De ce să nu amâni tratarea unei carii - complicații și riscuri
Autor: Domșa Dariana
Cariile dentare, determinate de demineralizarea smalțului dentar, învelișul protector al dintelui, în urma acumulării în exces de bacterii pe suprafața dinților, reprezintă cea mai comună afecțiune de sănătate bucală. Cariile dentare netratate pot duce la dureri de dinți, infecții și extracții dentare. Deoarece majoritatea cariilor nu provoacă durere în fazele incipiente, de foarte multe ori tratamentul este început în faze avansate, când dintele nu mai poate fi salvat.
O bună îngrijire bucală și controalele dentare regulate pot fi suficiente pentru a preveni cariile dentare sau complicațiile acestora. Tratamentul cariilor dentare presupune îndepărtarea structurii afectate și refacerea acesteia cu diverse materiale. (1, 2)
Complicații
Cariile dentare pot duce la multiple complicații pentru sănătatea întregului organism. Bacteriile prezente în interiorul plăcii dentare pot deteriora nu doar dinții, ci și gingiile din vecinătate și oasele dentare. În cazuri severe, cariile netratate pot duce la distrugerea dinților sau abcese dentare dureroase la nivelul dinților și gingiilor. (1, 2, 4)
Când cariile devin severe, este posibil să apară:
- dureri severe, care interferează cu desfășurarea activităților zilnice;
- probleme de nutriție (durerile din timpul masticației pot face ca digestia alimentelor să nu se producă corespunzător);
- deteriorarea dinților și chiar pierderea lor, în cazuri severe;
- schimbări de poziționare ale dinților rămași;
- dezvoltarea unui abces dentar (colecție de puroi apărută la nivelul gingiilor, al vârfului rădăcinii dintelui sau în oasele și țesuturile care susțin dintele, în urma unei infecții bacteriene);
- chist radicular (infecția de la nivelul vârfului rădăcinii dintelui care nu este tratată poate duce la apariția unui chist radicular, ce descrie o colecție de lichid formată de regulă la vârful sau în jurul rădăcinilor dintelui). (1, 2, 4, 5, 6)
Riscuri pentru sănătatea generală
În cazuri rare, unele probleme determinate de cariile dentare, precum abcesul dentar, pot pune în pericol viața. Lăsată netratată, o infecție dentară se poate răspândi în osul maxilarului, la țesuturile moi ale feței și gâtului, dar și în alte regiuni ale corpului. În cazuri extrem de rare, infecția poate ajunge la inimă, ducând la dezvoltarea endocarditei sau la creier, iar mai apoi la meningită bacteriană. (5, 8, 9)
Endocardita infecțioasă (sau bacteriană) și meningita bacteriană reprezintă cele mai grave afecțiuni care pot fi determinate de cariile dentare, însă incidența acestor afecțiuni este extrem de redusă ca urmare a cariilor. Ambele condiții apar atunci când germenii (de obicei bacterii) intră în fluxul sanguin și se atașează și atacă mucoasa inimii, respectiv membranele (meningele) care înconjoară creierul și măduva spinării. Ambele afecțiuni pot fi, în funcție de modul de manifestare: acute, cu debut rapid al simptomelor sau cronice, cu simptome mai ușoare care se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp. Endocardita infecțioasă și meningita bacteriană reprezintă complicații grave ale infecțiilor dentare, ce necesită tratament de urgență de la apariția primelor simptome. (8, 9)
Alte complicații extrem de rare asociate cu infecțiile dentare determinate de o carie:
- osteomielita (infecție a osului din jurul dintelui);
- tromboza sinusurilor cavernoase (o infecție a vaselor de sânge din sinusuri);
- abcesul parafaringian (un abces profund al gâtului, localizat în partea din spate a gurii);
- sepsis (afecțiune medicală severă în care sistemul imunitar reacționează excesiv la o infecție a sângelui). (5, 7)
Recomandări
Controalele stomatologice regulate, efectuate la un interval de șase luni, împreună cu o bună igienă orală, ce presupune periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și utilizarea aței dentare, reprezintă cheia pentru prevenirea cariilor. Deoarece anumite aspecte influențează modul de îngrijire orală, pentru a vă proteja sănătatea bucală și pentru a preveni apariția cariilor este important să întrebați medicul dentist care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați în îngrijirea dinților. (1, 2)
(2) Cavities/tooth decay, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cavities/symptoms-causes/syc-20352892
(3) Caries, https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/common-dental-disorders/caries
(4) Complications of Tooth Decay, https://www.news-medical.net/amp/health/Complications-of-Tooth-Decay.aspx
(5) Abscessed Tooth, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10943-abscessed-tooth
(6) Radicular Cysts, https://www.news-medical.net/amp/health/Radicular-Cysts.aspx
(7) Signs and symptoms of tooth infection spreading to the body, https://www.medicalnewstoday.com/articles/symptoms-of-tooth-infection-spreading-to-body
(8) Endocarditis, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16957-endocarditis
(9) Bacterial Meningitis, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11039-bacterial-meningitis
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Umflatura sub falca
- Mi se cariaza dintii foarte repede
- Ce pot face sa dispara durerea de masea?
- Nerv scos, senzatie de durere
- Infectie masea
- Umflatura gingie desupra incisivului
- Doua intrebari - masea cariata, granulom
- Consumul regulat de iaurt protejează dinţii copiilor de carii
- Canin cariat. foarte dureros. normal ca in perioada sarbatorilor doare:(
- Problema masea cariata