O moleculă produsă în urma dietelor cetogene poate preveni cancerul colorectal
©
Autor: Domșa Dariana
![O moleculă produsă în urma dietelor cetogene poate preveni cancerul colorectal](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=41849.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit inițial că șoarecii care urmează diete cetogenice, bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați, au o rezistență crescută la dezvoltarea și creșterea tumorilor colorectale. Ulterior, cercetătorii au urmărit dacă efectul este determinat de beta-hidroxibutirat (BHB), o moleculă organică produsă în ficat ca răspuns la dietele cetogene sau la înfometare.
Descoperirile au arătat că molecula, produsă pe cale naturală, are un efect de încetinire a creșterii și proliferării tumorilor colorectale. Studii anterioare au arătat că BHB funcționează ca o sursă alternativă de energie pentru organe cheie, în condițiile consumului unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați. Cu toate acestea, cercetătorii au arătat că nu este doar o sursă de energie, ci și un semnal puternic de încetinire a creșterii, cel puțin pentru celulele care căptușesc intestinul.
În studiu, cercetătorii au reușit să reproducă efectele de suprimare a tumorilor ale dietelor cetogene prin simpla administrare a moleculei, fie în apa consumată de către rozătoare, fie printr-o perfuzie care imită secreția naturală a moleculei. „Beta-hidroxibutirat ar putea deveni o parte standard a îngrijirii și prevenirii cancerului colorectal”, a declarat co-autorul principal al studiului, Maayan Levy, profesor asistent de microbiologie la Universitatea din Pennsylvania.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 02-05-2022 | creare: 02-05-2022 | Vizite: 432
Bibliografie
'Keto' molecule may be useful in preventing and treating colorectal cancer, study suggests, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220427115716.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Incidența cancerului de ficat ar putea crește cu peste 50% în următorii 20 de ani
- Diagnosticarea cancerului mamar cu ajutorul unei pilule
- Un nou studiu leagă două tulpini de E.coli cu incidența crescută a unor cancere în țările industrializate
- Modalitate alternativă de livrare a medicamentelor pentru chimioterapie, cu eficiență dovedită în studiile de laborator
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum