Descoperirea unui nou semn al comoției cerebrale ar putea identifica până la 33% dintre cazurile nediagnosticate
©
Autor: Airinei Camelia
![Descoperirea unui nou semn al comoției cerebrale ar putea identifica până la 33% dintre cazurile nediagnosticate](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=48386.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul, condus de dr. Chris Nowinski și publicat în revista Diagnostics, a arătat că 72% dintre sportivii care au prezentat acest comportament au raportat ulterior o comoție cerebrală. În cazul jucătorilor de fotbal american, procentul a crescut la 92%. SHAAKE apare de obicei în primele secunde sau minute după impact, implică 2 până la 8 mișcări laterale pe secundă și durează mai puțin de două secunde.
Un caz notabil este cel al jucătorului de fotbal american Tua Tagovailoa, care a suferit o comoție nediagnosticată în septembrie 2022. După o lovitură, el și-a scuturat capul de două ori, dar acest semn nu a fost recunoscut de personalul medical, permițându-i să continue să joace și să sufere o a doua comoție câteva zile mai târziu.
Cercetătorii recomandă ca SHAAKE să fie inclus în listele oficiale de semne potențiale ale comoției cerebrale. Antrenorii, medicii și observatorii de comoții ar trebui să fie instruiți să recunoască acest semn și să îndepărteze imediat sportivii de pe teren pentru evaluare.
Studiul a implicat 347 de sportivi activi și foști, cu vârste între 18 și 29 de ani. Dintre aceștia, 69% au raportat că au experimentat SHAAKE, iar 93% dintre aceștia au asociat cel puțin o dată acest gest cu o comoție cerebrală. Sportivii au raportat în medie cinci episoade de SHAAKE pe parcursul vieții lor.
Principalele motive pentru care sportivii au prezentat SHAAKE au fost: dezorientare sau confuzie (25%), senzația de „repornire” a creierului (23%) și modificări în percepția spațiului sau a poziției corpului (14%). Alte simptome asociate au inclus dureri de cap, amețeli și tulburări de vedere sau echilibru.
Dr. Robert Cantu subliniază importanța recunoașterii semnelor subtile ale comoției cerebrale, deoarece multe nu sunt raportate voluntar de sportivi. Identificarea și gestionarea promptă a acestor semne pot preveni consecințe grave și pot proteja sănătatea sportivilor.
Deși studiul oferă perspective valoroase, limita sa principală este posibilitatea unui bias de memorie, deoarece participanții și-au amintit și au raportat retroactiv simptomele. Sunt necesare studii viitoare, prospective, pentru a confirma și valida aceste descoperiri.
sursa: News Medical
Data actualizare: 25-10-2024 | creare: 25-10-2024 | Vizite: 295
Bibliografie
New research identifies SHAAKE as key concussion indicator, link: https://www.news-medical.net/news/20241023/New-research-identifies-SHAAKE-as-key-concussion-indicator.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum