Durata mai lungă a alăptării exclusive la sân are efect protector asupra astmului din copilărie

©

Autor:

Durata mai lungă a alăptării exclusive la sân are efect protector asupra astmului din copilărie
Un nou studiu publicat de către Colegiul American de Alergie, Astm și Imunologie susține că o perioadă mai lungă de alăptare la sân exclusiv, este asociată cu scăderea riscului de dezvoltare a astmului bronșic.
Dr. Keadrea Wilson, autorul principal al acestui studiu, susține faptul că există un un efect de „răspuns la doză”, în funcție de cât timp a alăptat mama. Astfel:
  • Bebelușii care au fost alăptați intre 2 și 4 luni, au șanse de 64% de a dezvolta astm
  • Bebelușii alăptați intre 5 și 6 luni, au șanse de 61% de a dezvolta astm
  • Bebelușii alăptați peste 6 luni au o probabilitate de doar 52% de a dezvolta astm

Pentru a putea ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au analizat un număr mare de subiecți, respectiv peste 2.000 de perechi mamă-copil. Din acest studiu, 38% erau subiecți de culoare neagră, iar 6% erau subiecți hispanici.

Dr. Angela Hogan, vicepreședinte al Comitetului pentru astm ACAAI, susține foarte ferm faptul că alăptarea combinată cu formulă sau doar formulă, sucuri, sau alte produse alimenatare, (deci nu exclusiv alăptate) nu pot întrece beneficiile multiple pe care pe are laptele matern.

De asemenea, alte metode de hrănire în afară de alăptare nu vor oferi același nivel de protecție fătului, precum laptele matern. Toate formulele sunt îmbogățite astfel încât ele să ajungă să fie comparabile cu laptele de mamă.

Astmul bronșic este o boală ce apare la mai mulți membri ai unei familii și care de cele mai multe ori se transmite de la părinți la copii. Astfel, dacă un copil are un părinte cu astm bronșic, este foarte probabil ca acest copil să dezvolte și el în viitor astm, față de cineva care nu are un părinte cu astm bronșic.

Acest studiu întărește recomandările actuale privind importanța alăptării la sân a fătului și multiplele benefici pe care le are asupra creșterii și dezvoltării unui copil.

Dacă suspectați că ar putea cineva din familie să sufere de astm, în special copiii, nu ezitați să mergeți cât mai din timp la un alergolog, astfel încât copiii să aibă o viață de o calitate cât mai bună. Alergologii sunt special instruiți pentru a testa, diagnostica și trata astmul.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-05-2022 | creare: 30-05-2022 | Vizite: 358
Bibliografie
Durata mai lungă a alăptării exclusive la sân are efect protector asupra astmului din copilărie, link, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220525110857.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Perioada de alăptare la sân influențează IQ-ul viitorului adult
  • Alimentația la sân a fost asociată cu reducerea mortalității infantile
  • Sistemul imun al sugarilor „copie” celulele imune ale mamei, provenite din laptele matern
  •