Cercetătorii au asociat întârzierea pubertății cu proteinele vegetale
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu extensiv realizat în China a explorat impactul consumului de proteine dietetice asupra microbiomului intestinal și a momentului apariției pubertății. Studiul a inclus 1.826 de copii cu vârste între șase și opt ani, împărțiți în terțile în funcție de consumul de proteine animale și vegetale.
Analiza a arătat că un consum mai mare de proteine vegetale a fost asociat cu o abundență crescută a bacteriilor Butyricicoccus, Enterococcus, Dorea și Romboutsia, cunoscute pentru producerea de acizi grași cu lanț scurt (SCFAs), cu roluri importante în reglarea imunitară și antiinflamatorie. Pe de altă parte, consumul ridicat de proteine animale a fost corelat cu nivele mai mari ale bacteriei nedefinite_Saccharimonad.
Indexurile de asociere între proteine și microbiom (TPMI, APMI și VPMI) au indicat că terțile superioare pentru proteine animale sunt asociate cu apariția timpurie a pubertății, în timp ce terțile superioare pentru proteine vegetale sunt asociate cu o apariție mai târzie a pubertății. Aproximativ 15% din asocierea dintre consumul de proteine animale și momentul pubertății poate fi explicată prin APMI (indicele protein-microbian animal), în timp ce aproape 40% din efectul proteinei vegetale asupra pubertății a fost atribuit VPMI (indicele proteino-microbian vegetal).
Proteinele vegetale, comparativ cu cele animale, sunt digerate predominant de microbiomul intestinal, influențând profilul metabolic al copiilor. Metaboliții identificați, cum ar fi acidul citric și acidul alfa-cetoglutaric, care sunt implicați în secreția hormonilor, precum și acidul butiric, care îmbunătățește controlul glicemic, au fost corelați pozitiv cu consumul de proteine vegetale și pot influența debutul pubertății.
În plus, proteina din soia, principala sursă de proteine vegetale în China, a fost asociată cu un moment mai târziu al pubertății, susținând recomandările dietetice pentru includerea soiei în alimentația copiilor.
Descoperirile, publicate în revista Signal Transduction and Targeted Therapy, sugerează că ajustarea tipului de proteine consumate în anii de tranziție ai copilăriei ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății microbiomului intestinal și a dezvoltării pubertare, recomandând o atenție mai mare asupra consumului de proteine vegetale și evitarea excesului de proteine animale.
sursa: News Medical
Analiza a arătat că un consum mai mare de proteine vegetale a fost asociat cu o abundență crescută a bacteriilor Butyricicoccus, Enterococcus, Dorea și Romboutsia, cunoscute pentru producerea de acizi grași cu lanț scurt (SCFAs), cu roluri importante în reglarea imunitară și antiinflamatorie. Pe de altă parte, consumul ridicat de proteine animale a fost corelat cu nivele mai mari ale bacteriei nedefinite_Saccharimonad.
Indexurile de asociere între proteine și microbiom (TPMI, APMI și VPMI) au indicat că terțile superioare pentru proteine animale sunt asociate cu apariția timpurie a pubertății, în timp ce terțile superioare pentru proteine vegetale sunt asociate cu o apariție mai târzie a pubertății. Aproximativ 15% din asocierea dintre consumul de proteine animale și momentul pubertății poate fi explicată prin APMI (indicele protein-microbian animal), în timp ce aproape 40% din efectul proteinei vegetale asupra pubertății a fost atribuit VPMI (indicele proteino-microbian vegetal).
Proteinele vegetale, comparativ cu cele animale, sunt digerate predominant de microbiomul intestinal, influențând profilul metabolic al copiilor. Metaboliții identificați, cum ar fi acidul citric și acidul alfa-cetoglutaric, care sunt implicați în secreția hormonilor, precum și acidul butiric, care îmbunătățește controlul glicemic, au fost corelați pozitiv cu consumul de proteine vegetale și pot influența debutul pubertății.
În plus, proteina din soia, principala sursă de proteine vegetale în China, a fost asociată cu un moment mai târziu al pubertății, susținând recomandările dietetice pentru includerea soiei în alimentația copiilor.
Descoperirile, publicate în revista Signal Transduction and Targeted Therapy, sugerează că ajustarea tipului de proteine consumate în anii de tranziție ai copilăriei ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății microbiomului intestinal și a dezvoltării pubertare, recomandând o atenție mai mare asupra consumului de proteine vegetale și evitarea excesului de proteine animale.
sursa: News Medical
Data actualizare: 04-07-2024 | creare: 04-07-2024 | Vizite: 185
Bibliografie
Study links vegetable protein to delayed puberty through gut microbiome changes, link: https://www.news-medical.net/news/20240702/Study-links-vegetable-protein-to-delayed-puberty-through-gut-microbiome-changes.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un simplu test de alergare poate dezvălui aspecte ale sănătății creierului la copiii supraponderali sau obezi
- Copiii fac diferența între scuzele sincere și cele forțate
- Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri
- Relația dintre incidența gastroenteritei acute și vârsta înscrierii la creșă
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Pubertatea la baieti
- Erectie băiețel 9 ani
- Adolescenta la băieți
- Pubertate precipitata
- Pubertate precoce?
- Ma simt cateodata asexual la pubertate?
- Schimbari sexuale.