Distincția între ereditate, riscul de mediu și efectele cauzale ale poluării aerului în ce privește riscul de boli

©

Autor:

Distincția între ereditate, riscul de mediu și efectele cauzale ale poluării aerului în ce privește riscul de boli
Cercetătorii de la Penn State College of Medicine au dezvoltat un model care permite separarea efectelor genetice și ale factorilor de mediu asupra riscului de boală, publicând rezultatele în Nature Communications. Studiul folosește date din baza de date IBM MarketScan, care include înregistrările de sănătate a peste 50 de milioane de persoane din SUA, pentru a analiza 1.083 de boli în peste 257.000 de familii nucleare.
Modelul, numit SMILE (spatial mixed linear effect), combină informații genetice și geolocalizarea pentru a evalua factorii de mediu comunitari, cum ar fi poluarea aerului, statusul socioeconomic și accesul la servicii de sănătate. Acesta a ajustat datele pentru a include și factori de mediu precum clima și date sociodemografice, plus nivelurile de particule PM2.5 și dioxid de azot (NO2).

Analiza a arătat că, în multe cazuri, contribuția genetică la riscul de boli este supraestimată în studiile anterioare. De exemplu, contribuția genetică la riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a scăzut de la 37,7% la 28,4%, iar contribuția la riscul de obezitate a scăzut de la 53,1% la 46,3%, când s-au luat în considerare factorii de mediu. Acest lucru indică faptul că factorii de mediu joacă un rol mai mare decât se credea anterior în dezvoltarea acestor condiții.

În plus, cercetarea a evaluat influența specifică a doi poluanți, PM2.5 și NO2, asupra riscului de boli. S-a descoperit că NO2 are o relație cauzală directă cu afecțiuni precum colesterolul ridicat și diabetul de tip 1 și 2, spre deosebire de PM2.5, care pare să afecteze mai direct funcția pulmonară și tulburările de somn.

Această abordare recalibrată sugerează că indivizii pot avea mai mult control asupra riscului lor de a dezvolta boli prin modificări ale mediului, chiar și în cazul în care există o predispoziție genetică, cum ar fi diabetul de tip 2 în familie. Modelul SMILE oferă o perspectivă mai profundă asupra motivelor pentru care anumite boli pot fi mai prevalente în anumite locații geografice, facilitând astfel dezvoltarea intervențiilor precise și eficiente în domeniul sănătății.

sursa: News Medical
foto: Havell Markus, coautor al studiului. Provided by Liu Lab/Penn State

Data actualizare: 01-08-2024 | creare: 01-08-2024 | Vizite: 156
Bibliografie
Penn researchers find a way to tease apart genetic and environmental effects of disease risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240730/Penn-researchers-find-a-way-to-tease-apart-genetic-and-environmental-effects-of-disease-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii sexuali modulează sistemul imunitar, influențând riscul de boli în mod diferit
  • Activitatea fizică asociată cu un risc mai scăzut de boli cronice
  •