Îmbătrânire celulară accelerată observată la indivizii cu depresie, asociată cu mortalitatea precoce

©

Autor:

Îmbătrânire celulară accelerată observată la indivizii cu depresie, asociată cu mortalitatea precoce
Celulele de la indivizii cu tulburare depresivă majoră s-au dovedit a avea rate mai mari decât cele așteptate de metilare în anumite porțiuni ale ADN-ului lor, în comparație cu celulele de la indivizi sănătoși fără tulburare depresivă, arată un studiu recent, realizat de o echipă multidisciplinară de oameni de știință de la UC San Francisco.
Metilarea este un proces prin care ADN-ul este modificat chimic în anumite porțiuni, rezultând modificări în expresia anumitor gene. Modelele de metilare la persoanele cu tulburare depresivă au sugerat că vârsta lor celulară a fost, în medie, accelerată în raport cu controalele sănătoase potrivite.

În studiu, probele de sânge de la indivizi cu tulburare depresivă au fost analizate pentru modele de metilare folosind ceasul „GrimAge”, un algoritm matematic conceput pentru a prezice durata de viață rămasă a unui individ pe baza modelelor de metilare celulară. Persoanele cu tulburare depresivă au prezentat un scor GrimAge semnificativ mai mare, sugerând un risc crescut de mortalitate, comparativ cu persoanele sănătoase de aceeași vârstă cronologică.

Persoanele cu tulburare depresivă nu au prezentat semne exterioare ale patologiei legate de vârstă. Modelele de metilare asociate cu riscul de mortalitate au persistat chiar și după ce au fost luați în considerare factori precum fumatul și indicele de masă corporală. Descoperirile oferă o nouă perspectivă asupra creșterii mortalității și morbidității asociate cu tulburarea depresivă, sugerând că există un mecanism biologic care accelerează îmbătrânirea celulară la unii bolnavi. „Studiul schimbă modul în care înțelegem depresia, de la o boală pur mentală sau psihiatrică, limitată la procesele din creier, la o boală a întregului corp”, a declarat autorul principal al studiului, Katerina Protsenko, studentă la medicină la UC San Francisco.

Tulburarea depresivă este una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate la nivel global. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 300 de milioane de oameni (4,4% din populație) suferă de o formă de depresie. Tulburarea este asociată cu o incidență și o mortalitate mai mare legate de creșterea ratelor de boli cardiovasculare, diabet și boala Alzheimer în rândul bolnavilor. „Unul dintre lucrurile care sunt remarcabile în ceea ce privește depresia este că persoanele care suferă au rate neașteptat de mari de boli fizice legate de vârstă și de mortalitate precoce, chiar și după ce au luat în considerare lucruri precum suicidul și obiceiurile de viață”, a spus co-autorul Owen Wolkowitz, profesor de psihiatrie și membru al Institutului Weill pentru Neuroștiințe al UCSF.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-04-2021 | creare: 12-04-2021 | Vizite: 486
Bibliografie
Accelerated cellular aging associated with early mortality seen in depressed individuals, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210406135921.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •