Durere acută după căderea pe umăr - leziuni posibile

Durere acută după căderea pe umăr - leziuni posibile

©

Autor:

Durere acută după căderea pe umăr - leziuni posibile

Leziunile articulaÈ›iei umărului pot apărea la orice nivel al acesteia, rezultând fie prin rupturi musculare, rupturi ligamentare, de tendon, luxaÈ›ia osului humerus din articulaÈ›iei sau chiar prin fracturi articulare. Una dintre cele mai importante căi ale organismului de menÈ›inere a osului humerus în articulaÈ›ie este coafa rotatorilor, un sistem alcătuit din patru muÈ™chi È™i tendoane. (4)

Astfel de traumatisme pot apărea atât la pacienÈ›ii tineri, prin accidente sportive sau rutiere, cât È™i la pacienÈ›ii vârstnici, în cazul cărora osteoporoza È™i susceptibilitatea pentru căderi determină deseori accidente casnice cu leziuni severe. (1)

În timpul unei căderi, fie ea pe spate, pe față sau pe lateral, orice persoană cu sistem nervos central È™i periferic funcÈ›ionale va prezenta o reacÈ›ie reflexă de apărare. Astfel, avem tendinÈ›a inconÈ™tientă de a pune mâinile È™i braÈ›ele înaintea corpului nostru, pentru a ne recăpăta echilibrul sau pentru a atenua È™ocul căderii asupra structurilor vitale, cu precădere asupra capului. (2)

Umărul este o articulaÈ›ie complexă. Componentele acestuia sunt oasele omoplat (scapulă), claviculă È™i humerus, alături de capsula articulară, tendoane, ligamente, muÈ™chi. MiÈ™carea în cadrul articulaÈ›iei se realizează în toate planurile, astfel încât între componentele menÈ›ionate anterior apar forÈ›e de frecare odată cu fiecare activitate realizată de zi cu zi. Pentru a asigura integritatea articulaÈ›iei timp îndelungat, suprafaÈ›a articulară a componentelor este tapetată cu lichid articular. (1, 2, 3)

 

Căderea pe umăr - leziuni posibile

În funcÈ›ie de structura afectată È™i de simptomele apărute, tratamentul durerilor de umăr este diferit. Din acest motiv, este important să putem evalua corect integritatea structurilor articulare È™i să acÈ›ionăm după caz, atât pentru a nu trece cu vederea o posibilă leizune severă, cât È™i pentru a nu intra în panică în urma accidentului.

Leziunea de tip acut se defineÈ™te drept leziune care apare imediat după ce a survenit accidentul, simptomele putând să apară în câteva secunde, minute sau câteva ore. DistincÈ›ia dintre leziune acută È™i leziune cronică se realizează mai ales pentru triajul pacienÈ›ilor în camera de primiri urgenÈ›e a spitalelor. Astfel, o durere la nivelul umărului apărută brusc, acut nu poate fi asociată cu o cădere care a survenit cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte de momentul durerii. (4)

Leziunile acute care pot să apară la nivelul umărului în urma unei căderi sunt (1, 5, 6):

  • leziuni de È›esuturi moi, cum ar fi subluxaÈ›ia sau luxaÈ›ia articulaÈ›iei umărului, rupturi ligamentare, de tendoane È™i entorse articulare;
  • fracturi osoase, cum ar fi cele de claviculă, humerus proximal, acromion (parte din omoplat);
  • contuzii, cu apariÈ›ia hematomului la nivelul leziunii prin ruperea pereÈ›ilor vaselor de sânge, cu extravazarea sângelui subcutanat È™i colorarea pielii în nuanÈ›e de negru, roÈ™u, violet, maro;
  • întindere musculară, cu rupturi de fibre musculare;
  • lezarea nervilor din cadrul plexului brahial;


fracturile

Statistic, cea mai frecventă leziune acută în cadrul articulaÈ›iei umărului apărută în urma unei căderi este fractura de claviculă. Termenul de „fractură”, cu toate că poate sugera o leziune severă, nu trebuie să alarmeze pacientul în acest caz, întrucât fracturile de claviculă sunt deseori uÈ™oare, fiind tratate conservator, fără necesitatea intervenÈ›iei chirurgicale. (5)

Un alt tip de fractură posibil este cel de la nivelul humerusului proximal, mai exact de la nivelul osului braÈ›ului, în porÈ›iunea sa din cadrul articulaÈ›iei umărului. Se întâlnesc mult mai frecvent la pacienÈ›ii vârstnici, mai ales la cei cu osteoporoză. În funcÈ›ie de tipul fracturii È™i de localizarea fragmentelor osoase, se poate opta pentru tratament conservator sau pentru intervenÈ›ie chirurgicală de reducere a fracturii. (5)

Indiferent de osul la nivelul căruia apare fractura în urma căderii pe umăr, există anumite simptome sugestive pentru fractură, printre care se numără È™i (1, 5, 7):

  • durere la nivelul umărului, care este sever agravată de încercarea de mobilizarea a braÈ›ului;
  • imposibilitatea de a mobiliza braÈ›ul în condiÈ›ii normale;
  • miÈ™carea anormală a fragmentelor osoase rezultate;
  • anxietate, stare de neliniÈ™te, agitaÈ›ie;
  • umflarea tegumentelor de la nivelul leziunii, atât prin edemul rezultat în urmă căderii, cât È™i, în unele cazuri, prin fragmente osoase dislocate care forÈ›ează structurile subcutanate;
  • în cazuri severe, de fractură deschisă, vizualizarea directă a fragmentelor osoase prin pielea străpunsă din interior către exterior;
  • modificarea culorii tegumentelor de la nivelul leziunii;
  • senzaÈ›ia de căldură la nivel local;
  • în caz de perforare a nervilor plexului brahial de către un fragment osos, pot să apară furnicături sau senzaÈ›ie de amorÈ›eală la nivelul degetelor mâinii, slăbiciune musculară, anestezie (lipsa simÈ›ului tactil la nivelul pielii);


