Dr Andrei Nica: În luna mai 2024 se va inaugura Banca Naţională de Multiţesut la Bucureşti
Data publicării: 12-05-2023
"După 15 ani de încercări, se pare că proiectul măcar a unei bănci de ţesut, a unei bănci de multiţesut, se pare că o să iasă şi s-a hotărât ca această bancă de multiţesut să fie la Spitalul Colentina. Demersurile au început la sfârşitul lunii, în iunie vor începe defrişările, în iulie o să înceapă săpăturile şi, conform licitaţiei câştigate, constructorul a spus că va termina exact peste un an, adică în mai 2024 se va inaugura Banca de Multiţesut Naţională la Bucureşti. Ştim foarte bine că a fost acel proiect care s-a pierdut, cu cele patru bănci, dar din experienţa pe care o am, am spus ca măcar una să fie şi după aceea vedem noi ce mai putem dezvolta. Bineînţeles că eu, fiind medic ortoped, am început cu partea musculo-scheletală şi funcţionăm aşa cum funcţionăm, tocmai ca să arătăm că putem şi ştim, nu putem să mergem pe toată gama care poate fi livrată din bancă. Dar e un început şi să sperăm că, după cum spuneam unor colegi pe când eram la Agenţia Naţională de Transplant, visul vieţii mele este să dăm drumul şi la transplantul meniscal", a declarat presei doctorul Andrei Nica.
Potrivit medicului, există deja specialişti în ţară care au participat la specializări în Spania pentru transplantul de menisc, chiar cu dr Joan C. Monllau, vicepreşedintele ESSKA (Societatea Europeană pentru Traumatologie Sportivă, Chirurgia Genunchiului şi Artroscopie) de la Hospital del Mar and Hospital Universitari Dexeus Madrid.
"Avem doi colegi de la Timişoara care deja au fost în pregătire în transplantul meniscal la profesorul Monllau în Spania şi mi-au zis e simplu. Păi e simplu, dar totul e să facem şi rost de meniscuri (...) Încercăm să îi ajutăm pe colegii care ştiu şi fac partea de transplant musculo-scheletal, dar fiind o bancă de multiţesut pe care vrem să o dezvoltăm, trebuie să pornim şi cu transplantul de cornee, să pornim cu transplantul de valvă cardiacă, pe care domnul profesor Horaţiu Suciu, aici, la Târgu Mureş, de abia o aşteaptă, şi nu numai. Plus gândim şi partea de transplant de tubulatură vasculară necesară de altfel în situaţii de urgenţă. Aici trebuie să mai gândim cum dezvoltăm mai departe, deocamdată să apară această bancă de multiţesut şi după aceea ne gândim cum putem dezvolta şi ajuta celelalte centre şi nu le uit sub nicio formă. Primul este cel de la Târgu Mureş, pentru că relaţia mea cu profesorul Horaţiu Suciu este deosebită şi este sfătuitorul meu în această privinţă şi ne mai gândim şi la colegii de la Timişoara şi la colegii de la Iaşi", a declarat dr Andrei Nica.
El a precizat că a existat un proiect PHARE nefinalizat pentru înfiinţarea a patru bănci de ţesuturi, la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti.
Începând de miercuri până vineri, la Târgu Mureş se desfăşoară a 8-a ediţie a Cursului Internaţional de Ortopedie arthroms.ro sub înaltul patronaj ESSKA, la Centrul UNiX a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade", eveniment la care participă reprezentaţi ai ESSKA, o organizaţie internaţională care are cinci direcţii majore - gleznă şi talpă, şold, genunchi, umăr şi medicină sportivă - şi peste 3.600 de membrii activi din toată Europa.
Sursa: Agerpres,
12-05-2023, Vizualizari 319