Felul în care factorii genetici influențează imunitatea la pacienții cu diabet de tip 1

©

Autor:

Felul în care factorii genetici influențează imunitatea la pacienții cu diabet de tip 1
Un nou studiu al cercetătorilor de la University Medical Center Groningen din Olanda evidențiază legături directe dintre factorii genetici implicați în apariția susceptibilității la diabetul de tip 1 și funcțiile sistemului imunitar, mai exact cele ale limfocitelor T.
Conform oamenilor de știință, conexiunile dintre apariția diabetului și sistemul imunitar sunt bazate pe acțiunea distructivă a celulelor imune asupra celulelor beta pancreatice ce secretă insulină. Cu toate că mecanismul principal este cunoscut, specialiștii au descoperit, în multiple lucrări anterioare, 60 de factori implicați în apariția acestor modificări ce determină un comportament auto-distructiv al limfocitelor T asupra organismului, însă nu s-a putut determina rolul lor exact.

Xiaojing Chu, student la universitatea olandeză, afirmă că răspunsul imun întâlnit în diabetul de tip 1 poate fi caracterizat exclusiv prin proporția celulelor imune și prin producția acestora de citokine, ambele variabile fiind influențate în mod marcat de multipli factori genetici, aceștia determinând varietate și în ceea ce privește felul în care organismul reacționează la această afecțiune metabolică. Eșantionul de studiu a fost compus din 243 de voluntari cu diabetul de tip 1, având vârste cuprinse între 20 și 84 de ani, asupra cărora cercetătorii au realizat analize a asocierilor dintre peste 200 de particularități ale celulelor imune și mai mult de 100 de profiluri de producție a citokinelor de către acestea, comparând rezultatele cu datele pe care le-au obținut în urma evaluării pacienților sănătoși din grupul de control.

Rezultatele analizei au certificat o implicare activă a limfocitelor T CCR5+ în mecanismele funcționale ale diabetului de tip 1, specialiștii observând, prin intermediul cartografierii genetice, 12 factori genetici care nu au fost întâlniți la persoanele care nu au prezentat diabet de tip 1. De asemenea, dintre aceștia, 11 pot fi folosiți drept ținte pentru anumite terapii medicamentoase. Yang Li, profesor de biologie computațională și director al Centrului pentru Medicina Infecțiilor Individualizate, afirmă că, prin intermediul descoperirilor pe care echipa olandeză le-a făcut, se poate obține o înțelegere mai profundă a felului în care mecanismele imunitar influențează diabetul de tip 1 și asupra felului în care pacienții răspund la acesta.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-06-2022 | creare: 10-06-2022 | Vizite: 340
Bibliografie
How genetics influence immunity in patients with type 1 diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220607120947.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt diferențele dintre diabetul tip 1 și diabetul tip 2?
  • Acizii grași Omega-3 din laptele matern ar putea reduce riscul de diabet tip 1 la sugari
  • Implantarea de celule pancreatice ar putea favoriza tratamentul diabetului
  •