Deplasarea pe jos sau cu bicicleta în fiecare zi la serviciu scade inflamația în corp

©

Autor:

Deplasarea pe jos sau cu bicicleta în fiecare zi la serviciu scade inflamația în corp
Un studiu finlandez publicat în European Journal of Public Health explorează relația dintre deplasarea activă (mersul pe jos sau cu bicicleta la muncă) și nivelurile de proteina C-reactivă (CRP), un indicator al inflamației de grad scăzut. Studiul a fost realizat pe baza datelor FINRISK din 1997, 2002, 2007 și 2012, incluzând adulți activi la locul de muncă din Finlanda.
Principalele constatări ale studiului sunt că deplasarea activă zilnică pentru 45 de minute sau mai mult este asociată cu niveluri mai scăzute de CRP de înaltă sensibilitate (hs-CRP), chiar și după ajustarea pentru activitatea fizică în timpul liber și la locul de muncă, precum și pentru dietă. De asemenea, s-a observat că deplasarea activă pentru 15-29 de minute zilnic este asociată cu niveluri mai scăzute de hs-CRP, dar această asociere dispare după ajustări suplimentare. În analizele pe subgrupuri, asocierile au fost observate doar la femei.

Studiul sugerează că promovarea modurilor active de transport nu doar reduce emisiile de la traficul motorizat, ci poate aduce și beneficii pentru sănătatea populației. Inflamația cronică de grad scăzut este caracterizată printr-o stare inflamatorie ușoară și de lungă durată, indicată de niveluri ușor crescute ale CRP în circulație, asociate cu boli majore netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Pentru a obține aceste rezultate, cercetătorii au folosit datele din studiul FINRISK, un sondaj populațional coordonat de Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare, care evaluează factorii de risc pentru boli cronice și netransmisibile în populația din Finlanda. Participanții eligibili, cu vârste între 25 și 74 de ani, au completat un chestionar și au participat la un examen de sănătate. Informațiile despre deplasarea activă au fost obținute prin întrebări despre durata mersului pe jos, cu bicicleta sau exercițiilor fizice la și de la locul de muncă.

Studiul a inclus ajustări pentru factori de confuzie, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de educație, venitul gospodăriei, statutul marital, fumatul, consumul de alcool și expunerea la fumul de tutun din mediu. De asemenea, s-a controlat pentru activitatea fizică ocupațională și s-a luat în considerare rata scăzută de venit la nivel de cartier.

Rezultatele studiului indică faptul că deplasarea activă zilnică poate fi asociată cu niveluri mai scăzute de inflamație de grad scăzut, sugerând potențiale beneficii pentru sănătate la nivelul populației. Totuși, este necesară o analiză suplimentară pentru a corobora aceste constatări și pentru a înțelege mai bine impactul deplasării active asupra sănătății.

sursa: News Medical
foto: University of Eastern Finland

Data actualizare: 18-01-2024 | creare: 18-01-2024 | Vizite: 416
Bibliografie
Daily active commuting associated with lower levels of inflammation, link: https://www.news-medical.net/news/20240116/Daily-active-commuting-associated-with-lower-levels-of-inflammation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: Mersul pe jos poate reduce semnificativ riscul de mortalitate
  • Mersul pe jos ar putea fi cheia sănătății
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum