele persoanelor apropiate),
- pare confuză sau dezorientată, este timpul potrivit să consulte un specialist.
Notarea unor informații precum:
- Când au început pierderile de memorie,
- Cum È™i când au fost observate pierderile de memorie,
- Ce fel de lucruri uită persoana afectată,
- Cum afectează această situaÈ›ie viaÈ›a persoanei în general,
- Dacă pierderile de memorie s-au agravat odată cu trecerea timpului, va fi de mare ajutor pentru stabilirea diagnosticului.
Astfel, medicul va stabili dacă este vorba despre o pierdere semnificativă de memorie È™i cum poate fi aceasta gestionată în continuare.
Cu toate acestea, este important să înÈ›elegem că uitarea apărută ocazional nu ar trebui privită drept un semnal de alarmă, ci mai degrabă ca pe o modalitate de stocare eficientă a noilor informaÈ›ii. (7)
Tratamentul uitării patologice
În acest caz, schema terapeutică presupune o abordare multidisciplinară. În funcÈ›ie de tipul afecÈ›iunii, de faza în care se află pacientul È™i de caracteristicile particulare ale acestuia, poate fi necesară o terapie de tip neurologic, psihiatric, geriatric, psihologic sau altă terapie specifică. Tratamentul poate fi de tip medicamentos, la care se adaugă modificarea stilului de viață, terapia ocupaÈ›ională, simplificarea sarcinilor din viaÈ›a cotidiană. (7, 8)
Cum ar trebui să procedez dacă o persoană apropiată prezintă pierderi de memorie în mod frecvent?
- Dacă observaÈ›i pierderi de memorie la o persoană apropiată, încercaÈ›i să o încurajaÈ›i în a vedea un specialist pentru stabilirea unui diagnostic. AmintiÈ›i-vă că foarte mulÈ›i oameni nu sunt conÈ™tienÈ›i de problemele de memorie È™i vor fi reticenÈ›i față de vizita la medic.
- Dacă afecÈ›iunea se află într-un stadiu incipient, ajutaÈ›i persoana să îÈ™i păstreze rutina zilnică.
- AsiguraÈ›i-vă că persoana respectivă respectă instrucÈ›iunile medicului, iar planul terapeutic se desfășoară corespunzător (pacientul îÈ™i ia medicamentele la timp).
- OferiÈ›i-i sprijin emoÈ›ional ori de câte ori aveÈ›i ocazia, întrucât acceptarea diagnosticului poate fi foarte dificilă pentru pacient. (7)
Prevenirea uitării patologice
Factorii care s-au dovedit a fi cei mai eficienÈ›i în prevenirea tulburărilor de memorie sunt:
- Somnul,
- O dietă sănătoasă, echilibrată (limitarea consumului de alcool, zahăr, carne roșie, fast food),
- Exerciții fizice,
- Viață socială sănătoasă,
- Unele activități cognitive.
Creierul acÈ›ionează asemenea unui muÈ™chi: antrenându-l mai des, va fi mai puternic. Astfel, dacă acesta nu beneficiază de nutrienÈ›ii È™i exerciÈ›iile de care are nevoie, ori dacă oamenii nu îÈ™i valorifică abilitățile sociale È™i cognitive, există probabilitatea apariÈ›iei unor „dauneË® la acest nivel. Acesta este motivul pentru care o viață activă È™i sănătoasă este benefică pentru memorie. (7, 9)
În final, uitarea benignă asociată procesului de îmbătrânire È™i uitarea patologică reprezintă noÈ›iuni complet diferite, deÈ™i uneori simptomele caracteristice acestora se suprapun. Cu toate acestea, este important de reÈ›inut că:
- Uitarea normală este adesea cauzată de lipsa de concentrare și nu progresează niciodată spre stări mai severe
- Uitarea patologică presupune pierderea unor informații relevante pentru individ și are caracter progresiv.
În cazul unei incertitudini cu privire la simptomele prezente, este recomandată consultarea unui medic specialist.
2. De ce uitarea este benefică?, link: https://www.columbiapsychiatry.org
3. Cum putem diferenția uitarea normală de apariția demenței, link: https://www.sunriseseniorliving.com/blog
4. Cele 7 păcate ale memoriei, link: https://www.apa.org/monitor/oct03/sins
5. Pierderea memoriei-când solicităm ajutor?, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss
6. Uitarea, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10964/
7. Pierderea memoriei, link: https://www.cognifit.com/memory-loss
8. Demența - diagnostic, tratament, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dementia/diagnosis-treatment/
9. 5 moduri prin care putem împiedica apariția demenței, link: https://healthblog.uofmhealth.org/brain-health/5-ways-to-protect-your-memory-from-dementia
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Uit repede...:(
- Ce pot sa am ?
- Am uitat sa iau anticonceptionalele 3 zile la rand
- Probleme cu memoria, nu ma pot concentra, uit foarte repede
- E normal sa iti uiti o idee, un gand, aproape instantaneu?
- Uit - SI - Ma deranjeaza ingrozitor
- Sotul meu uita repede
- Uitarea
- Uit foarte tare
- Despre batrani. Afectarea memoriei pe termen scurt