Drogurile preparate în casă - un pericol real
Cuvântul „drog” face referire la orice substanță care, odată consumată, produce modificări fiziologie și psihologice în organismul consumatorului. Toate drogurile produc schimbări negative în organismul persoanei ce le consumă (afectează modul de gândire, percepție și comportament), ducând cel mai adesea la dependență. [1]
Despre dependență
Dependența de droguri poate fi considerată o tulburare psihică cronică (tulburare cronică recurentă cerebrală), ce afectează pacientul pe plan fizic, psihic, dar și social. În ultima vreme, datorită progreselor în neurobiologie, există motive clare pentru încadrarea dependenței de droguri în rândul tulburărilor psihice. Din păcate, dependența se instalează rapid, individul intrând în cercul vicios al drogurilor. Dependența este de cele mai multe ori de intensitate foarte mare, depășind puterea de autocontrol a consumatorului. Chiar dacă dependenții sunt conștienți de efectele nocive ale drogurilor și de bolile pe care acestea le induc, renunțarea este dificilă, aproape imposibilă. [2]
De ce consumă oamenii droguri?
Motivele pentru care oamenii consumă droguri sunt diverse. Unii o fac din simpla curiozitate, alții din nevoia de acceptare din partea cercului social din care fac parte, iar unii din cauza problemelor psiho-emoționale pe care le au, crezând că drogurile pot rezolva sau masca aceste tulburări.
Mecanismul de acțiune al drogurilor
Studiile neurobiologice au dovedit că majoritatea drogurilor acționează prin stimularea secreției de dopamină la nivelul sistemului nervos central, activând astfel „sistemul de recompensă”. De asemenea, multe studii subliniază existența mai multor substanțe care sunt secretate în creier în momentul consumului de droguri, în afară de dopamină.
Statistici privind consumul de droguri
Anual, Agenția Națională Antidrog elaborează Raportul Național privind situația consumului de droguri în România, raport esențial pentru specialiștii din domeniul medical și pentru cei din domeniul drogurilor.
Drogurile cele mai consumate în România sunt canabisul (ocupând primul loc), cocaină, LSD, ciuperci halucinogene, heroină și amfetamină. Conform unui studiu realizat și ale cărui date au fost prezentate cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Consumului de Droguri (anul 2019), aproximativ 8 din 100 de români încearcă cel puțin o dată un drog de-a lungul vieții. [3]
Tipuri de droguri preparate în casă
Una dintre cele mai simple metode de consum al drogurilor, ce este larg răspândită în rândul populației tinere, este inhalarea vaporilor de benzenuri și solvenți: acetona, benzenul și vopselurile.
Fumatul țigărilor combinate cu paracetamol sau înmuiate în alcool sunt de asemenea o sursă de euforie în rândul consumatorilor de droguri.
Anumite medicamente cosumate împreună cu alcoolul pot produce, de asmenea, efecte psihoactive. Aspirina, medicamentele tranchilizante cum sunt Nitrazepamul, Lorazepamul, medicamentele din clasa barbituricelor sau somniferelor, siropurile de tuse pe bază de codeină sunt doar niște exemple de medicamente care, combinate cu alcool, se transformă în adevărate droguri.
Consecințele consumului de droguri[4]
Consumul de droguri reprezintă un factor de risc major pentru apariția a numeroase patologii. Dintre acestea se numără:
- afecțiuni cardiace-insuficiență cardiacă;
- afecțiuni ale vaselor de sânge;
- afecțiuni respiratorii;
- afecțiuni gastro-intestinale;
- afecțiuni renale-insuficiență renală;
- insuficiență hepatică;
- psihoză;
- depresie;
- suicid;
- infecții bacteriene și virale (SIDA).
Concluzie
Drogurile preparate în casă reprezintă un pericol real deoarece afectează viața consumatorului pe toate palierele, având un efect nociv major asupra sănății fizice și psihice. De aceea, educarea populației de toate vârstele în vederea combaterii abuzului de droguri este esențială, putând duce la scăderea numărului de dependenți.
2. Drug addiction (substance use disorder), link:https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/drug-addiction/symptoms-causes/syc-20365112
3. RAPORTUL NAŢIONAL PRIVIND SITUAŢIA DROGURILOR 2019, link:https://ana.gov.ro/raportul-national-privind-situatia-drogurilor-2019/
4. How drugs affect your body, link:https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/HealthyLiving/How-drugs-affect-your-body
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Casatorit, 2 copii. Sotia ma respinge.
- Povești terapeutice/inspiraționale/motivaționale
- Sotul meu prefera sa se masturbeze decat sa facem sex
- Sotia indragostita de amant. Ce pot face?
- Ma ajuta si pe mine cineva? sper sa aveti rabdare sa cititi
- Masturbarea creeaza dependenta?
- Este posibila o relatie cu incompatibilitate sexuala?
- Dragostea ca pedeapsa
- Cred ca m-am indragostit, dar ea nu ma vrea...
- Se spune ca dragostea e oarba...