Dieta bogată în polifenoli ar putea fi răspunsul gestionării bolii intestinale inflamatorii

©

Autor:

Dieta bogată în polifenoli ar putea fi răspunsul gestionării bolii intestinale inflamatorii
Macrofagele și neutrofilele joacă un rol esențial în patogeneza bolii inflamatorii intestinale (BII), datorită capacității lor de a regla inflamația și de a menține homeostazia intestinală. Este posibil ca BII să apară din cauza activării macrofagelor proinflamatorii în răspuns la microbiota intestinală modificată. Polifenolii alimentari sunt, de asemenea, esențiali în menținerea sănătății intestinale. Într-un articol recent publicat în revista Cell Death & Disease, cercetătorii au investigat rolul microbiotei intestinale și al interacțiunilor macrofag-neutrofil în impactul acizilor fenolici alimentari asupra inflamației intestinale, în contextul BII.
Studiul a explorat dacă acizii fenolici alimentari au un impact asupra inflamației intestinale prin intermediul interacțiunilor macrofag-neutrofil și microbiom intestinal. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au dezvoltat modele de colită folosind șoareci de tip sălbatic și au administrat acizi fenolici pe cale orală timp de opt zile. Ei au monitorizat severitatea colitei prin observarea greutății corporale, scorurilor histologice și modificărilor lungimii colonului.

Acizii fenolici protejează împotriva colitei induse de DSS (dextran sulfate sodium) prin mai multe mecanisme diferite. De exemplu, acidul clorogenic (CGA) a atenuat colita într-un mod dependent de macrofage, în timp ce acidul ferulic (FA) a făcut acest lucru într-un mod dependent de neutrofile. Acidul caffeic și acidul ellagic au avut efecte care depindeau de microbiota intestinală. Transferul de microbiotă fecală de la șoareci tratați cu acești acizi a atenuat colita, arătând că metabolitii produși de microbiota intestinală mediează efectele lor protectoare.

Datele studiului ar putea informa abordările terapeutice care vizează BII. Studiile viitoare ar trebui să determine alți factori implicați în exercitarea efectelor benefice ale acizilor fenolici împotriva inflamației intestinale și să exploreze mecanismele care guvernează aceste efecte protectoare.

sursa: News Medical
foto: Hryshchyshen Serhii/Shutterstock.com

Data actualizare: 12-10-2023 | creare: 12-10-2023 | Vizite: 392
Bibliografie
Might a polyphenol-rich dietary approach hold the answers for managing inflammatory bowel disease?, link: https://www.news-medical.net/news/20231011/Does-a-polyphenol-rich-diet-alleviate-inflammatory-bowel-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Polifenolii din vin și beneficiile asupra sănătății orale
  • Bolile inflamatorii intestinale - asociate cu riscul mai mare de atac de cord (studiu)
  • STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum