Diferențele de sex și gen în reziliența cognitivă la îmbătrânire și boala Alzheimer

Diferențele de sex și gen în reziliența cognitivă la îmbătrânire și boala Alzheimer

©

Autor:

Diferențele de sex și gen în reziliența cognitivă la îmbătrânire și boala Alzheimer
Studiul analizat în revista Alzheimer's & Dementia se concentrează pe factorii de rezistență È™i reziliență specifici sexului È™i genului în boala Alzheimer. Este esenÈ›ial să înÈ›elegem aceste caracteristici pentru a îmbunătăți cunoÈ™tinÈ›ele despre mecanismele care menÈ›in funcÈ›ia cognitivă È™i reduc acumularea de patologie în îmbătrânire È™i boala Alzheimer. Diversitatea interindividuală în răspunsul la patologia Alzheimer este semnificativă, unii indivizi păstrându-È™i integritatea cognitivă în ciuda vârstei înaintate È™i a factorilor genetici predispozanÈ›i.
Cercetătorii disting între „rezistență” (evitarea patologiei) È™i „reziliență” (gestionarea impactului patologiei), subliniind că anumite persoane pot prezenta o încărcătură patologică redusă sau neglijabilă, chiar în prezenÈ›a unui risc crescut. Aceasta sugerează că, în ciuda vârstei avansate È™i a variabilelor ereditare, unele persoane pot minimiza impactul factorilor contribuitori.

În ceea ce priveÈ™te diferenÈ›ele de sex È™i gen, femeile cu deficiență cognitivă uÈ™oară (DCU) arată o deteriorare cognitivă mai accentuată decât bărbaÈ›ii, cu o progresie mai rapidă către diagnosticul clinic de deficiență cognitivă uÈ™oară È™i demență. Interesant, femeile cu alela apolipoproteinei ε4 (APOE ε4) prezintă o incidență mai mare a demenÈ›ei comparativ cu bărbaÈ›ii, aceasta fiind mai pronunÈ›ată între vârstele de 65-75 ani. Femeile iniÈ›ial manifestă o rezistență cognitivă mai puternică la pierderea volumului hipocampal, dar aceasta se erodează în timp, în special după diagnosticul de deficiență cognitivă È™i în stadiile avansate ale neurodegenerării asociate bolii Alzheimer.

Femeile sunt mai susceptibile la patologia amiloidă È™i tau, în special cele cu deficiență cognitivă uÈ™oară sau demență. Ele prezintă niveluri mai ridicate de tau total È™i tau fosforilat (p-tau) în plasma sanguină, iar aceasta este asociată cu o acumulare mai rapidă de amiloid È™i tau în cortexul entorhinal, o scădere a metabolismului cerebral al glucozei È™i un declin cognitiv mai rapid. Tratamentele hormonale anterioare pot reduce acumularea de tau la femei.

VariaÈ›iile de gen în comportamentul sedentar È™i activitatea fizică contribuie de asemenea la declinul cognitiv. Femeile demonstrează o funcÈ›ie de memorie È™i performanÈ›e mai bune în ciuda atrofiei hipocampale, dar dincolo de un anumit prag, ele experimentează un declin cognitiv accelerat.

Studiul recomandă o abordare conÈ™tientă de sex È™i gen în cercetarea variabilelor biologice È™i sociale, precum È™i rolul cromozomului X în rezilienÈ›a la boala Alzheimer. Aceasta subliniază necesitatea de a înÈ›elege cum diferitele stadii de vârstă, schimbările hormonale legate de vârstă, menopauza, genetica È™i modificările răspunsului glial pot conduce la proteinopatii care scad performanÈ›a cognitivă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-07-2024 | creare: 11-07-2024 | Vizite: 201
Bibliografie
Experts identify sex and gender differences in cognitive resistance and resilience to Alzheimer's disease, link: https://www.news-medical.net/news/20240710/Experts-identify-sex-and-gender-differences-in-cognitive-resistance-and-resilience-to-Alzheimers-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie È™i o funcÈ›ie cognitivă mai bună
  • FluctuaÈ›iile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcÈ›iilor cognitive
  • Vă doriÈ›i un creier în formă? FaceÈ›i voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum