Declinul cognitiv, asociat cu o slabă sănătate orală

©

Autor:

Declinul cognitiv, asociat cu o slabă sănătate orală
Parte esențială a bunăstării psihologice și a sănătății generale la adulții în vârstă, sănătatea orală este influențată de factorii psihosociali. Există o asociere directă între sănătatea orală slabă și afecțiuni care determină scăderea calității vieții, precum depresia, hipertensiunea arterială sau declinul cognitiv.
Un studiu recent, bazat pe două analize complexe, a examinat relația dintre sănătatea orală deficitară și declinul cognitiv, cât și efectele stresului și a lipsei de sprijin social asupra unui factor de risc pentru bolile dentare, xerostomia (gura uscată). Publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie, studiul cercetătorilor de la Universitatea Rudgers s-a concentrat pe explorarea relației dintre sănătatea orală slabă și declinul cognitiv la persoane de etnie chineză din America.

În cadrul cercetării au fost intervievați peste 2.700 de subiecți chinezi stabiliți în America, cu vârsta minimă de 60 de ani. Jumătate dintre subiecți au raportat probleme dentare, în timp ce 25,5% s-au plâns de gura uscată. Atât în cazul primului studiu, la care au luat parte persoanele cu probleme dentare, cât și în cazul celui de al doilea studiu, efectuat pe subiecții cu gura uscată, au fost remarcate modificări neurologice asociate cu problemele raportate de către aceștia. Factorii psihosociali au fost asociați cu problemele de sănătate orală, în cadrul ambelor studii. Depresia și stresul se află în strânsă legătură cu afecțiunile dentare, cât și cu gura uscată, agravând aceste condiții medicale.

Specialiștii atrag atenția asupra consecințelor negative ale sănătății orale deficitare și a vulnerabilității crescute pe care o prezintă minoritățile rasiale și etnice. Cauza acestei vulnerabilități o reprezintă accesului scăzut la îngrijiri dentare preventive, ce sunt agravate de barierele lingvistice și statutul socioeconomic modest. Multe persoane în vârstă din SUA, care fac parte dintr-o minoritate rasială sau etnică, prezintă riscuri deosebite de a dezvolta o afecțiune orală, din cauza lipsei unei asigurări dentare și a numărului redus de vizite la dentist. Studiile actuale demonstrează importanța examinării rezultatelor de sănătate orală a persoanelor imigrante, pentru a putea înțelege rezultatele pe diferite grupuri culturale. De asemenea, studiile servesc ca un apel la acțiune pentru factorii de decizie, în sensul dezvoltării unor programe care să vizeze îmbunătățirea serviciilor de îngrijire preventivă în domeniul sănătății dentare pentru minorități.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-09-2019 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 526
Bibliografie
Poor oral health linked to cognitive decline, perceived stress, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190904125333.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum