Virusul care cauzează COVID-19 poate găsi o cale alternativă de infectare a celulelor
Un studiu publicat de către Universitatea de Medicină din Washington susține că deși virusul cauzator de boala Covid-19 se atașează de celula gazdă prin intermediul proteinei ACE2, s-a descoperit că o mutație conferă capacitatea de a pătrunde în celule și prin alte căi.
La început de pandemie, după identificarea modului de atașare al viruslui, s-au conceput vaccinuri și medicamente pentru a inhiba această cale. Această mutație poate amenința eficacitatea vaccinului Covid-19 și a tuturor terapiilor concepute pentru a bloca calea standard de intrare a virusului în organism.
Studiul publicat și în revista Cell Reports susține că virusul poate suferi mutații total neașteptate.
Cercetătorii susțin că o modalitate alternativă de pătrundere în organism ar fi prin infectarea celulelor pulmonare umane. Astfel, cercetătorii au testat 10 linii celulare pulmonare și au descoperit că virusul poate infecta o linice celulară de cancer pulmonar uman fără ACE2 detectabil.
În urma studiului, virusul folosit pentru experimente în laborator, a suferit o mutație în poziția 484 prin schimbarea unui singur aminoacid din proteina spike.
Virusul SARS-CoV-2 folosește proteina spike pentru a se putea atașa la ACE2. Poziția 484 reprezintă un punct de mare interes ce poate suferi oricând mutații majore.
Această poziție evoluează în timp în cadrul populației, cu posibilitatea de a suferi și alte mutații. Virusul este sub o presiune selectivă în încercarea de a infecta celule fără să utilizeze proteina ACE2.
Cercetătorii consideră alarmant faptul că populația lumii luptă împotriva unui virus cu o mare capacitate de diversificare privind modul de a infecta celulele.
Pentru a determina dacă anticorpii și vaccinul împotriva Covid-19 sunt încă eficiente, s-au examinat panouri de anticorpi și ser din sânge de la persoane vaccinate sau recuperate din infecția cu Covid-19. Au existat unele variații dar, în general, anticorpii si serul din sânge au fost eficiente împotriva virusului odată cu mutația.
Este posibil ca virusul să utilizeze ACE2 până când celula rămâne fără această proteină, urmând apoi utilizarea căii alternative.
Cercetătorii vor continua acest studiu, deoarece încă există multe întrebări.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Disfuncțiile mirosului și gustului în urma COVID-19 sunt asociate cu o recuperare mai bună
- Legatura dintre vârstă și probabilitatea infecției cu SARS-CoV-2
- Un medicament experimental ar putea bloca fazele incipiente ale COVID-19 în studiile pe organoide
- Vaccinurile anti-COVID-19 și tulburările menstruale raportate
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina