Dinți sensibili

©

Autor:

Dinți sensibili

Ați simțit vreodată dureri în timp ce consumați alimente foarte fierbinți, sau cand încercați vara să mâncați o înghețata? Nu sunteți singurul. Conform celor mai recente estimări între 11,5% și 33,5% din populație trăiește cu această problemă. Ce nu fac mulți este că nu merg la medicul dentist ci preferă să trăiască cu această problemă, deși în cele mai multe cazuri este foarte ușor de tratat și elimină disconfortul zilnic pe care îl dă această sensibilitate dentară. (1)

Hipersensibilitatea dentară poate fi întâlnită la toate vârstele, însă este foarte comună în rândul persoanelor cu vârstă cuprinsă între 20 și 40 de ani, fiind de asemenea mai des întâlnită în rândul bărbaților decât al femeilor. Deși sensibilitatea dentară este un simptom al persoanelor ce prezintă carii dentare, ea apare la unele persoane și din alte cauze.

Cauze

Hipersensibilitatea dentară apare frecvent la persoanele care au stratul de smalț mai subțire. Smalțul este stratul exterior al dintelui cu rol de protecție a dintelui. Deși un strat de smalț mai subțire poate fi o trăsătură genetică, în cele mai multe cazuri subțierea stratului de smalț poate fi cauzată de:

  • un periaj agresiv
  • periuța de dinți cu peri aspri
  • bruxismul (scrâșnirea din dinți- apare foarte frecvent în timpul somnului)
  • consumul sau abuzul de alimente și/sau băuturi dulci sau acide (3)


Alte afecțiuni care pot provoca sensibilitatea dentară pot fi:

  • refluxul gastroesofagian (GERD): acidul gastric ajuns la nivelul dinților provoacă în timp degradarea stratului de smalț; de asemenea persoanele care au vărsături frecvente (bulimia, gastropareza), pot dezvolta hipersensibilitate dentară
  • retragerea gingivală poate lăsa regiuni ale dintelui expuse, ceea ce va provoca sensibilitate
  • cariile dentare, dinții rupți sau ciopliți, obturații (plombe) sau coroane uzate: sensibilitatea poate apărea, în acest caz, la un dinte sau la un grup de dinți
  • deficiențe de vitamine sau minerale care duc la carii dentare sau boli gingivale
  • după vizita la dentist: în urma unor lucrări stomatologice (obturații, coroane, albiri dentare) poate apărea sensibilitate regională a dinților; durerea dispare, deseori, în câteva zile (1) (2)


Simptome

În funcție de cât de gravă este problema, personale afectate pot simți durere sau disconfort ca răspuns al unor factori declanșatori:

  • alimente sau băuturi calde/reci/dulci/acide
  • aer rece
  • periajul sau folosirea aței dentare, ceea ce în timp duce la neglijarea igienei orale
  • apa de gură pe bază de alcool
  • alcoolul (2)


Este foarte important de subliniat că simptomele pot fi mai mult sau mai puțin prezente, de diferite intensități și pot apărea oricând la intervale neregulate. Acestea pot fi:

  • dureri intense de dinți atunci când dinții intră în contact cu alimente și/sau băuturi reci
  • dureri spontane de dinți
  • durere limitată la un dinte sau la un grup de dinți
  • dureri în timp ce mestecați sau mușcați
  • dureri când respirați (aer rece)
  • dureri în timpul rutinei de igienizare a cavității orale (1), (2), (3)


Diagnostic

Dacă experimentați orice fel de disconfort la nivelul dinților vizitați medicul dentist pentru a trata corespunzător problema. Medicul dentist este singura persoană abilitată în a vă trata în mod corespunzător. Diagnosticul va fi pus tot de medicul dentist în urma unui set amănunți de întrebări și a unui examen clinic.

Tratament

În timpul examinării, medicul dentist va discuta cu dumneavoastră despre simptomele dumneavoastră. Dacă dinții tăi sunt sensibili, se va aplica un gel, o substanță sau un lac care conține fluor. Aceste substanțe pot fi aplicate pe dinți în mod regulat la intervale de una până la două săptămâni pentru a construi o anumită protecție. Poate dura ceva timp pentru ca sensibilitatea să se acumuleze și poate fi necesar să participați la mai multe întâlniri. Dacă acest lucru nu rezolvă problema, se poate sigila sau umple coletul dintelui (acolo unde dintele și gingia se întâlnesc) pentru a acoperi dentina expusă. În cazuri foarte severe, poate fi necesară o sigilare a rădăcinii.

În cazurile mai puțin severe medicul va recomanda schimbarea pastei de dinți sau/ și a periuței cu unele mai potrivite pentru dumneavoastră. Deseori, o pastă de dinți folosită pentru câteva zile ar putea atenua simptomele, medicul stomatolog putându-vă oferi mai multe informații în acest sens. (4), (3)

Recomandări

Pentru a preveni reapariția dinților sensibili, spălați-vă dinții de două ori pe zi cu o periuță de dinți cu peri moi, o pastă de dinți cu fluor și nu ezitați să folosiți ață dentară zilnic. Folosiți mișcări blânde mai degrabă decât frecare viguroasă sau dură, și evitați utilizarea unei paste de dinți abrazive. Dacă scrâșniți din dinți întrebați medicul dentist despre un tratament. Măcinarea sau scrâșnirea dinților poate fractura dinții și poate provoca sensibilitate. De asemenea, puteți lua în considerare să aveți grijă atunci când mâncați sau beți alimente și băuturi acide, cum ar fi băuturi carbogazoase, citrice și vin - toate acestea pot elimina cantități mici de smalț în timp. Când beți lichide acide, utilizați un pai pentru a limita contactul cu dinții. După ce mâncați sau beți o substanță acidă, beți apă pentru a echilibra nivelurile de acid din gură. Pentru mai multe sfaturi comunicați cu medicul dumneavoastră dentist, el putându-vă oferi o abordare personalizată pentru dumneavoastră.


Data actualizare: 05-01-2023 | creare: 05-01-2023 | Vizite: 663
Bibliografie
1) Sensitive Teeth: Causes and Treatment, link: https://www.verywellhealth.com/sensitive-teeth-causes-and-treatment-5213081
2) Why are my teeth so sensitive?, link: https://www.healthline.com/health/sensitive-teeth
3) What causes sensitive teeth, and how can I treat them?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sensitive-teeth/faq-20057854
4) Sensitive teeth, link: https://www.dentalhealth.org/sensitive-teeth
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum