Copiii pot fi educați să consume mai puțină sare

©

Autor:

Copiii pot fi educați să consume mai puțină sare

Consumul excesiv de sare în copilărie crește riscul de a avea afecțiuni cardiovasculare mai târziu în viață, dar nu s-a studiat prea mult dacă educația și strategiile bazate pe comportament ar putea să scadă consumul de sare al copiilor. Un studiu publicat în Journal of Nutrition Education and Behaviour a relevat că un program educativ online a îmbunătățit educația, auto-eficacitatea și comportamentul legat de sare al copiilor cu vârsta între 7 și 10 ani. (1)
„Copiilor care consumă mâncare sărată în primii ani de viață li se dezvoltă preferința pentru aceasta, ceea ce poate duce la un consum mai mare de sare pe parcursul vieții”, spune principalul autor al studiului, Dr. Carley Grimes, de la Institutul pentru Activitate Fizică și Nutriție al Universității Deakin din Australia.

„Schimbarea ingredientelor produselor alimentare pentru a avea mai puțin sodiu este o componentă integrală a reducerii consumului de sare în rândul populației, dar copiii învață strategii bazate pe comportament, precum citirea etichetelor, pentru a cumpăra mâncare cu mai puțin sodiu.”

Pentru studiu au fost recrutați peste 100 de elevi din șase școli primare cu nivele socio-economice diferite din Victoria, Australia. Înainte de începerea studiului, ei au completat un chestionar cu ce știu despre sare și ce atitudine și comportament au față de consumul acesteia.

Timp de cinci săptămâni, elevii au luat parte la lecții interactive online, de câte 20 de minute. Lecțiile au promovat trei mesaje principale:

  • să nu mai folosească solnița la masă,
  • să aleagă produsele cu mai puțin sodiu în funcție de informațiile de pe etichetă și
  • să înlocuiască mâncarea sărată procesată cu alternative mai sănătoase și cu mai puțină sare.


Cercetătorii au colectat de la copii probe de urină, la începutul și după finalizarea studiului, dar nu au fost observate schimbări în aceasta legate de consumul de sare, chiar dacă participanții și-au îmbunătățit comportamentul față de sare.

În formarea comportamentului copiilor este important ca ei să simtă că au puterea de a lua decizii legate de nutriție, zice dr. Grimes. „A fost încurajator că cei mici au putut fi motivați prin activități interactive pe internet.”

 

Consecințe ale consumului crescut de sare (2):

  • Un corp care primește prea mult sodiu va începe să rețină apă, din cauza rinichilor.
  • Pe lângă creșterea tensiunii arteriale, consumul mare de sare poate da predispoziția spre infarct, boli de inimă și insuficiență cardiacă. Cercetările arată că reducerea cantității de sodiu din organism scade, în timp, aceste riscuri și mortalitatea.
  • Cercetările arată că prea multă sare, sodiu sau mâncare sărată pot fi legate de o creștere a cancerelor de stomac.
  • Cu cât mănânci mai multă sare, cu atât pierzi mai mult calciu când urinezi. Iar dacă nu este destul calciu în sânge, acesta o să înceapă să fie eliminat din oase. Consecința poate fi apariția osteoporozei, adică slăbirea cronică a oaselor.


Sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-06-2018 | creare: 25-06-2018 | Vizite: 1076
Bibliografie
(1) Children can learn ways to significantly reduce salt usage, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180607082556.htm
(2) Health Risks and Disease Related to Salt and Sodium, link: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/sodium-health-risks-and-disease/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  • Consumul de sare nu influențează greutatea unei persoane
  •