Două tipologii de șefi răi – disfuncționali și „întunecați”
©
Autor: Costin Oana
![Două tipologii de șefi răi – disfuncționali și „întunecați”](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34451.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Prezentarea celor două tiplogii este făcută într-un capitol din cercetarea Research in Occupational Stress and Well-Being. Astfel, cele două tipuri de șefi răi sunt:
- tipul disfuncțional – nu are abilitățile sau calitățile necesare pentru a fi un bun lider și nu este bun în ceea ce face profesional;
- tipul „întunecat” - are un comportament distrugător și îi rănește pe ceilalți pentru a se promova pe sine; are trei caracteristici definitorii: machiavelismul, narcisismul și psihopatia; se bucură de suferința celorlalți și tinde să fie rău și abuziv și în viața privată (sigur, toate aceste caracteristici sunt prezente în proporții diferite de la o persoană la alta).
Ceea ce au în comun ambele tipuri este că pot fi o sursă considerabilă de stres pentru angajații care lucrează pentru ei, pentru că șeful direct este ca un fel de lentilă prin care angajatul privește experiența sa profesională, consideră autorii.
Aceste tipologii sunt importante și pentru înțelegerea dezvoltării și avansării în carieră a angajaților, având în vedere că șefii pot cauza multă suferință subordonaților lor, adaugă autorii.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 19-12-2016 | creare: 19-12-2016 | Vizite: 997
Bibliografie
Bad bosses come in two forms: Dark or dysfunctional, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161215124910.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- STUDIU: Asocierea dintre exercițiile fizice, depresie și anxietate
- Explorarea potențialului exercițiilor fizice ca terapie pentru anxietate: o revizuire a studiilor recente
- Adulții greșesc adesea când evaluează emoțiile copiilor, indică un nou studiu
- Cel mai probabil, o treime din adulții din SUA își provoacă în mod involuntar depresia
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Metode de relaxare anti stres
- Simt o strangere la inima din cauza stresului
- Imi e cam rau
- Care este legatura intre simptomele fizice si o posibila problema hormonala?
- Renunţarea la fumat poate reduce nivelul de stres (studiu)
- Stresul in timpul sarcinii
- Stres?
- Insomnie... pe fondul stresului
- Nu stiu ce sa fac! am nevoie neaparat de un raspuns!!
- Tratament stres, neurastenie