Activarea constantă a proteinelor p53 în hepatocitele pacienților cu afecțiuni hepatice cronice ar putea promova dezvoltarea cancerului hepatic

©

Autor:

Activarea constantă a proteinelor p53 în hepatocitele pacienților cu afecțiuni hepatice cronice ar putea promova dezvoltarea cancerului hepatic
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Osaka arată că activarea constantă a proteinei p53, denumită „gardianul genomului” deoarece activarea sa induce moartea controlată a celulelor în cazul în care acestea devin cancerigene, poate determina apariția cancerului hepatic la persoanele care suferă de afecțiuni hepatice cronice.
Conform oamenilor de știință, motivul pentru care tumorile hepatice sunt mai frecvente la persoanele care prezintă boli cronice la nivel hepatic este bazat pe faptul că proteinele p53 sunt active timp îndelungat la aceștia, în încercarea de menținere a unui număr cât mai mare de hepatocite sănătoase.

Yuki Makino, autor principal al studiului, afirmă că rolul acestor proteine în cadrul afecțiunilor hepatice cronice este intrigant, deoarece acestea sunt o parte vitală a luptei continue a organismului uman împotriva cancerului. Studiul a fost realizat prin crearea unui model de șoarece de laborator ce prezenta o acumulare de proteine p53 la nivelul hepatocitelor, prin ștergerea genei Mdm2, răspunzătoare de reglarea expresiei proteinei prin țintirea acesteia în vederea degradării. Astfel, specialiștii au descoperit că o creștere a numărului de proteine p53 hepatice viabile determină procese de apoptoză mai frecvente și un fenotip secretor asociat senescenței, prin care celulele din apropierea zonelor cu anomalii devin canceroase.

Tetsuo Takehara, profesor de gastroenterologie la universitatea japoneză, afirmă că apariția tumorilor hepatice pe aceste căi este modulată de celulele hetapice progenitoare (HPC), pe care acesta le aseamănă cu celulele stem. Autorul explică faptul că injectarea ulterioară prelevării acestora șoarecilor de laborator nemodificați a determinat apariția unor procese tumorale hepatice și la aceștia, sugerând astfel faptul că HPC-urile joacă un rol cheie în procesul de cancerizare mediat de proteinele p53. De asemenea, oamenii de știință au obținut aceleași rezultate și atunci când au reglat expresia genetică a Mdm2 în vederea scăderii numărului de proteine p53 hepatice, întrucât dezvoltarea tumorală a fost accelerată.

Makino subliniază și că echipa sa a efectuat o comparație în cadrul studiului a unor mostre de țesut hepatic aparținând la 182 de pacienți cu afecțiuni cronice hepatice cu 23 de mostre de ficat sănătos, observând astfel că proteinele p53 au fost activate excesiv, determinând niveluri de apoptoză și senescență, precum și o expresie a HPC crescute, ce au dus în final la apariția cancerului hepatic.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-07-2022 | creare: 25-07-2022 | Vizite: 283
Bibliografie
Constant activation of p53 in hepatocytes of CLD patients could promote the development of liver cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20220712/Constant-activation-of-p53-in-hepatocytes-of-CLD-patients-could-promote-the-development-of-liver-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura între ritmul circadian și dezvoltarea cancerului hepatic?
  • Un studiu genetic asupra cancerului hepatic prezintă o nouă ţintă terapeutică
  • Eficacitatea tratamentelor la pacienții cu cancer hepatic care primesc imunoterapie, stabilită folosind un scor recent dezvoltat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum