Din ce motiv anumiți oameni atrag mai frecvent țânțarii decât alții?
ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor È™i firmelor medicale

Din ce motiv anumiți oameni atrag mai frecvent țânțarii decât alții?

©

Autor:

Din ce motiv anumiți oameni atrag mai frecvent țânțarii decât alții?
AbundenÈ›a acizilor carboxilici asociaÈ›i pielii constituie unul dintre motivele pentru care anumiÈ›i indivizi sunt mai atractivi pentru È›ânÈ›ari È™i mult mai frecvent muÈ™caÈ›i de către aceÈ™tia, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista Cell. Studiul nu a documentat toÈ›i metaboliÈ›ii piele umane, astfel că È™i alte tipuri de compuÈ™i ar putea influenÈ›a atracÈ›ia diferenÈ›ială a È›ânÈ›arilor față de oameni.
ÈšânÈ›arii reprezintă importanÈ›i vectori de răspândire ai multor viruÈ™i care afectează populaÈ›ia umană. În ciuda perioadei sale scurte de viață, de până la maximum È™ase săptămâni, un singur È›ânÈ›ar poate muÈ™ca sute de oameni. ÈšânÈ›arul febrei galbene, denumit aedes aegypti, studiat în numeroase rânduri, este unul dintre cei mai eficienÈ›i vectori, deoarece poate vâna gazde umane prin indici senzoriali, cum ar fi căldura corporală, culoarea pielii È™i dioxidul de carbon expirat (CO2).

În ciuda faptului că nu doar oamenii emană căldură corporală sau expiră CO2, mirosul specific al pielii umane, care este total diferit de cel al animalelor vii, ajută È›ânÈ›arii să facă diferenÈ›a dintre È›intele umane È™i cele non-umane. DeÈ™i numeroase studii au evidenÈ›iat faptul că È›ânÈ›arii sunt atraÈ™i mai puternic de anumiÈ›i oameni, mecanismul acestui comportament nu a fost încă pe deplin înÈ›eles. Câteva dintre ipotezele principale non-È™tiinÈ›ifice asociate cu motivul pentru care anumiÈ›i indivizi sunt mai atractivi pentru È›ânÈ›ari includ diferenÈ›a în ceea ce priveÈ™te tipul de sânge, consumul de bere, microbiota pielii unică a unui individ sau chiar infecÈ›ia cu parazitul malariei.

Ipoteza potrivit căreia microbiota pielii influenÈ›ează atractivitatea È›ânÈ›arilor pentru oameni este în general larg acceptată inclusiv de cercetători, în ciuda lipsei de dovezi. Mirosul pielii umane constă într-un amestec de compuÈ™i organici, a căror compoziÈ›ie exactă nu a fost studiată pe larg. Cu toate acestea, până în prezent nu este clar cât de mare este amploarea variaÈ›iei individuale a mirosului pielii È™i nici care componente organice sunt implicate în atragerea È›ânÈ›arilor către oameni.

În studiul actual, cercetătorii au evaluat o serie de compuÈ™i din piele care fac distincÈ›ia între oamenii extrem de atractivi È™i cei slab atractivi pentru È›ânÈ›ari. Cercetătorii au dezvoltat un test comportamental cu două variante pentru a testa atracÈ›ia È›ânÈ›arilor cu un randament mai mare. După analize, a fost evidenÈ›iat faptul că È›ânÈ›arii erau mai atraÈ™i de acei oameni care aveau o mai mare abundenÈ›a a acizilor carboxilici. Grupul care a atras mai uÈ™or È›ânÈ›arii a produs niveluri mai mari de pentadecanoic, heptadecanoic È™i nonadecanoic È™i alÈ›i zece compuÈ™i neidentificaÈ›i din aceeaÈ™i clasă chimică, cea a acizilor carboxilici.

sursa: News Medical
foto: Fendizz / Shutterstock

Data actualizare: 21-10-2022 | creare: 21-10-2022 | Vizite: 406
Bibliografie
Why do some people attract mosquitoes more than others? link: https://www.news-medical.net/news/20221019/Why-do-some-people-attract-mosquitoes-more-than-others.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce țânÈ›arii te preferă pe tine mai mult decât pe alÈ›ii
  • MuÈ™cătura / înÈ›epatura de păianjen
  • Cum alungă țânÈ›arii unul dintre cele mai vechi insecticide naturale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum