Deleția CD5 îmbunătățește activitatea antitumorală a terapiilor cu celule T

©

Autor:

Deleția CD5 îmbunătățește activitatea antitumorală a terapiilor cu celule T
Studiul prezentat de Universitatea din Pennsylvania la Școala de Medicină Perelman și Centrul de Cancer Abramson demonstrează că terapia cu celule CAR T, în care celulele T sunt modificate genetic pentru a ataca țintele specifice de pe celulele canceroase, ar putea fi considerabil îmbunătățită prin utilizarea tehnologiei CRISPR-Cas9 pentru a elimina gena pentru CD5, o proteină prezentă pe suprafața celulelor T.
Rezultatele remarcabile obținute anterior în cazul anumitor cancere hematologice nu s-au replicat în cazul tumorilor solide, precum cancerul pancreatic, de prostată și melanomul. Cercetătorii au descoperit că CD5 acționează ca un puternic punct de control imunitar, limitând eficacitatea celulelor T. Eliminarea acestuia a îmbunătățit semnificativ activitatea antitumorală a celulelor CAR T în diverse modele preclinice de cancer.

Inițial, echipa a investigat CD5 ca o țintă tumorală, observând că este foarte exprimat pe celulele T canceroase în limfoamele de celule T și leucemia limfoblastică acută de celule T, cancere rare fără opțiuni eficiente de imunoterapie. Realizând că celulele CAR T exprimă natural CD5, echipa a folosit CRISPR-Cas9 pentru a înlătura gena CD5 din celulele CAR T, prevenind astfel distrugerea reciprocă a celulelor. Această eliminare a dus la o creștere considerabilă a eficacității lor în experimentele de laborator, depășind efectele observate după eliminarea proteinelor de punct de control imunitar cunoscute, cum ar fi PD-1. De asemenea, eliminarea CD5 a îmbunătățit activitatea anticanceroasă a altor tipuri de celule T, consolidând ideea că CD5 este un inhibitor imunitar semnificativ.

Mecanismele moleculare ale eliminării CD5 arată o îmbunătățire a activării celulelor T și a eficacității lor în distrugerea celulelor canceroase. Analiza unei baze de date extinse cu biopsii tumorale a legat expresia scăzută a CD5 în celulele T de rezultate mai bune pentru pacienți. Cercetările urmează să avanseze într-un studiu clinic de fază I pentru pacienții cu limfoame de celule T care exprimă CD5, explorând siguranța și eficacitatea acestei strategii.

Aceste descoperiri ar putea deschide noi căi pentru tratamentul unei game mai largi de cancere, propunând CD5 ca o țintă generală pentru îmbunătățirea funcției celulelor CAR T.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-07-2024 | creare: 24-07-2024 | Vizite: 151
Bibliografie
CD5 knockout using CRISPR boosts CAR T cell therapy efficacy, link: https://www.news-medical.net/news/20240719/CD5-knockout-using-CRISPR-boosts-CAR-T-cell-therapy-efficacy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele CAR T ar putea fi cheia „fântânii tinereții”
  • Terapia inovatoare cu celule CAR T vizează două proteine ​​pentru a combate creșterea agresivă a tumorilor cerebrale
  • Cercetătorii îmbunătățesc celulele CAR-T pentru a viza tumorile solide
  •