Două tipologii de șefi răi – disfuncționali și „întunecați”

©

Autor:

Două tipologii de șefi răi – disfuncționali și „întunecați”
În cadrul cercetărilor privind stresul ocupațional și starea de bine de la locul de muncă, desfășurate de cercetătorii de la Universitatea de stat Binghamton din New York, autorii au identificat două categorii de șefi răi. Această taxonomie ar putea ajuta la o mai bună înțelegerea a comportamentelor nocive ale acestora și reducerea stresului de la locul de muncă al angajaților.

Prezentarea celor două tiplogii este făcută într-un capitol din cercetarea Research in Occupational Stress and Well-Being. Astfel, cele două tipuri de șefi răi sunt:
  • tipul disfuncțional – nu are abilitățile sau calitățile necesare pentru a fi un bun lider și nu este bun în ceea ce face profesional;
  • tipul „întunecat” - are un comportament distrugător și îi rănește pe ceilalți pentru a se promova pe sine; are trei caracteristici definitorii: machiavelismul, narcisismul și psihopatia; se bucură de suferința celorlalți și tinde să fie rău și abuziv și în viața privată (sigur, toate aceste caracteristici sunt prezente în proporții diferite de la o persoană la alta).

Ceea ce au în comun ambele tipuri este că pot fi o sursă considerabilă de stres pentru angajații care lucrează pentru ei, pentru că șeful direct este ca un fel de lentilă prin care angajatul privește experiența sa profesională, consideră autorii.

Aceste tipologii sunt importante și pentru înțelegerea dezvoltării și avansării în carieră a angajaților, având în vedere că șefii pot cauza multă suferință subordonaților lor, adaugă autorii.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-12-2016 | creare: 19-12-2016 | Vizite: 975
Bibliografie
Bad bosses come in two forms: Dark or dysfunctional, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161215124910.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum