Extractul de ceai verde îmbunătățește sănătatea intestinală și scade glicemia
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Ohio arată că extractul de ceai verde are capacitatea de a scădea nivelurile de glucoză din sânge și de a scădea inflamația intestinală, în special la persoanele care prezintă factori de risc pentru diverse afecțiuni cardiovasculare.
Conform oamenilor de știință, lucrarea curentă este prima care evaluează posibilitatea ca beneficiile antiinflamatorii ale extractului de ceai verde să vizeze și afecțiuni precum sindromul metabolic, ce afectează aproximativ o treime din populația Statelor Unite ale Americii.
Richard Bruno, profesor la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că au existat numeroase dovezi de-a lungul timpului referitoare la nivelurile mai bune de colesterol, glucoză și trigliceride ce se pot obține în organism în urma consumului de ceai verde, însă numărul de studii care au tratat acest aspect a fost redus și niciunul nu a evaluat impactul pe care acesta îl are asupra intestinului. Lucrarea a fost realizată prin analiza unui studiu clinic din anul 2019 efectuat pe 40 de persoane în urma căruia s-a descoperit că ceaiul verde induce o rată mai mică de apariție a obezității și a unor factori de risc pentru starea de sănătate generală a participanților.
Autorul explică faptul că prin intermediul studiului curent s-au descoperit și efecte asupra inflamației intestinale și capacității de absorbție a intestinului, precum și asupra glicemiei, ceea ce îl determină pe profesor să afirme că noile informații ar putea să determine posibilități de scădere a glicemiei atât la persoanele sănătoase, cât și la cele ce suferă de sindrom metabolic, efectele asupra nivelurilor de glucoză și asupra intestinelor părând să fie legate unele de celelalte. Potrivit specialiștilor, persoanele diagnosticate cu sindrom metabolic întâlnesc cel puțin trei dintr-o serie de cinci factori care cresc riscul de dezvoltare a unor boli cardiovasculare sau a diabetului. Printre acestea se numără și excesul de țesut adipos abdominal, niveluri scăzute de colesterol de densitate mare (HDL), cel care nu cauzează apariția plăcilor de aterom la nivelul vaselor de sânge și glicemie crescută a jeun.
Cei 40 de participanți au consumat dulciuri care conțineau extract de ceai verde, bogat în compuși cu efect antiinflamator denumiți catechine, timp de 28 de zile, într-o doză egală cu cinci căni de ceai verde zilnic. Astfel, cele 21 de persoane cu sindrom metabolic au prezentat glicemii mai scăzute și o reducere a gradului de inflamație intestinală.
sursa: Science Daily
foto: Adobe Stock
Conform oamenilor de știință, lucrarea curentă este prima care evaluează posibilitatea ca beneficiile antiinflamatorii ale extractului de ceai verde să vizeze și afecțiuni precum sindromul metabolic, ce afectează aproximativ o treime din populația Statelor Unite ale Americii.
Richard Bruno, profesor la universitatea americană și autor principal al studiului, afirmă că au existat numeroase dovezi de-a lungul timpului referitoare la nivelurile mai bune de colesterol, glucoză și trigliceride ce se pot obține în organism în urma consumului de ceai verde, însă numărul de studii care au tratat acest aspect a fost redus și niciunul nu a evaluat impactul pe care acesta îl are asupra intestinului. Lucrarea a fost realizată prin analiza unui studiu clinic din anul 2019 efectuat pe 40 de persoane în urma căruia s-a descoperit că ceaiul verde induce o rată mai mică de apariție a obezității și a unor factori de risc pentru starea de sănătate generală a participanților.
Autorul explică faptul că prin intermediul studiului curent s-au descoperit și efecte asupra inflamației intestinale și capacității de absorbție a intestinului, precum și asupra glicemiei, ceea ce îl determină pe profesor să afirme că noile informații ar putea să determine posibilități de scădere a glicemiei atât la persoanele sănătoase, cât și la cele ce suferă de sindrom metabolic, efectele asupra nivelurilor de glucoză și asupra intestinelor părând să fie legate unele de celelalte. Potrivit specialiștilor, persoanele diagnosticate cu sindrom metabolic întâlnesc cel puțin trei dintr-o serie de cinci factori care cresc riscul de dezvoltare a unor boli cardiovasculare sau a diabetului. Printre acestea se numără și excesul de țesut adipos abdominal, niveluri scăzute de colesterol de densitate mare (HDL), cel care nu cauzează apariția plăcilor de aterom la nivelul vaselor de sânge și glicemie crescută a jeun.
Cei 40 de participanți au consumat dulciuri care conțineau extract de ceai verde, bogat în compuși cu efect antiinflamator denumiți catechine, timp de 28 de zile, într-o doză egală cu cinci căni de ceai verde zilnic. Astfel, cele 21 de persoane cu sindrom metabolic au prezentat glicemii mai scăzute și o reducere a gradului de inflamație intestinală.
sursa: Science Daily
foto: Adobe Stock
Data actualizare: 29-07-2022 | creare: 29-07-2022 | Vizite: 357
Bibliografie
Green tea extract promotes gut health, lowers blood sugar, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220726132640.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Acidul uric joacă un rol activ în sindromul metabolic
- Operația de scădere în greutate: efecte favorabile asupra sănătății generale, la pacienții cu diabet
- Obezitatea la adolescenți pusă pe seama scăderii dramatice a consumului de energie
- Risc crescut de afectare a nervului optic cu medicamente pentru diabet (studii daneze)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ceaiul verde - efecte adverse
- Ceaiul verde este bun pentru slabit?
- Mancarime teribila
- Probleme cu ceaiul verde
- Ceaiul verde si slabirea
- Ceai verde antiadipos
- Ceaiul verde/ceaiul negru
- Înlocuitoare pentru cafea dar cu același efect.De ce nu as putea folosi ceaiul verde?