Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv

Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv

©

Autor:

Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv
Un nou studiu publicat în eLife, demonstrează faptul că diabetul zaharat de tip 2 progresiv poate conduce către declin cognitiv, precum È™i către îmbătrânirea creierului.
Există o similitudine între îmbătrânirea fiziologică a creierului È™i cea observată în diabetul de tip 2, acesta din urmă având un proces de neurodegenerare mult mai rapid.

Odată cu îmbătrânirea fiziologică a creierului, pot exista modificări È™i în privinÈ›a reglării consumului de glucoză.

Rezultatele acestui studiu sugerează faptul că pot exista leziuni la nivelul creierului, chiar È™i atunci când diabetul zaharat nu este încă diagnosticat oficial. Acest lucru întăreÈ™te ideea că modificările cerebrale asociate diabetului, necesită a fi detectate cât mai precoce prin modalități cât mai sensibile de diagnosticare.

Uneori poate fi dificil să se facă distincÈ›ia între îmbătrânirea fiziologică a creierului care începe la vârsta mijlocie È™i îmbătrânirea creierului cauzată sau accelerată de diabet. Este importantă diagnosticarea precoce, deoarece dacă diabetul zaharat nu este identificat la timp, pacientul poate suferi leziune cerebrale ireversibile

Pentru diagnosticul și menținerea diabetului sub control, se recomandă măsurarea glicemiei, nivelul de insulină și procentul de masă corporală.

Pentru a defini impactul diabetului zaharat asupra creierului, echipa a utilizat date de la 20.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 È™i 80 de ani. S-au axat pe scanări ale creierului È™i măsurători ale funcÈ›iei cerebrale, ce au fost ulterior comparate cu alte aproximativ 100 de studii prin meta-analiză.

DeÈ™i în mod fiziologic odată cu înaintarea în vârstă scade memoria de lucru, învățarea È™i gândirea flexibilă, precum È™i viteza de procesare a creierului, la persoanele diabetice se observă o scădere suplimentară cu 13,1%.

Este confirmat faptul că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au avut performanÈ›e cognitive mai scăzute, comparativ cu populaÈ›ia normală, raportat la aceeaÈ™i vârstă È™i acelaÈ™i nivel de educaÈ›ie.

Cercetătorii au analizat structura creierul și prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), unde s-a observat o scădere a materiei cenușii din creier cu 6,2% la persoanele diabetice, față de populația normală.

Scăderea substanÈ›ei cenuÈ™ii este un proces fiziologic prezent la toată lumea pe măsura înaintării în vârstă, însă mult mai accelerat la persoanele cu diabet. Studiul susÈ›ine că progresia diabetului zaharat asociază o accelerare cu 26% a îmbătrânirii creierului.

sursa: Science Daily
foto: Lilianne Mujica-Parodi

Data actualizare: 30-05-2022 | creare: 30-05-2022 | Vizite: 349
Bibliografie
Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv, link, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220525080527.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • EdentaÈ›ia parÈ›ială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie È™i o funcÈ›ie cognitivă mai bună
  • FluctuaÈ›iile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcÈ›iilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum