Apariția unui copil în cuplu - mai dură decât divorțul, concedierea sau doliul?
Autor: Tudur Ana Maria
Aducerea pe lume a unui copil poate fi cea mai frumoasă experiență din viața unei persoane, însă nu garantează fericirea. Un studiu nou publicat arată că nașterea primului copil poate fi mai supărătoare decât un divorț, pierderea locului de muncă sau decesul partenerului.
Rachel Margolis, un cercetător sociolog la Unversitatea Ontario de vest din SUA și Mikko Myrskyla, director al Institutului de cercetare demografică Max Planck din Germania, au studiat viețile a 2016 de germani pentru a observa ce impact are nașterea unui copil asupra fericirii. Epuizarea din cauza alăptării, lipsa somnului, depresia, izolarea în casă și un declin al calității relației de cuplu sunt potențiale probleme ce cauzează un declin al fericirii. Atât femeile cât și bărbați au raportat sentimente negative similare.
Un alt obiectiv al studiului a fost de a înțelege de ce cuplurile au tendința de a face mai puțini copii decât și-au propus inițial. Cercetătorii au propus ipoteza conform căreia declinul numărului de copii este cauzat de o experiență negativă asociată venirii pe lume a primului copil. Însă părinții mai în vârstă și cei cu o educație superioară erau mai predispuși spre a-și schimba planurile după nașterea celui de-al doilea copil.
Participanții la studiu au fost solicitați să evalueze nivelul de satisfacție al vieții lor cu un copil. Un scor de 0 echivala cu „complet nesatisfăcut”, iar un scor de 10 reprezenta „complet satisfăcut”. În primii doi ani după naștere, mai puțin de o treime dintre părinți au rămas la fel de fericiți sau au raportat o creștere a fericirii. 37% au raportat o scădere a fericirii cu o unitate, 19% cu 2 unități iar 7 % cu 3 unități. Media scăderii fericirii este una de 1, 4 unități și este considerată a fi una substanțială. Pe aceeași scară observăm că divorțul scade fericirea cu 0, 6 unități, pierderea locului de muncă cu o unitate iar decesul partenerului cu o unitate.
Ariana Eunjung Cha de la The Washington Post este de părere că în țările dezvoltate fertilitatea este o alegere. Dacă părinții consideră că tranziția spre a fi părinți este mai dificilă decât se așteptau, mulți dintre aceștia se vor opri la a aduce pe lume doar un singur copil. Acest lucru se poate observa în Germania, unde cuplurile declară că își doresc doi copii, însă natalitatea rămâne tot la 1, 5 copii/femeie în ultimele 4 decenii. Rezultatele studiului sugerează că țările ce doresc să își mărească numărul populației ar trebui să depună eforturi mai mari pentru susținerea părinților ce aduc pe lume primul copil. Dacă nu, aceștia sunt mai puțin predispuși să își dorească să repete experiența.
Sursa: Science Alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Impactul stereotipurilor de gen în școli asupra fetelor și băieților cu probleme de sănătate mintală
- Eficiența terapiei cognitiv-comportamentale în insomnie (meta-analiză)
- Contraceptivele hormonale cresc riscul de suicid?
- Plan de intervenție pentru scoaterea studenților din starea de apatie (studiu)
- Sotul meu s-a schimbat enorm...nu mai este el.
- Despre soțul meu
- Cum reaprind scânteia singur?
- Sotul meu s-a schimbat
- Comportament de neînțeles
- Sunt bărbat și am devenit rece/distant fata de sotie
- Dificultati cu sotia