Luxațiile

LuxaÈ›iile de umăr apar atunci când capul humeral este deplasat de la nivelul glenoidei (parte din omoplat), astfel încât humerusul nu se mai află în cadrul articulaÈ›iei. Acestea pot prezenta fie os intact, fie pot fi asociate cu fractură la nivelul humerusului, mai ales în cazul vârstnicilor prin osteoporoză. Capul humeral poate fi deplasat anterior, posterior, superior sau inferior, cea mai frecventă luxaÈ›ie (în 90% dintre cazuri) fiind cea anterioară. (2, 5, 8)

În cazul unei căderi care a rezultat în luxaÈ›ia humerusului, pacientul poate prezenta drept simptome următoarele (5):

  • deformarea regiunii articulare, cu senzaÈ›ie de articulaÈ›ie „goală” la palpare, întrucât glenoida nu se mai află în contact cu humerusul;
  • posibilitatea de palpare a capătului proximal humeral în locul în care a fost dislocat, spre exemplu în cazul luxaÈ›iei anterioare, capul humeral putând fi simÈ›it la nivel subraÈ›ului;
  • durere la nivelul umărului care se agravează la încercarea de mobilizare a braÈ›ului È™i la palparea regiunii, dar care cedează brusc odată cu reducerea luxaÈ›iei de către medicul ortoped;
  • anxietate, stare de neliniÈ™te, agitaÈ›ie;
  • senzaÈ›ie de căldură resimÈ›ită la nivel local;


Leziuni de coafa rotatorilor

MuÈ™chii È™i tendoanele cuprinse în cadrul coafei rotatorilor pot suferi rupturi în urma unei căderi. Deseori pacienÈ›ii cu acest tip de leziune acută prin cădere sunt cei vârstnici, cu toate că È™i tinerii pot prezenta această afecÈ›iune în urma unui traumatism sever. În majoritatea cazurilor, leziunile de coafa rotatorilor sunt asociate È™i cu alte tipuri de leziuni, cum ar fi luxaÈ›ia de umăr sau fractura de claviculă. (4, 9)

Pacienții cu această afecțiune pot prezenta următoarele simptome sugestive (4, 9, 10):

  • crepitaÈ›ii apărute la nivelul articulaÈ›ii în timpul mobilizării, popular cunoscute drept „pocnituri” articulare;
  • durere la nivelul umărului în cadrul miÈ™cărilor ample ale braÈ›ului, de ridicare a mâinilor deasupra capului;
  • durere la nivelul umărului în repaus È™i mai ales în timpul nopÈ›ii, o caracteristică fiind „durerea care trezeÈ™te pacientul din somn”;
  • slăbiciune musculară apărută brusc;

 

Alte afecÈ›iuni cum ar fi rupturile de fibre musculare, întinderile ligamentare sau bursita prezintă tablou clinic mai sărac, durerea la anumite miÈ™cări specifice fiind, deseori, singurul simptom existent. (2)

Sfaturi pentru pacienÈ›ii cu posibile leziuni de umăr în urma căderilor

În urma unei căderi pe umăr pot rezulta atât leziuni uÈ™oare, cât È™i unele mai severe. În funcÈ›ie de gradul de afectare, pacientul poate fie să urmeze un tratament acasă, fie să solicite consult medical de urgență.

Pentru leziunile de umăr uÈ™oare, care nu prezintă semnele È™i simptomele de fracturi sau de luxaÈ›ii menÈ›ionate anterior È™i nu asociază afectare vasculară sau afectare nervoasă, pacienÈ›ii pot să urmeze câÈ›iva paÈ™i de tratament acasă (11, 12):

  • nu forÈ›aÈ›i umărul în perioada următoare prin activități fizice intense sau solicitante;
  • nu imobilizaÈ›i mult timp umărul, pentru a evita apariÈ›ia redorii de umăr;
  • oferiÈ›i sprijin braÈ›ului atunci când vă odihniÈ›i în pat sau pe scaun, fără a-l lăsa să cadă pe lângă corp;
  • reluaÈ›i activitatea fizică progresiv, cu exerciÈ›ii fizice uÈ™oare, de antrenare a mobilității articulare;
  • administraÈ›i analgezice în dozele recomandate, după sfatul medicului de familie;
  • utilizaÈ›i pachete cu gheață aplicate la nivel local doar în caz de umflătură È™i nu mai mult de 15 minute per aplicare, de maximum trei ori pe zi;


Pentru leziunile severe, care prezintă semne È™i simptome sugestive pentru fractură sau luxaÈ›ie sau pentru durerea de umăr asociată cu amorÈ›eli, furnicături, senzaÈ›ie de frig la nivelul mâinilor, este necesar consult de specialitate. De asemenea, este recomandat să nu mobilizaÈ›i braÈ›ul în încercarea de reducere a luxaÈ›iilor sau a deformărilor apărute, existând posibilitatea de agravare a unei posibile fracturi. (11, 12)

Tratamentul leziunilor severe, instituit de către medicul ortoped, poate consta fie în tratament conservator, cu instrumente ortopedice, fie în tratament chirurgical de urgență. Ulterior, recuperarea medicală prin È™edinÈ›e multiple de fizioterapie este esenÈ›ială pentru vindecare. (12)


Data actualizare: 05-04-2022 | creare: 05-04-2022 | Vizite: 2373
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum