Persoanele anxioase, îngrijorate mai mult de riscuri decât de ce ar putea pierde
©
Autor: Costin Oana
![Persoanele anxioase, îngrijorate mai mult de riscuri decât de ce ar putea pierde](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34925.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
O echipă de cercetători din cadrul Institutului de NeuroÈ™tiinÈ›e Cognitive È™i University College London È™i-au propus să investigheze modul în care riscul È™i pierderea influenÈ›ează persoanele anxioase. Se presupune că acestea au în general tendinÈ›a de a supraestima atât riscurile, cât È™i impactul consecinÈ›elor negative. Dar cercetarea de față arată că în cazul lor, riscul ar avea o mai mare importanță în luarea deciziilor, persoanele cu anxietate având o hipersensibilitate la riscuri, care ajunge să le influenÈ›eze emoÈ›iile, gândurile È™i acÈ›iunile.
În cadrul studiului, cei 48 de participanÈ›i (25 de persoane cu anxietate È™i 23 fără) au fost implicaÈ›i într-o activitate în care trebuiau să parieze, respectiv să ia o decizie între o opÈ›iune sigură (un câÈ™tig sigur) È™i una riscantă (un câÈ™tig mai mare, dar mai riscant). Aceasta le-a permis cercetătorilor să separe teama de riscuri de teama de pierderi.
S-a observat că persoanele anxioase È™i cele normale aveau niveluri similare în ce priveÈ™te teama de pierdere, în schimb cei cu anxietate prezentau o teamă mult mai mare de a-È™i asuma riscuri. Cu alte cuvinte, concluzionează autorii, oricine se teme că ar putea pierde ceva în urma unei decizii luate, însă persoanele anxioase sunt ezită mult mai mult în faÈ›a riscurilor.
Rezultatele oferă o mai bună înÈ›elegere a procesării cognitiv eronate specifică tulburării anxioase, făcând diferenÈ›a între temerile privind posibilele pierderi È™i riscurile implicate. Dacă înainte se presupunea că persoanele anxioase insistă pe potenÈ›ialele consecinÈ›e negative ale unei decizii, studiul sugerează că riscurile au un impact mult mai mare, făcându-i să evite astfel de situaÈ›ii.
De asemenea, în ceea ce priveÈ™te terapia cognitiv comportamentală, studiul sugerează că abordarea ar trebui să se axeze mai mult pe reducerea comportamentelor de evitare prin creÈ™terea toleranÈ›ei la risc, mai degrabă decât pe scăderea sensibilității la consecinÈ›ele negative, consideră autorii.
Studiul a fost publicat în jurnalul Biological Psychiatry.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 28-11-2019 | creare: 09-06-2017 | Vizite: 1095
Bibliografie
Anxious people worry about risk, not loss, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170606090810.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Două intervenții online, desfășurate într-o singură sesiune, pot reduce depresia la adolescenți
- Ruminarea asupra gândului de a fi singur este mai strâns legat de depresie decât de singurătatea reală
- Cel mai amplu studiu despre fericire și menținerea sănătății. Ce ne face fericiți?
- Tratamentul împotriva abuzului de substanțe reduce depresia în rândul adolescenților și adulților
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Va rog sa ma ajutati.. atacuri de panica, depresia si anxietatea
- Xanax si Paluzetil
- Tensiunea cum scap de ea?
- Stari de emotie
- Diagnosticare narcolepsie sau afectiune similara
- Anxietate, depresie sau o boala?
- Sindrom anxios depresiv
- Poate implica anxietatea probleme in viata sexuala?
- Problema coleg de camera
- Probleme cardiace?