Dispersia particulelor de tuse în aer liber
![Dispersia particulelor de tuse în aer liber](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=38842.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Pe lângă purtatul măștii, cercetătorii au descoperit că distanțarea socială este eficientă: cantitatea de particule care ajunge la o persoană situată la cel puțin 1 metru de un individ care tușește este redusă.
Cercetătorii au utilizat tehinici computaționale pentru a rezolva formule matematice complexe privind fluxul de aer și particulele de tuse, la diferite viteze ale vântului și în funcție de anumiți factori de mediu. De asemenea, ei au evaluat transmiterea particulelor la o persoană aflată la o distanță apropiată.
O tuse normală emite mii de particule de diferite dimensiuni. Rezultatele studiului au arătat că particulele mai mari au atins solul mai repede, datorită gravitației, dar au putut fi proiectate până la 1 metru, chiar și în absența vântului. De asemenea, particulele de dimensiune medie s-au putut evapora în picături mai mici, care au o greutate mai redusă, fiind mai ușor purtate de vânt.
Oamenii de știință au luat în considerare și caracteristicile biologice ale virusului, precum proprietățile nonvolatile. O picătură care se evaporă reține virusul nonvolatil, astfel încât încărcătura virală este crescută. Acest lucru înseamnă că particulele de evaporare care devin aerosoli au șanse mai mari să fie inhalate până în zonele inferioare ale plămânilor, determinând infecții de tract respirator.
Rezultatele sunt influențate de condițiile de mediu, precum nivelul de umiditate, viteza vântului, temperatura aerului. Cercetătorii planifică în continuare să evalueze riscul de transmitere aerogenă a virusului atât în spații închise, cât și în spații deschise, în locurile de întâlnire a oamenilor, spre exemplu în săli de conferințe sau amfiteatre.
sursa: Science Daily
foto: A*STAR Institute of High Performance Computing
Data actualizare: 26-11-2020 | creare: 26-11-2020 | Vizite: 994
Bibliografie
Tracking flight trajectory of evaporating cough droplets: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201103112540.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Tusa rea si continua sper de la raceala
- Astm bronsic
- Bebe 9 luni tuseste!
- Astm Bronsic (non-alergic) de aprox 10 ani
- Cum scap de tuse?
- Tuse rebela veche de 4 ani
- Iar tusea
- Tuse la respiratie adinca
- Nu mai scap de tuse
- Bronsita acuta.. problema e ca tusesc foarte urat