Diferențele în durata și intensitatea psihostimulantelor
Psihostimulantele care interacționează cu transportorul dopaminei intră în tratamentul tulburărilor neuropsihiatrice, spre exemplu depresia sau ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate).
Transportorii dopaminei sunt proteine ce recaptează dopamina. Deși dopamina este bine cunoscută ca fiind hormonul fericirii, ea este și un mesager care controlează reacțiile mentale, emoționale și motorii de la nivel cerebral. O cantitatea de dopamină peste sau sub nivelul normal determină apariția tulburărilor neuropsihiatrice. Patologiile asociate cu dopamina pot fi induse atât medicamentos cât și prin abuz, din cauza modului în care funcționează psihostimulantele. Nivelul dopaminei și transportorii acesteia joacă un rol important în dezvoltarea dependențelor de substanțe.
Pentru a înțelege mai bine modul de acțiune, precum și efectele nedorite al acestora, o echipă de cercetători de la Centrul de Fiziologie și Farmacologie din Viena a dezvoltat un studiu care a încercat să descopere motivul pentru care diferite substanțe din acest grup determină efecte diferite. Rezultatele au fost publicate în revista Proceedings a Academiei Naționale de Științe (PNAS).
Efectele farmacologice ale mai multor psihostimulante au fost analizate de către cercetători atât în medii in-vitro, cât și in vivo și în simulări pe calculator. Psihostimulantele alese erau utilizate în domeniul medical și interacționau cu transportorul dopaminei: a-PVP (alfa-pirolidinovalerofenonă), MDPV (3, 4-metilendioxipirovaleronă), cocaina și metilfenidat. Metilfenidatul reprezintă un medicament utilizat în tratamentul ADHD.
Potrivit rezultatelor, unele din aceste substanțe au avut efecte pronunțate persistente atât în culturi celulare cât și pe cobai. Diferențele în ceea ce privește durata și intensitatea psihostimulatelor constau în timpul de legare a substanțelor la transportorul dopaminei.
Studiul sugerează că substanțele studiate interacționează cu transportorul dopaminei în diferite grade și perioade de timp. În viitor, descoperirea va putea ajuta la prezicerea mai bună a modului de acțiune și a efectelor nedorite ale noilor droguri, contribuind la protejarea populației.
sursa: Science Daily
foto: Mechenko/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Misoginismul poate fi dăunător pentru sănătatea mentală
- Acțiunea directă asupra creierului ar putea inversa efectele depresiei
- Cercetări recente privind schizofrenia ar putea oferi indiciile esențiale pentru tratamentul bolii
- Identificarea unui circuit cerebral prin care psihedelicele reduc anxietatea
- Zoloft
- Leponex.
- Antidepresive luate cu alcool
- Vreau pareri despre Venlafaxinum, Alprazolamum si Gabapentinum.
- Care e diferenta intre risperidona si paliperidona?
- Rispolept Consta sau Xeplion?
- Trittico sau Cipralex
- Efecte adverse seroxat
- Oare pot lua Azitrox daca fac tratament cu Rivotril, Coaxil si Tritico?