Riscul de prematuritate este crescut de expunerea la ftalați

Riscul de prematuritate este crescut de expunerea la ftalați

©

Autor:

Riscul de prematuritate este crescut de expunerea la ftalați

Potrivit unui nou studiu, riscul de prematuritate este crescut la femeile expuse la ftalaÈ›i pe parcursul sarcinii. FtalaÈ›ii sunt substanÈ›e chimice ce se regăsesc în produsele de igienă personală, spre exemplu cosmetice, precum È™i în solvenÈ›i, detergenÈ›i È™i ambalaje alimentare.
Cercetarea a inclus peste 6.000 de femei însărcinate din America, analizând urina acestora pentru prezenÈ›a ftalatilor. Conform analizei, cele cu concentraÈ›ii crescute de ftalaÈ›i urinari erau mai predispuse să nască prematur, adică cu cel puÈ›in 3 săptămâni înainte de data estimată.

Din totalul participantelor, 539 (adică 9%) au dat naștere unor copii prematuri iar 96% dintre probele de urină colectate de la acestea conțineau metaboliți ai ftalaților.


Mai mult, s-a observat că expunerea la 4 dintre cei 11 ftalați creșteau suplimentar riscul de naștere prematură, cu 14-16%. Corelația cea mai bine documentată era pentru expunerea la un ftalat din produsele de igienă personală precum oja de unghii și cosmetice.

Folosind modele statistice, cercetătorii au arătat că reducerea ftalaților urinari cu 50% ar putea preveni nașterile premature cu 12%.
DeÈ™i evitarea completă a ftalaÈ›ilor în viață de zi cu zi este dificilă, chiar È™i reducerea acesteia poate aduce un beneficiu, având impact pozitiv asupra mamelor È™i copiilor.

Femeile gravide ar trebui să se alimenteze cu mâncare proaspătă, gătită în casă, evitând-o pe cea procesată, aflată în recipiente de plastic. De asemenea, se recomandă alegerea produselor fără parfum sau fără ftalaÈ›i.

sursa: Science Daily
foto: National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) News


Data actualizare: 09-08-2022 | creare: 09-08-2022 | Vizite: 361
Bibliografie
Preterm birth more likely with exposure to phthalates: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220711111854.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou tratament pentru problemele de respiraÈ›ie cu care se confruntă bebeluÈ™ii prematuri
  • ImportanÈ›a contactului fizic la prematuri
  • Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum