Slăbiciunea celulelor canceroase - o descoperire promițătoare

©

Autor:

Slăbiciunea celulelor canceroase - o descoperire promițătoare
Aneuploidia, semnificând un număr anormal de cromozomi, este o caracteristică unică a celulelor canceroase și a fost descoperită acum zeci de ani, devenind subiectul a numeroase proiecte de cercetare.
Un nou studiu de la Universitatea din Tel Aviv (TAU) a demonstrat, pentru prima dată, cum aneuploidia ar putea reprezenta punctul slab al celulelor canceroase. Studiul publicat în revista Nature ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente eficiente în eliminarea celulele canceroase.

Celulele umane normale conțin două seturi, cu câte 23 de cromozomi fiecare, unul provenind de la tată și unul de la mamă. Aneuploidia, adică un număr anormal de cromozomi, este un semn distinctiv al cancerului. Această modificare din cadrul celulelor canceroase reprezintă o modalitate de progresie a bolii. Relația dintre aneuploidie și cancer a fost descoperită cu peste un secol în urmă, cu mult înainte de a se cunoaște structura ADN-ului ca material ereditar și, de asemenea, înaintea descoperirii componentei genetice din apariția cancerului.

Experimentul a fost realizat în laboratorul doctorului Uri Ben-David de la Sackler Faculty of Medicine din cadrul TAU, în colaborare cu șase laboratoare din alte patru țări. Potrivit doctorului Ben-David, aneuploidia este cea mai frecventă modificare genetică a cancerului. Aproximativ 90% dintre tumorile solide, cum ar fi cancerul de sân sau cancerul de colon, sunt de natură aneuploidă. Cu toate acestea, înțelegerea cercetătorilor cu privire la modul în care aneuploidia contribuie la dezvoltarea și răspândirea cancerului a fost limitată.

În studiu, oamenii de știință au folosit metode avansate de bioinformatică pentru a cuantifica aneuploidia în aproximativ 1.000 de culturi de celule canceroase. Apoi au comparat dependența genetică și sensibilitatea la medicamente a celulelor cu un nivel ridicat de aneuploidie cu cele ale celulelor cu un nivel scăzut de aneuploidie. Astfel, au descoperit cum celulele canceroase aneuploide prezintă o sensibilitate sporită la deteriorarea punctului de control mitotic. Punctul de control mitotic este o modalitate prin care orice celulă vie asigură separarea corectă a cromozomilor în timpul diviziunii celulare. De asemenea, au descoperit baza moleculară pentru această sensibilitate.

Acest studiu are implicații importante pentru procesul de descoperire a medicamentelor administrate în cadrul medicinei personalizate împotriva cancerului. Medicamentele care întârzie separarea cromozomilor sunt supuse studiilor clinice, dar încă nu se cunoaște exact tipul de de pacienți care vor răspunde la tratament și care nu. Rezultatele acestui studiu sugerează posibilitatea utilizării aneuploidiei drept marker biologic pentru identificarea pacienților care vor răspunde mai bine la aceste medicamente.

„Trebuie subliniat faptul că studiul a fost realizat pe celule dintr-o cultură, nu pe pacienți cu cancer. Pentru a-l traduce în tratamentul pacienților cu cancer, trebuie efectuate multe alte studii de urmărire. Totuși chiar și în acest stadiu este clar că descoperirea ar putea avea o serie de implicații medicale semnificative”, a afirmat doctorul Ben-David.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-03-2021 | creare: 03-03-2021 | Vizite: 669
Bibliografie
'Achilles' heel' of cancer cells revealed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210127135959.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Centriolii - punctul slab al celulelor neoplazice?
  • Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
  • O nouă cercetare abordează problema comunicării dintre celulele canceroase și celulele imune
  •