Înlocuiți carnea roșie și cea procesată cu carnea de pasăre pentru a scădea riscul de diabet
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii au evaluat asocierea dintre consumul de carne roșie neprocesată, carne procesată și carne de pasăre și riscul de diabet de tip 2, folosind cohortele mondiale și metode analitice standardizate. Studiul a fost publicat în jurnalul Lancet Diabetes & Endocrinology.
În ultimii 50 de ani, producția globală de carne a crescut semnificativ, depășind adesea liniile directoare dietetice optimale în multe regiuni. Studiile anterioare au indicat că un consum crescut de carne, în special carne procesată și carne roșie neprocesată, este asociat cu un risc crescut de boli netransmisibile, inclusiv diabetul de tip 2. Totuși, aceste studii au oferit rezultate contradictorii, adesea datorate interpretărilor diferite ale datelor și variațiilor metodologice.
Cercetătorii au ipotetizat că consumul de carne roșie și carne procesată crește riscul de diabet de tip 2, în timp ce consumul de carne de pasăre nu influențează acest risc. Această ipoteză a fost testată utilizând date individuale armonizate de la participanți din diverse populații în cadrul proiectului global InterConnect.
Studiul a inclus 31 de cohorte din 20 de țări, totalizând 1.966.444 de indivizi de 18 ani sau mai mult, care au furnizat date despre dieta lor și statutul diabetic. Participanții cu aporturi energetice nerealiste, diagnostic preexistent de diabet sau date lipsă au fost excluși.
Asociația observată între consumul de carne și incidența diabetului de tip 2 a fost independentă de vârstă, sex, indicele de masă corporală, nivelurile de consum de carne, abordarea evaluării dietetice, durata urmăririi și locația geografică.
sursa: News Medical
În ultimii 50 de ani, producția globală de carne a crescut semnificativ, depășind adesea liniile directoare dietetice optimale în multe regiuni. Studiile anterioare au indicat că un consum crescut de carne, în special carne procesată și carne roșie neprocesată, este asociat cu un risc crescut de boli netransmisibile, inclusiv diabetul de tip 2. Totuși, aceste studii au oferit rezultate contradictorii, adesea datorate interpretărilor diferite ale datelor și variațiilor metodologice.
Cercetătorii au ipotetizat că consumul de carne roșie și carne procesată crește riscul de diabet de tip 2, în timp ce consumul de carne de pasăre nu influențează acest risc. Această ipoteză a fost testată utilizând date individuale armonizate de la participanți din diverse populații în cadrul proiectului global InterConnect.
Studiul a inclus 31 de cohorte din 20 de țări, totalizând 1.966.444 de indivizi de 18 ani sau mai mult, care au furnizat date despre dieta lor și statutul diabetic. Participanții cu aporturi energetice nerealiste, diagnostic preexistent de diabet sau date lipsă au fost excluși.
Rezultatele studiului
Pe parcursul unei perioade de urmărire de 10 ani, au fost înregistrate 107.271 de cazuri noi de diabet de tip 2. Modelele ajustate au indicat că atât consumul de carne roșie neprocesată, cât și cel de carne procesată au fost pozitiv asociate cu incidența diabetului de tip 2. Înlocuirea a 50 g/zi de carne procesată cu 100 g/zi de carne roșie neprocesată sau de pasăre a redus riscul de diabet de tip 2 cu aproximativ 7%.Asociația observată între consumul de carne și incidența diabetului de tip 2 a fost independentă de vârstă, sex, indicele de masă corporală, nivelurile de consum de carne, abordarea evaluării dietetice, durata urmăririi și locația geografică.
Concluzii
Rezultatele sprijină rapoartele anterioare care sugerează că un consum redus de carne procesată și carne roșie neprocesată diminuează incidența diabetului de tip 2. Totuși, sunt necesare studii viitoare pentru a valida asocierea pozitivă între consumul de carne de pasăre și incidența diabetului de tip 2 și pentru a explora dacă reducerea consumului de carne influențează incidența bolilor necomunicabile.sursa: News Medical
Data actualizare: 11-09-2024 | creare: 11-09-2024 | Vizite: 116
Bibliografie
Global study explores the connection between meat consumption and type 2 diabetes risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240906/Global-study-explores-the-connection-between-meat-consumption-and-type-2-diabetes-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Persoanele cu diabet și care adorm târziu ar putea avea un risc mai mare de depresie
- Care este primul: rezistența la insulină sau nivelurile ridicate de insulină?
- Speranța de scădere în greutate pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2
- Un consum ridicat de sare a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum