Un an de evoluție a virusului SARS-CoV-2
Un nou studiu realizat de către cercetătorii Societăţii de Microbiologie, scoate în evidenţă mutaţiile suferite de acest virus în ultimul an.
La momentul de faţă, se consideră că infecţiile persistente la persoanele imunodeprimate, ar putea favoriza formarea de mutaţii, deoarece sistemul lor imunitar nu poate elimina virusul la fel de repede ca sistemul imun al unei persoane sănătoase.
Studiul se axează pe locul unde s-au produs noile mutaţii, care parte a virusului este afectată şi ce efect ar putea avea asupra eforturile prezente de a crea un vaccin eficient. Mutaţiile sunt de aşteptat, deoarece acest virus se adaptează la oameni. Variante cu mutaţii similare sau chiar cu aceleaşi mutaţii, au fost identificate în diverse ţări. Cercetătorii explică acest fenomen, susţinând că acest nou virus încă se modifică în ceea ce priveşte infecţia şi transmiterea, până la o formă finală.
Cele mai de interes mutaţii, sunt mutaţiile proteinei spike, ce permit virusului să pătrundă în celula gazdă, fiind principala ţintă a sistemului imunitar şi al tuturor vaccinurilor actuale. Mutaţiile genei ce codifică proteina spike, pot schimba forma proteinei, ceea ce va face ca sistemul imunitar uman să nu o mai recunoască. Mutaţiile acestei proteine sunt extrem de importante, deoarece pot crea noi variante dominante ale virusului.
Mutaţii importante ale proteinei spike includ mutaţia D614G, detectată în februarie 2020, ce face ca virusul să fie mult mai contagios. În 4 luni, 80% din mutaţiile întâlnite la nivel global, aveau acest timp de mutaţie. În prezent, acest tip de mutaţie e preponderent întâlnită în Africa.
Altă mutaţie identificată în special în Danemarca, în urma infectării unor nurci de către oameni, este mutaţia Y435F şi N501T. Acestea permit ataşarea mai puterncă a virusului de receptorii umani. Această variantă a reuşit să infecteze oameni ce au fost deja anterior infectaţi şi se credea că au un anumit grad de imunitate.
O altă mutaţie, N501Y, mult mai contagioasă şi cu o rată de mortalitate mai mare, a fost identificată în Kent, UK. Mutaţia E484K, a fost identificată în Sudul Africii şi Brazilia.
Mutaţia ORF8, modifică o proteină accesorie a virusului, care poate suprima sistemul imunitar a gazdei.
Cercetătorii acestui studiu au solicitat eforturi globale pentru a putea monitoriza mutaţiile SARS-CoV-2. Deşi supravegherea genomică este puternică la momentul actual, cercetătorii susţin că există unele zone ale lumi despre care nu se ştie în momentul de faţă ce variante circulă.
Cercetătorii susţin că în momentul de faţă, apariţia mutaţilor şi variantelor de SARS-CoV-2 este una dintre cele mai mari provocări ale pandemiei în curs.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum