Două soluții simple pentru prevenirea hemoragiei post-partum (studiu)

©

Autor:

Două soluții simple pentru prevenirea hemoragiei post-partum (studiu)
Cercetarea prezentată la conferința anuală ANESTHESIOLOGY® 2023 sugerează două abordări simple pentru prevenirea hemoragiei postpartum (sângerarea după naștere) în cazul nașterilor prin cezariană. Hemoragia postpartum este o cauză majoră de deces maternal în SUA și apare mai frecvent în urma nașterilor prin cezariană comparativ cu cele vaginale.
Aceste două soluții vizează prevenirea atoniei uterine, un fenomen responsabil pentru aproximativ 80% din cazurile de hemoragie postpartum. Atonia uterină implică o relaxare și o slăbire a uterului după naștere, în loc ca acesta să se contracte pentru a opri sângerarea. Prima soluție constă în administrarea unei infuzii medicamentoase care ajută uterul să se contracte după naștere. Cea de-a doua este un sistem de avertizare timpurie care evaluează tonusul uterin postpartum, permițând identificarea rapidă a femeilor cu risc crescut de sângerare.

Un aspect notabil al cercetării îl reprezintă utilizarea clorurii de calciu ca potențial tratament pentru atonia uterină. Acest compus are avantajul de a fi ieftin, ușor de administrat și stabil la temperatura camerei. Într-un studiu randomizat, controlat și dublu-orb, 120 de femei care aveau nevoie de cezariană au fost împărțite în două grupuri. Un grup a primit o infuzie de 1 gram de clorură de calciu, în timp ce celălalt a primit un placebo. Rezultatele au arătat că 40% din femeile care au primit clorură de calciu au avut hemoragie postpartum, comparativ cu 57% din cele care au primit placebo. Doar 8,3% din femeile tratate cu clorură de calciu au avut nevoie de transfuzie de sânge, față de 15% din cele care au primit placebo.

Într-un alt studiu, cercetătorii au creat un sistem de alertă care apare în fișa medicală electronică a anestezistului la două minute după naștere. Acesta cere un scor pentru tonusul uterin, bazat pe evaluarea obstetricianului. Scorurile mici semnalizează un risc crescut de hemoragie. Acest sistem a fost testat pe peste 1.000 de nașteri prin cezariană și s-a dovedit a fi un indicator eficient pentru identificarea femeilor cu risc de sângerare.

Aceste rezultate ar putea avea un impact major asupra abordării hemoragiei postpartum, mai ales că SUA are cea mai mare rată a mortalității materne dintre țările dezvoltate. Este important de menționat însă că aceste descoperiri trebuie confirmate printr-un volum mai mare de studii pentru a deveni standard în practica medicală.

În contextul dat, rapiditatea în recunoașterea și gestionarea hemoragiei postpartum este esențială pentru îmbunătățirea prognosticului, potrivit Dr. James Xie și Dr. Jessica Ansari, cercetători implicați în studiu. Deoarece ultimul medicament aprobat de FDA pentru atonia uterină a fost lansat în 1979, noi tratamente sunt imperativ necesare, afirmă Dr. Alla Yarmosh. Dacă rezultatele sunt confirmate în studii ulterioare, aceste abordări ar putea transforma modul în care se previne și se tratează hemoragia postpartum, mai ales în regiunile cu resurse limitate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-10-2023 | creare: 16-10-2023 | Vizite: 302
Bibliografie
Two simple solutions could help prevent postpartum hemorrhage, link: https://www.news-medical.net/news/20231015/Two-simple-solutions-could-help-prevent-postpartum-hemorrhage.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum