Un nou studiu din Marea Britanie relevă amploarea complicațiilor cerebrale la copiii spitalizați cu COVID-19
Un studiu realizat de către Universitatea din Liverpool şi publicat în revistaThe Lancet Child and Adolescent Health, arată că există un risc ca acei copii infectaţi cu Covid-19 să dezvolte complicaţii cerebrale sau nervoase care să necesite spitalizare. Cu toate că acest risc este unul foarte mic, în Marea Britanie, 1 din 20 de copii spitalizaţi pentru infecţia cu Covid-19, au dezvoltat complicaţii cerebrale sau nervoase.
În urma sindromului inflamator pediatric multisistemic post-Covid (PIMS-TS), s-a observat capacitatea virusului de a produce un spectru larg de complicaţii neuronale şi cerebrale.
Între aprile 2020 şi ianuarie 2021, din 1334 de copii spitalizati pentru infecţia cu Covid-19, cercetătorii au identificat 52 de cazuri de copii cu vârsta sub 18 ani cu complicații neurologice. Prevalenţa cazurilor cu complicaţii la copii este de 3, 8, în timp ce la adulţii admişi pentru Covid-19 este de 0, 9.
15% dintre copiii ce au prezentat complicaţii neurologice, nu au prezentat şi simptomatologie specifică pentru Covid-19, cu toate că virusul a fost detectat prin test PCR. Acest fapt subliniază importanţa screening-ului pentru Covid-19 la copii.
În acest studiu s-a observat că etnia este un factor de risc, astfel peste două treimi dintre copii fiind de origine neagră sau asiatică.
S-a observat că există o diferenţă între cei ce au dezvoltat sindromului inflamator pediatric multisistemic de cauză Covid faţă de cei non-Covid.
48% dintre copiii diagnosticați cu PIMS-TS au prezentat mai multe trăsături neurologice, inclusiv encefalopatie, accident vascular cerebral, schimbări de comportament și halucinații. Aceştia au fost mai predispuşi la spitalizare pe terapie intensivă.
În schimb, copiii non-PIMS-TS (52%) au avut tulburări neurologice primare, cum ar fi convulsii prelungite, encefalită (inflamație a creierului), sindrom Guillain-Barré și psihoză.
Rezultatele pe termen scurt au fost relativ bune pentru aproximativ 65% dintre copii, 33% au avut un anumit grad de dizabilităţi, iar un singur copil a murit. Cercetătorii subliniază că aceste complicaţii neurologice sunt rezultatul răspunsului imun al copilului după infecția cu COVID-19.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Alimentele picante cresc riscul de demență
- Exercițiile fizice cresc semnalizarea dopaminei în creierul șoarecilor
- Conştiinciozitatea, extraversiunea și pozitivitatea - trăsături de personalitate care țin departe demența
- Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii se asociază cu un risc crescut de apariție a problemelor de gândire mai târziu în viață
- Ce set de analize se fac după vindecarea de covid?
- Raceala copil de 4 ani
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Ajutați-mă! băiețel de 1 an si 8 luni care a avut Covid
- Ajutați-ma